AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Ako ste upravo sada otkrili da uopšte postoji model Peugeot 2008, treba da znate da je to urbani crossover razvijen na tehničkoj bazi modela 208, od kojeg je "pozajmio" zaista mnogo toga. Naravno, Peugeot 2008 je duži i viši od svog manjeg brata, ali nije ga moguće kupiti sa sistemom pogona na sve točkove, kao ni većinu konkurentskih modela...

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Sveukupni utisak je pozitivan - 2008 izgleda atraktivno kao neki koncept, ali u isto vreme kompaktno i prijatno za oko. Posebno je zanimljivo dizajnersko rešenje zadnjeg dela krova, koje automobilu daje SUV izgled

 

Rastuća popularnost malih gradskih crossover modela podstiče proizvođače da proširuju svoj portfolio. Novi član Peugeot porodice nosi oznaku 2008. Novi "lavić" je od modela 208 duži za 200 milimetara, viši za 96 mm i širi za 25 mm, što u startu obećava veću "porciju" prostora i praktičnosti.

 

Pogledajte fotografije - Peugeot 2008 - Test.


Dizajn

2008 je brz odgovor Peugeota na modni talas u obliku malih crossovera, koji kombinuju muskulaturni izgled (tipičan za SUV vozila) i subkompaktne dimenzije. Peugeot 2008 na ulici privlači veliku pažnju. Kombinacija svetle boje karoserije i kontrastnih plastičnih detalja veoma je vešto skrojena, a jednostavnost celokupnog izgleda jedino remeti komplikovana linija krova. Prednja svetla su visoko pozicionirana, zadnja svetla sa boka izgledaju kao bumerang, a dva kraka koji zadiru u bokove karoserije. Na hromu se nije štedelo, ali nije pretrpano. 

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Neka dizajnerska rešenja su preuzeta od modela 208, ali crossover izgleda originalno i ne možemo ga pomešati ni sa jednim drugom modelom sa znakom lava na maski hladnjaka (pardon, na "haubi")


Enterijer

Instrument tabla je preuzeta od modela Peugeot 208, ali je jednom važnom razlikom. Sećate li se problema sa preglednošću instrument table kod "dvestaosmice", gde volan zaklanja instrumente, posebno centralni displej? Kod modela 2008 ne možemo se žaliti na ovaj problem, jer je manje izražen. Potrebno je samo da izaberete optimalnu kombinaciju visine sedišta i volana. I još nešto - izgleda da se polako navikavamo na mali veoma volan, koji sada oldično leži u ruci i prijatan je za rukovanje. Dopao nam se i izgled prednjih sedišta, izbor materijala i kompletan kvalitet izrade, koji se približio i premium segmentu. Oblik ručice menjača možda jeste lep na izgled, ali za dlanove to i nije najbolje osmišljen detalj. Ono što je sigurno, na ručicu menjača je potrebno naviknuti.

 

Pogledajte test: Peugeot 208 1.6 e-HDi.


Peugeot je kod novih modela značajno redukovao broj komandi na centralnoj konzoli, što je za svaku pohvalu. Na centralnoj konzoli se nalazi samo panel klimatizacije, a sve ostalo se kontroliše preko displeja osetljivog na dodir. Instrument tabla sa dva kružna pokazivača je laka za čitanje, ali plavi okviri noću izgledaju pomalo drečavo, pa je potrebno smanjiti stepen osvetljenja. Suprotno mišljenje imamo o diodnom osvetljenju po ivicama panoramskog staklenog krova, koje u noćnim uslovima izgleda veoma atraktivno, a posebno je zanimljivo za decu.

