AutoMAGAZIN - Saveti

Najnovije vesti iz auto industrije

Saveti - kako da lakše prezimite sa svojim automobilom?

Saveti - kako da lakše prezimite sa svojim automobilom?

Pre nekoliko dana i kalendarski je počela zima. Zimski uslovi vožnje od vozača zahtevaju dodatne aktivnosti i oprez. Pored snežnih padavina, probleme mogu zadavati i kiša u kombinaciji sa niskim noćnim temperaturama...

Saveti - kako da lakše prezimite sa svojim automobilom?

Pogledajte: Da li ste automobil opremili zimskim pneumaticima?

 

Predstavljamo vam nekoliko važnih detalja, koji će vam učiniti zimsko korišćenje automobila jednostavnijim.


1. Zimski pneumatici


Osnova svega je dobar kontakt sa podlogom. Jedine četiri dodirne tačke automobila sa podlogom ostvaruju pneumatici. Dakle, možete imati najskuplji i najbezbedniji automobil na svetu, ali ako nemate zimske pneumatike na njemu, on će biti samo luksuzne sanke i ništa više od toga. Obratite pažnju i na činjenicu, da je minimalna dubina dezena kod zimskih pneumatika 4 milimetra. Važna je i njihova starost. Vremenom zumski pnaumtik postaje sve tvrđi i gubi na efikasnosti. Idealno vreme za kupovinu novih zimskih pneumatika je nakon 4 godine.

Saveti - kako da lakše prezimite sa svojim automobilom?

Pogledajte: Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba.

 

2. Priprema


Pored pneumatika, važno je redovno menjati brisače na vetrobranskom staklu, kao i na zadnjem staklu, ukoliko ga automobil poseduje. Većina hatchback automobila poseduje i zadnji brisač. Da li ste znali, da brisače treba menjati minimalno jednom godišnje, a neki smatraju da je to idealno učiniti pred zimu i posle zime. Brisači značajno gube na kvalitetu usled kombinacije vlage i mraza, pa ih je dobro zameniti ponovo na proleće. Zbog jutarnjih mrazeva, sve dihtunge na vratima dobro je naprskati silikonskim sprejom i obrisati krpom. Ovim ćete izbeći neprijatno smrzavanje i oštećenje istih ukoliko na silu pokušavate da otvorite vrata.

Saveti - kako da lakše prezimite sa svojim automobilom?

Pogledajte: Savetujemo: Ovako NE treba sedeti za volanom! (foto).

 

3. Kontrola


Nedajte se iznenaditi. Pre nego što se bilo gde uputite vašim vozilom tokom zimskog perioda, pregledajte detaljno vaš automobil. Najbolje je, ukoliko ste u mogućnosti, da uradite takozvani inspekcijski pregled u servisu. Takva inspekcija uključuje dijagnostikovanje akumulatora, podešavanje svetala, merenje tačke smrzavanja rashladne tečnosti, proveru motornog ulja, kočione tečnosti i funkcije prskalica za brisače.


4. Zamagljeni prozori


Zamagljivanje prozora uvek izaziva vlaga u kabini ili nedovoljan protok vazduha. Kada je nešto mokro u enterijeru, čim se upali grejanje, voda počinje da isparava i zbog toga prozori magle. Rešenje: klasične patosnice zamenite gumenim, jer one ne upijaju vodu. Sve vlažne stvari ostavite u prtljažniku automobila. Ukoliko je automobil noviji, nemojte čistiti vetrobransko staklo iznutra, jer ono je već zaštitnim slojem koje onemogućava maglenje. Ukoliko ste upalili klima uređaj i usmerili vazduh da duva u vetrobransko staklo, a ono i dalje magli, onda je potrebno da zamenite filter kabine. Ukoliko nije redovno zamenjen, velika je šansa da će stakla zbog toga magliti.

smrtovnice

5. Prilagodite vožnju uslovima na putu


Prilagoditi vožnju uslovima kolovoza - to je pravilo svih pravila! Ukoliko je put prekriven snegom ili zaleđen, na uzbrdicama i nizbrdicama koristite prednosti menjača. Uzbrdo koristiti jedan stepen prenosa više nego što je uobičajeno, jer ćete tako pogonski točkovi biti manje osetljivi na dodavanje gasa i točkovi neće proklizavati. Nizbrdo koristite niži stepen prenosa, jer tako koristite "motorno kočenje". Možete se samo pomagati kočnicama, jer svako snažnije kočenje može za posledicu imati blokiranje točkova, što automobil čini neupravljivim.


Automagazin.rs

Kako da usavršite veštine parkiranja

Kako da usavršite veštine parkiranja

Moderni automobili nude niz asistencija, uključujući one koje mogu više ili manje da se autonomno parkiraju u slobodnom prostoru – bilo perpendikularno ili paralelno, vozeći napred ili unazad...

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Da li ste ikada razmišljali kako alergija utiče na vozača i njegove reakcije u vožnji? Imajući u vidu da oko 30 procenata odraslih ljudi boluje od nekog tipa alergije, to je nešto o čemu moramo da razmišljamo, naročito sada kada je sezona alergena u jeku...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje