AutoMAGAZIN - Saveti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Da li ste automobil opremili zimskim pneumaticima?

Da li ste automobil opremili zimskim pneumaticima?

Iako nam to pogled kroz prozor ne govori, vreme za zimske pneumatike se nezadrživo bliži. Kada je potrebno da montiramo zimske pneumatike? Kada je to realno potrebno, a kada to moramo učiniti zbog "slova zakona"?

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima počeo je da se primenjuje od 4. maja 2012. godine. Upravo u ovom dokumentu su definisane odredbe, koje se odnose na upotrebu zimske opreme u predstojećem periodu od 1. novembra do 1. aprila.

 

Pogledajte vest: Saveti - Češće gledajte na sat.

 

U skladu sa članom 113 pomenutog pravilnika, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena pneumaticima za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima
                                                                  Član 113.

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;
2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;
3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Oprema iz stava 1. tačka 2) ovog člana može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg” samo kad je kolovoz prekriven snegom. Odredbe ovog člana ne odnose se na vojna vozila.
Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, objavljen je u „Službenom glasniku 40/12”.

 

Pogledajte vest Najbolje reklame za bezbednu vožnju.

Podsetimo se nekoliko naših saveta o zimskim pneumaticima:

Zimski pneumatik - za niske temperature!

Zimske pneumatike treba da imamo na vozilu, ne zbog toga da ne bismo bili kažnjeni, već zbog sopstvene bezbednosti, bezbednosti saputnika u vozilu i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Kao što je poznato, letnji pneumatici značajno gube svoja svojstva na temperaturama nižim od 7 stepeni Celzijusa. Dakle, zimski pneumatici nam nisu potrebni samo kada padne sneg, već i kada se temperatiura spusti ispod 7°C. Neki proizvođači automobila ističu da manje od 10 % vozača u Evropi vozi po snegom prekrivenom putu, pa se zato zimski pneumatik prvenstveno razvija za vožnju u uslovima niskih temperatura, kada je automobil sa letnjim pneumaticima veoma teško kontrolisati i kada se zaustavni put drastično produžava, a samim tim i rizik od saobraćajne nesreće.

Pritisak, dubina dezena, brzinski index

Kao što je važno izabrati odgovarajuće zimske pneumatike, tako je važno kontrolisati i pritisak, jer pritisak opada sa padom temperature vazduha.

Takođe, važno je istaći da proizvođači ističu zamenu sva četiri pneumatika, kako bi vozač imao maksimalnu kontrolu nad automobilom. U slučaju da automobil ima zimske pneumatike na prednjim pogonskim točkovima, a letnje na zadnjim, drastično se povećava rizik od pojave preupravljanja, odnosno nekontrolisanog zanošenja zadnjeg dela automobila. U zimskim uslovima vožnje, sa letnjim pneumaticima na vozilu, preupravljanje se javlja iznenada i munjevito brzo, pa čak ni profesionalni sportski vozači nisu sposobni da predvide ovako ponašanje automobila i reaguju na vreme. Iako u našim zakonskim odredbama za predstojeću zimsku sezonu to ne stoji, predlažemo da na vozilo montirate četiri zimska pneumatika, jer život nema cenu.

Zimski pneumatik - za kišne uslove!

Brzinski index kod zimskih pneumatika je obično manji, i zato posebnu pažnju obratite na preporuke proizvođača pneumatika. Zimni pneumatik za porodična vozila mora imati dubinu dezena glavnog gazećeg sloja od najmanje 4 milimetra. To je važno ne samo zbog bezbednijeg kretanja u snežnim uslovima, već i zbog vožnje u kišnim uslovima, kada je povećan rizik od pojave koja se zove "akvaplaning". Važna funkcija koju "guma" treba da ispuni na mokroj i vodom prekrivenoj podlozi je da, kroz kanale kojima je ispresecan protektor, odvodi vodu. Bez kanala određene dubine, tanak sloj vode ostaje zmeđu pneumatika i podloge, što izaziva gubitak prijanjanja i nekontrolisano kretanje vozila.

