AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mazda na 43. Tokyo Motor Showu - Održivi Zoom-Zoom ide dalje

Mazda na 43. Tokyo Motor Showu - Održivi Zoom-Zoom ide dalje

Energetska raznolikost i sigurnost glavne su teme Mazdinog izlaganja na Tokyo Motor Showu 2013. Glavne novosti uključuju i svetsku premijeru Mazde3 SKYACTIV-Hybrid. Mazdin potpuno novi kompaktni automobil tako je postao prvi model na japanskom tržištu koji je dostupan s benzinskom, dizelskom i hibridnom opcijom pogona.

Povrh toga, Mazda prikazuje još jednu pogonsku alternativu – Mazdu3 SKYACTIV-CNG koncept. Konačno, ovde izložena Mazda6 ASV-5, jedno je od najnaprednijih konceptnih vozila uopšte kada je reč o sigurnosti u saobraćaju. Inovacija je budućnost, a budućnost je već ovde.

Mazda3 SKYACTIV-Hybrid

Mazdin prvi hibridni automobil: još jedan veliki korak za ‘Održivi Zoom-Zoom’, Mazdinu viziju kako zadržati samo ono najbolje iz automobilskog sveta. Električno-benzinski pogon će u početku pokretati potpuno novu Mazdu3*, koja je takođe premijerno prikazana na Tokyo Motor Showu 2013.

Prinova u SKYACTIV porodici, SKYACTIV-Hybrid, koristi elektromotor kao pomoć SKYACTIV benzinskom motoru, prvenstveno pri niskim brojevima obrtaja i pri niskim radnim opterećenjima. Benzinski motor - posebno prilagođen SKYACTIV-G 2.0 - ima vrlo visoki odnos kompresije od 14:1, 4-u-1 izduvnu granu i jedinstveni sistem kontrole za efikasnije sagorevanje u širokom području rada. On takođe koristi recirkulaciju izduvnih gasova, kako bi pomoću njih skratio vreme zagrevanja i češće se zaustavljao, štedeći tako gorivo.

Toliko o efikasnoj proizvodnji snage. No, da bi je na najefikasniji mogući način preneli na prednje točkove, poseban prenosnik deli snagu na izlazu iz SKYACTIV-G na onu koja direktno pokreće vozilo i onu koja pogoni generator. Čini to tako da prenosi najefikasniju kombinaciju izlaza iz benzinskog i električnog motora, a rezultat su glatka i linerana ubrzanja. Istovrememo jedinica za upravljanje snagom reguliše snagu električne struje iz akumulatora kako bi snabdevala elektromotor, ostale električne potrošače i pomoćni akumulator, optimizirajući tako snabdevanje električnom energijom svih potrošaća. Kompjutersko praćenje struje, napona i temperature nikal-metal hidridnog akumulatora, pomaže, među ostalim, održavanju idealnog stanja i trajnosti akumulatora.

Zaključak: potpuno nova Mazda3 SKYACTIV-Hybrid je izuzetno štedljiv automobil, koji troši samo 3,2 l/100km prema japanskom JC08 testnom ciklusu, a s ukupnom snagom sistema od 100 kW (136 KS), takođe je izuzetno zabavna u vožnji.

Perfekcija do najsitnijeg detalja

Beskompromisni hybrid od beskompromisnog proizvođača automobila. Čak je i zvuk motora sinhronizovan kako bi odgovarao brzini obrtaja motora i ubrzanjima za istinski Mazdin Jinba Ittai (jedinstvo-konja-i-jahača) doživljaj vožnje. Još jedna od izuzetnih funkcija SKYACTIV-hybrida je tzv. kooperativna postavka sistema regeneracije energije pri kočenju, odnosno usporavanju, pri kojoj elektromotor – sada radeći kao generator – i hidrauličke kočnice deluju zajedno. Ova dva sistema rade zajedno ne samo da bi osigurali izuzetno linearno kočenje, već i da bi se povećao povrat energije, koja se pritom pretvara u električnu energiju i time dodatno smanjuje potrošnju goriva.

Naravno, nova Mazda3 SKYACTIV-Hybrid dolazi s istim najmodernijim sigurnosnim funkcijama, sistemom povezivanja, dizajnom i rasporedom unutrašnjosti kao i svaka druga Mazda3. Takođe, tu su i zadivljujući "KODO - duša pokreta" spoljni dizajn, lagana SKYACTIV-karoserija i vrhunska upravljivost SKYACTIV-podvozja. Dakle, ona je jednako sigurna i pruža jednaki užitak u vožnji, samo što troši manje goriva. Mazda tako i dalje izaziva konvencionalno, i to je vrlo uzbudljivo.

Mazda: gradeći za budućnost

Održivi Zoom-Zoom je Mazdin pristup za održivu budućnost. On poziva na postupno uvođenja novih tehnologija za poboljšanje ekološke podobnosti i sigurnost cele palete modela, ali bez negativnog uticaja na tipičan Mazdin užitak u vožnji.SKYACTIV-Hybrid označava sledeći korak, nakon uvođenja sistema i-stop, koji najbrže pokreće zaustavljeni motor i sistema i-ELOOP, Mazdinog jedinstvenog sistema regeneracije energije kočenja.