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Iako je "kokpit" isti kao kod modela 208, preglednost instrument table je bolja

 

Zahvaljujući povišenoj karoseriji, ulazak u automobil je veoma lak i jednostavan, kako napred, tako i pozadi. Širina enterijera odgovara modelu 208. Prostora u visini laktova ima i više nego što treba, a u odnosu na "dvestaosmicu" mnogo je više prostora u predelu glave. Dizajn sedišta je odličan, sa posebno izraženim bočnim ojačanjima, koja odlično drže telo u krivinama. S obzirom da linija krova nije padajuća, već je u drugoj polovini automobila i povišena, prostor na zadnjim sedištima u predelu glave je za svaku pohvalu. Ono na šta se mogu požaliti samo osobe više od 185 cm jeste prostor za kolena, koji ima tek prosečne vrednosti.

Prtljažni prostor kod malih crossover je veoma važna "disciplina". Zapremina prtljažnika iznosi 360 litara, a posle preklapanja naslona zadnjih sedišta raste na 1.194 litra. Ono što je još važnije, jeste pristup prtljažniku, koji je za svaku pohvalu. Podloga prtljažnika je ravna, sve do ivice utovarnog dela, koja se nalazi samo 60 centimetara iznad zemlje. Time je značajno olakšan utovar prtljaga, posebno teških predmeta.

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Komande svih najvažnijih funkcija u automobilu, vrše se preko displeja osetljivog na dodir. Komande klima uređaja nalaze se ispod ventilacionih otvora


Motor

Testirani automobil pod "haubom" je imao slabiji 1.6-litarski turbodizel, koji smo imali priliku da isprobamo i u modelu 208. Agregat razvija maksimalnu snagu od 92 KS (68 kW) pri 4.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 230 Nm pri 1.750 o/min. Fabrički podaci kažu, da iz mesta do 100 km/h stiže za 11,5 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 181 km/h. Agregat je opremljen funkcijom Stop/Start, koja isključuje motor već pri bzinama manjim od 20 km/h. Jasno je, da je potrošnja najvažnija odlika ovog motora. Po beogradskim ulicama smo zabeležili potrošnju od 5,4 litra na 100 pređenih kilometara, a kombinova potrošnja na našem testu je skoro za litar manja i iznosi 4,6 l/100 km.

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Ručica parkirne kočnice izgleda moderno i neobično, ali nije najpraktičnije rešenje. Klasična ručica je prirodnija za rukovanje

 

Za raziku od snažnijeg turbodizela, koji ima menjač sa 6 stepeni prenosa, slabija verzija je uparena sa 5-stepenim menjačem. Hodovi su kratki, ili bar imamo takav utisak zbog veoma kratke ručice menjača, ali bi preciznost menjača mogla biti nešto bolja. Za svaku pohvalu je kultivisanost motora, koji je veoma tih i mirno radi u fazi mirovanja. Menjač sa pet stepeni prenosa je veoma dobro odmeren za svakodnevnu upotrebu. Drugi i treći stepen prenosa su prilično dugi, ali je peti stepen nelogično kratak. U praksi, to znači da je potrošnja najviše smanjena u gradskim uslovima, ali se na autoputu, prvi visokim brzinama, oseća potreba za šestim stepenom prenosa. Istina, to se događa pri brzinama koje daleko premašuju dozvoljenu brzinu na autputu. U petom stepenu prenosa, pri 130 km/h, pokazivač broja obrtaja je bio kod brojke 2.500 o/min.

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Preciznost upravljanja je odlična, a naginjanje karoserije u krivinama minimalno


Oslanjanje

Oslanjanje automobila se bez problema suočilo sa surovom realnošću naših puteva. Peugeot 2008 kao da je testiran upravo za naše kolovoze prebogate udarnim rupama i neravninama. Upravljanje je precizno, iako će oni koji prvi put sedaju u 2008, morati da se naviknu na neobično mali volan. U krivinama se 2008 odlično pokazao, a primetili smo da je osetljivost ESP sistema visoka. I kada isključite ESP, samo malo brža vožnja kroz prvu krivinu ponovo će ga uključiti, tako da možete zaboraviti na priklizavanja. Francuskim inženjerima bezbednost je bila na prvom mestu. Zbog nešto većeg klirensa (165 mm), postoji tendencija ka naginjanju karoserije, ali sve je u granicama očekivanog. Zbog nešto mekše podešenog oslanjanja, udobnost je na visokom nivou, kako napred, tako i pozadi. Putnici na zadnjim sedištima, osetiće samo prelaske preko porečnih preseka na putu, kada je oslanjanje i nešto bučnije od očekivanog.