Jurnjava u poslednjem trenutku

Kao što smo istakli, sada je optimalno vreme za promenu pneumatika. Ne treba čekati trenutak da temperature budu već uveliko "u minusu", ili da padne sneg. Pored toga, ovih dana u vulkanizerskim servisima nema "gužve", pa se sa stručnim serviserima možete posavetovati o izboru idealnog pneumatika za vaš automobil. Već za nekoliko dana, tamo će biti prilično "veselo", a oni neće imati previše vremena za razgovor.

Goran Sarić - Automagazin portal

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Više automobilskih kompanija nedavno su objavile, da u svetu na vanredan servis pozivaju vlasnike nekoliko desetina miliona automobila, zbog greške na vazdušnim jastucima firme Takata. Kako da saznate, da li je vaš automobil u Srbiji opremljen problematičnim vazdušnim jastucima? Da li znate, kako treba da postupite ukoliko je vaš automobil obuhvaćen ovom akcijom?

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

O tome koliko je nebezbedno učestvovati u saobraćaju na letnjim pneumaticima u zimskim uslovima, pisali smo već nekoliko puta. 1. aprila prestala je obaveza korišćenja zimskih pneumatika (m+s) kada je na kolovozu sneg, led i poledica. Sada vozači imaju novu dilemu - koliko je opasno koristiti zimske pneumatike u letnjim uslovima?

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Bliži se 1. novembar, a sa ovim datumom i obaveza, i što je još važnije potreba za montiranjem zimskih pneumatika. I odmah da razjasnimo, oznaka na pneumatiku M+S jeste oznaka za zimski pneumatik, a ne za pneumatik za sva godišnja doba, kako se to navodi ovih dana u medijima...

Pažljivo za vreme uskršnjih praznika!

Pažljivo za vreme uskršnjih praznika!

Dok se građani širom Republike Srbije pripremaju da obeleže uskršnje praznike, Agencija za bezbednost saobraćaja poziva vozače na oprez u saobraćaju! Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove godine očekuje se pojačan saobraćaj u danima pre i nakon Uskrsa, pa stoga apelujemo na vozače za strpljenje i poštovanje ostalih učesnika u saobraćaju.

Bez alkohola i oprezno u Novu 2014. godinu!

Bez alkohola i oprezno u Novu 2014. godinu!

Kako se 2013. godina bliži kraju, širom zemlje se planiraju novogodišnja slavlja. Tokom ovog uzbudljivog perioda putovanja i provoda, veoma je važno imati na umu bezbedno ponašanje u saobraćaju. Razlozi su u činjenici da se svake godine, u periodu oko Nove godine i Božića desi veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama...

Kupujete zimske pneumatike - Šta znači oznaka M+S?

Kupujete zimske pneumatike - Šta znači oznaka M+S?

Zimski dani i niske temperature su pred nama, i sada je idealan trenutak da pripremite vaš automobil za zimske uslove. Jedna od prvih stvari, koja je direktno povezana sa bezbednošću vaše porodice, jeste zamena pneumatika. Možete imati vrhunski bezbedan automobil, ali bez odgovarajućih pneumatika, od njega ćete napraviti samo luksuzne sanke.

Saveti: Češće gledajte na sat u vašem automobilu

Saveti: Češće gledajte na sat u vašem automobilu

Od nedavno je počelo zimsko računanje vremena. To znači da su satovi pomereni jedan sat unazad, što podrazumeva jedan sat više za spavanje, ali dan je sve kraći i mrak sve ranije pada. Zbog toga, mnogi vozači imaju loš osećaj da nekuda kasne i da neće stići da obave sve svoje obaveze. To se značajno odražava i na bezbednost u saobraćaju.

Danas je 1. novembar - Imate li zimske pneumatike?

Danas je 1. novembar - Imate li zimske pneumatike?

Iako nam to pogled kroz prozor ne otkriva, vreme za zimske pneumatike se nezadrživo bliži. Kada je potrebno da montiramo zimske pneumatike? Kada je to realno potrebno, a kada to moramo učiniti zbog "slova zakona"? Odgovore na ova pitanja, pronađite u daljem tekstu...

Nissan Qashqai (2022)
Slika nedelje