Mazda na 43. Tokyo Motor Showu - Održivi Zoom-Zoom ide dalje

Mazda3 SKYACTIV-CNG koncept

To je duh održivog Zoom-Zoom-a: imati prave modele prikladne za najširi mogući spektar kupaca. To je i razlog zašto, uz SKYACTIV-Hybrid, Mazda u Tokiju takođe premijerno prikazuje i Mazdu3* SKYACTIV-CNG koncept.

Kao kod svih modela i varijanti nove Mazdine generacije, SKYACTIV tehnologija pruža osnovu i za Mazdin kompakt s pogonom na dve vrste goriva. Kao još jednu kariku u lancu potreba potencijalnog kupca, Mazda3 SKYACTIV-CNG koncept pokreće posebna dual-fuel izvedba SKYACTIV-G 2.0 motora sa zasebnim spremnicima za benzin i komprimovani prirodni gas (CNG). Tako pruža izvanrednu fleksibilnost, a istovremeno veći doseg i – kao i uvek – Mazdin 100-postotni užitak u vožnji.

Sa svojim odnosom kompresije 14:1,nekonvencionalni SKYACTIV - G idealan je motor za alternativna goriva poput prirodnog gasa ili etanola, koji imaju veće oktanske vrednosti od benzina, jer to zahteva malo dodatnog razvoja, pa čak i prilagođavanja.

Prilagodljivost je ovde ključna reč za Mazdu. Budući da su svi Mazdini glavni modeli namenjeni globalnom tržištu, fabrika razvoju proizvoda pristupa s idejom  višestrukih rešenja, kako bi bila spremna za različita tržišta s različitim politikama i preferencijama u smislu goriva..

Fleksibilni Zoom-Zoom

Nakon benzinske, dizelske i hibridne pogonske opcije, CNG predstavlja logičan sledeći korak. Uz korišćenje nekonvencionalnih izvora prirodnog gasa kao što je škriljac, eksploatacija plina postaje komercijalno isplativa širom sveta, a prirodni gas postaje istinska alternativa benzinu i dizelskom gorivu. Posebno u obliku pod pritiskom, jer CNG ima veću gustoću energije nego, recimo, tečni naftni plin. Takođe i bez kompromisa, jer motor koji radi na CNG proizvodi 20-ak posto manje CO2 nego benzinski, dok u isto vreme oslobađa više energije.

Trenutno je CNG najpopularniji u Iranu, Južnoj Americi, Indiji i Pakistanu. No, njegova popularnost raste takođe i u Evropi, s Italiji na prvom mestu po broju automobila na cesti, kao i po CNG infrastrukturi.

Mazda na 43. Tokyo Motor Showu - Održivi Zoom-Zoom ide dalje

Mazda6 ASV-5 napredno sigurnosno vozila

Svet bez saobraćajnih nesreća: beskompromisna sigurnost temeljni je element održivog Zoom-Zooma, a Mazda je neumorna u svojim nastojanjima da stalno unapređuje taj aspekt svojih vozila. Jačajući poziciju lidera u pogledu sigurnosti, Mazda u Tokiju prikazuje jedan od svojih ključnih projekata – Mazdu6* ASV-5.

Najkraće rečeno, Mazdino napredno sigurnosno vozilo ASV-5 objedinjuje Mazdin proaktivni sigurnosni koncept s tehnologijom Inteligentnog Transportnog Sistema (ITS). Mazdina proaktivna sigurnost obuhvata niz tehnoloških i dizajnersko-konstrukcijskih funkcija dostupnih na Mazdinim modelima s ciljem smanjenja rizika od nesreća. One obuhvataju paletu naprednih sigurnosnih sistema baziranih na senzorima, koji se zajednički nazivaju i-ACTIVSENSE i dostupni su u potpuno novoj Mazdi3, Mazdi6 i Mazdi CX-5, kao i intuitivno interfejsa čoveka i mašine u kokpitu (HMI), koji pomaže vozaču efikasno i sigurno obraditi sve informacije koje dobija od tih sistema.

ITS sada ide korak dalje. Razvijen od strane konzorcija koji čine Mazda, Univerzitet u Tokiju, Hiroshima Electric Railway Co. i Japanski nacionalni laboratorij za sigurnost saobraćaja i zaštitu okoline, sistem ITS povezuje vozila, tramvaje i ljude kako bi sprečio nesreće, a istovremeno i saobraćajne gužve. Cilj: sigurno mobilno društvo.