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Prostora na zadnjim sedištima ima dovoljno u širinu i visinu, dok bi u oblasti kolena putnika trebali biti više. Dužina sedalnog dela je zadovoljavajuća


Zaključak

Tokom višednevne vožnje, nismo pronašli važnije argumente koji govore protiv novog "lava". Najviše nam se dopao dizajn, prostrana kabina i praktičan prtljažnik, a naše simpatije dobio je štedljiv i kultivisan dizelski motor. Ni pogled u cenovnik nas nije razočarao. Cena modela 2008 počinje već od 13.590 evra, koliko treba izdvojiti za benzinsku verziju Peugeot 2008 1.2 Acces. Za odlično opremljen testirani primerak Peugeot 2008 Actice Stop&Start kupac će morati da plati 18.350 evra, a najslabije opremljen dizelaš košta 15.990 evra. Dobar "komad" auta za navedenu cenu, priznaćete.

 

Pogledajte - Cenovnik Peugeot vozila u Srbiji.

Testirali smo: Peugeot 2008 1.6 e-HDi

Utovar teških predmeta je olakšan, zato što je ivica prtljažnika i pod čine ravnu površinu

 

 Peugeot 2008 1.6 e-HDi - specifikacija
 
 Tip motora:  Turbodizel
 Broj cilindara / ventila:  4 / 2
 Zapremina motora (cm³):  1560
 Maksimalna snaga (kW / o/min):  68 / 4.000
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  230 / 1.750
 Performanse  
 Maksimalna brzina (km/h):  181
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  11,5
 Potrošnja - Prosek na testu (L/100 km):  4,6
 Dimenzije  
 Zapremina prtljažnika (L):  360 / 1194
 Zapremina rezervoara (L):  50
 Masa automobila / nosivost (kg):  1310 / 373
 Dimenzije pneumatika:  195/60 R16
 Dužina automobila (mm):  4159
 Širina automobila (mm):  1739
 Visina automobila (mm):  1570
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  2537
 Cena test vozila :  15.990

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Generalni zastupnik Peugeot vozila: Verano Motors
Adresa: Vojvode Stepe 352, Beograd
Tel/Fax:+381 (0) 11 3094 500
Web: www.peugeot.rs

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Fiat 500L 1.4

Testirali smo: Fiat 500L 1.4

Italijani imaju dobru kuhinju, ali i dizajnere. Tajna italijanskih kuvara je jednostavna - uzeti kvalitetne sastojke i "krčkati" ih toliko dugo, dok se ne dobije harmonična celina. Upravo ovaj stari isprobani recept su koristili dizajneri prilikom stvaranja "našeg" Fiata 500L, malog MPV modela koji svoj identitet gradi ne samo na uspehu aktuelnih modela, već na istoriji svoje game...

Testirali smo: Hyundai ix35 2.0 CRDi 4x4

Testirali smo: Hyundai ix35 2.0 CRDi 4x4

"Baba Marta" nas nije iznenadila, već nas je obradovala. Na testu smo imali modernizovani Hyundai ix35, koji smo isprobali u snežnim uslovima Avale, a svojim znanjem i vozačkim iskustvom, i ovoga puta nam je pomogao 4-struki državni reli šampion i test vozač Automagazin portala, Vladan Petrović. Tokom višednevne vožnje, isprobali smo modernizovani ix35 u različitim uslovima...

Testirali smo: Dacia Dokker 1.2 TCe 115

Testirali smo: Dacia Dokker 1.2 TCe 115

Dacia se širi poput virusa. Širenjem palete modela, rumunski (pardon, francuski) proizvođač automobila ne želi da zapostavi nijednog kupca, koji od automobila očekuju pre svega jednostavnost i prijatnu cenu. Na osnovama porodičnog modela Lodgy, stigle su dve verzije modela Dokker. Mi smo imali priliku da isprobamo putničku verziju Dokker 1.2 TCe...

Nissan Qashqai (2014) - Prvi naši utisci + FOTO

Nissan Qashqai (2014) - Prvi naši utisci + FOTO

Pred kompanijom Nissan stoji jedan od najvećih izazova. Ultra-uspešni model Qashqai u svojoj drugoj generaciji moraće da se suoči oči u oči sa mnogo većom konkurencijom. Na prezentaciji u lepom Rovinju, upoznali smo se sa novom generacijom vrhunskog crossover modela. Ako je suditi po prvim našim utiscima, novi Qashqai konkurenciju može gledati uzdignute glave i pravo u oči...

Testirali smo: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

Testirali smo: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

Jedanaesta generacija najprodavanijeg automobila na svetu, već uveliko praši srpskim putevima. Tokom višednevnog testa, pokušali smo da pronađemo odgovor na pitanje koje su nam postavili mnogi ljubitelji ove japanske marke: da li je nova Corolla samo jedna karoserijska verzija modela Auris, ili treba da je posmatramo kao potpuno nezavisan model? Da li je Corolla za Auris isto što i Jetta za Golf?

Testirali smo: Opel Corsa 1.2 Color Edition

Testirali smo: Opel Corsa 1.2 Color Edition

Opel Corsa je veoma čest gost na našim putevima, kojeg su naši vozači veoma dobro upoznali. Brojke o prodaji iz prethodnih godina pokazuju da više od 18 % svih trovratnih Corsi prodatih u Evropi otpada na izdanje Color Edition, što potvrđuje da postoji snažna tražnja za posebnim verzijama. Posle višednevne vožnje na našim ulicama, belo-crna Corsa je privlačila veliku pažnju prolaznika...

Testirali smo: Kia Pro_Cee’d 1.6 GDI

Testirali smo: Kia Pro_Cee’d 1.6 GDI

Volkswagen Golf dostupan je u verziji sa troja i petora vrata, a ulogu atraktivnog kupea preuzeo je model na modifikovanoj platformi po imenu Scirocco. Ne, ovo nije Kia Cee'd  bez drugog para vrata. Ovaj automobil više liči na kupe, nego na klasičan hatchback sa troja vrata, što je i bio cilj južnokorejskih stručnjaka. Testirali smo atraktivni Kia Pro_Cee’d 1.6 GDI...

Dacia Duster 2014 stigao u Srbiju: Prvi utisci + FOTO

Dacia Duster 2014 stigao u Srbiju: Prvi utisci + FOTO

Modernizovani Dacia Duster stigao je u Srbiju. Sa unapređenim crossover modelom upoznali smo se u teškim off-road uslovima nedaleko od Beograda, kojih se ne bi postideli ni terenski modeli "specijalizovani" za ove uslove. Posle nekoliko sati prave adrenalinske vožnje, naši utisci su pozitivni. Duster je hrabro grabio napred, kroz blato, vodu i led...

Novi Mercedes-Benz S 350 BlueTec - Prvi naši utisci

Novi Mercedes-Benz S 350 BlueTec - Prvi naši utisci

U Srbiju je stigla nova generacija modela Mercedes-Benz S-Klasa, koja svet automobila podiže na viši nivo. Juče smo u trening centru Mercedes-Benz u Krnješevcima imali priliku da se upoznamo sa automobilom koji predstavlja ponos nemačke automobilske industrije. Posle prve vožnje, zapitali smo se, da li je ovo automobil ili dom na točkovima...

Lamborghini Revuelto
Slika nedelje