Prva takva tehnologija na svetu


Početni rezultati vrlo su ohrabrujući nakon što je ASV-5 u septembru započeo probne vožnje ulicama Hirošime u Japanu. Ovaj autombil prvi u svetu koristi sistem koji tramvajima i automobilima omogućuje razmenu podataka, uključujući tip vozila, lokaciju, smer vožnje, kao i informacije o kočenju i pokazivačima smera. Pored informacija dobijenih od drugih vozila, saobraćajnih znakova i senzora na cesti, posebno opremljena Mazda6 sedan koristi takođe kratkotalasni radar, mikrotalasne senzore i kamere kako bi podržala pažnju vožača, motreći okolinu vozila, a posebno tzv. mrtve uglove. Kao i u mnogim evropskim gradovima, tramvaji su u Hirošimi bitna komponenta sistema javnog prevoza, s približno 150.000 prevezenih ljudi dnevno.

Zajednički, ASV-5 i ITS tehnologije predstavljaju veliki napredak u uspostavi sigurnog i efikasnog transportnog sistema, koji objedinjuje prednosti železničkog i drumskog saobraćaja. Još jedan primer Mazdinog koncepta ‘izazov konvencionalnom’.

Mazda

Grand Motors: Ponuda na lizing uz fiksnu kamatu od samo 3,99 odsto

Grand Motors: Ponuda na lizing uz fiksnu kamatu od samo 3,99 odsto

U saradnji sa S-Leasingom, Grand Motors u mreži svojih prodajno-servisnih centara u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu, do kraja godine nudi mogućnost kupovine vozila brendova Volvo, Land Rover, Jaguar, Mazda i Infiniti uz vrlo povoljnu fiksnu (subvencionisanu) kamatu – od 3,99 odsto...

Subaru predstavio novi WRX

Subaru predstavio novi WRX

Fudži teška industrija, proizvođač vozila marke Subaru, na salonu automobila u Los Angelesu, predstavila je novi model Subaru WRX sa američkim specifikacijama i sloganom "Čista snaga u Vašim rukama"...

Opel Fest – Specijalni uslovi finansiranja za sva vozila

Opel Fest – Specijalni uslovi finansiranja za sva vozila

Kako bi što bolje izašao u susret potrebama svojih kupaca, Opel je za sva vozila na Opel Festu obezbedio specijalne uslove finansiranja. Na Opel Festu je izloženo preko 50 automobila spremnih za isporuku odmah, a Opelovi partneri  su se potudili da maksimalno olakšaju kupovinu...

Ford proizveo 10-milionito vozilo opremljeno sistemom Ford SYNC

Ford proizveo 10-milionito vozilo opremljeno sistemom Ford SYNC

Ford je objavio da je proizveo 10-milionito vozilo opremljeno nagrađivanim sistemom povezivanja u automobilu Ford SYNC. Tehnologija uvedena od strane Forda u Evropi prošle godine sada je dostupna na modelima B-MAX, Fiesta, Focus, C-MAX i Grand C-MAX, Kuga i Transit Custom, a prvi put je lansirana u SAD pre šest godina...

Opel Monza Koncept: Info-zabavni sistem i povezanost budućnosti

Opel Monza Koncept: Info-zabavni sistem i povezanost budućnosti

Efikasnost i povezanost su dve ključne tačke na koje će biti usredsređen razvoj sledeće generacije automobila. Proslavljeni koncept Opel Monza, koji je imao premijeru na ovogodišnjem Sajmu automobila u Frankfurtu, je vizionarski i pionirski model u obe oblasti, koji omogućava fascinantan pregled razvoja vozila u budućnosti.

Film Need For Speed: najava u tri minuta

Film Need For Speed: najava u tri minuta

Film Need For Speed najavljen je već nekoliko puta. Najnoviji trailer nam otkriva najuzbudljivije trenutke u trajanju od tri minuta. Superbrzi automobili, koji lete kroz vazduh u plamenu, afere i akcije...

Alpina B4 BiTurbo: gvožđe se kuje, dok je vruće

Alpina B4 BiTurbo: gvožđe se kuje, dok je vruće

Kompanija Alpina Burkharda Bovensiepena    iz nemačkog Buchloea, proširila je svoju ponudu novim kupeom iz Minhena. Novi BMW serije 4 Coupe svetlost dana ugledao je u junu mesecu, a Alpina je nedavno predstavila svoju adaptaciju ovog atraktivnog automobila, koji će od maja meseca biti dostupan pod imenom Alpina B4 BiTurbo Coupe...

Jaguar F-Type R i hollywoodske zvezde - FOTO

Jaguar F-Type R i hollywoodske zvezde - FOTO

Atraktivni kupe, premijerno predstavljen u Los Angelesu, u prodajne salone stiže u proleće sledeće godine. Simon Cowell, Miranda Kerr, Kelly Osbourne i mnoge druge svetski poznate ličnosti, bili su na promociji modela Jaguar F-Type R u Los Angelesu...

Nissan GT-R 2014: Nova svetla, boja i tehnika

Nissan GT-R 2014: Nova svetla, boja i tehnika

Iako je pažnja Nissana usmerena na sportsku verziju modela GT-R koji je pripremljen u sportskom odelenju ove marke - Nismo, japanska kompanija predstavlja standardnu verziju pripremljenu za modelsku godinu 2014. Promene je pretrpela i tehnika, ali i dizajn...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje