AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Tehnologija alternatora - Bosch-ove ekološke inovacije

Tehnologija alternatora - Bosch-ove ekološke inovacije

Zakonodavci propisuju ekonomična vozila s niskom emisijom, ali vozači uz efikasnost traže i zabavu. Bosch je zahvaljujući svojim najnovijim ekološkim inovacijama pokazao da ta dva cilja mogu da se povežu...

EU je sada službeno priznala alternatore s diodama visoke efikasnosti (HED) i sinhronizovanim aktivnim ispravljanjem (SAR). Ove tehnološki napredne komponente čine vozila efikasnijim i ekonomičnijim, stoga ispunjavaju stroge ciljeve Evropske komisije usmerene na smanjenje emisije CO2. Prema evropskim propisima prosečna granična vrednost emisije za nova vozila od 2021. godine će iznositi 95 g CO2 po kilometru. To odgovara potrošnji goriva od malo više od 4 litre na 100 kilometara. Godine 2013. prosečna emisija CO2 novih vozila još uvek je iznosila 132,9 grama po kilometru.

EU oznaku „ekološka inovacija” daje tehnologijama koje smatra izuzetno ekološki prihvatljivima. Proizvođači vozila mogu te tehnologije da iskoriste kao ugljenikov kredit za izračunavanje ekonomične potrošnje goriva za vozni park. Najveći dopušteni kredit je sedam grama po kilometru. Bosch je jedini dobavljač koji već nudi tri ekološke inovacije koje je odobrio EU: sistem upravljanja akumulatorom za hibridna vozila temeljen na navigaciji i dve nove tehnologije alternatora.

„Bosch u svakom aspektu poboljšava motor s unutrašnjim sagorevanjem”, izjavio je dr. Rolf Bulander, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. Novi alternatori to potvrđuju: zahvaljujući odličnoj efikasnosti, alternatori HED i SAR sami po sebi smanjuju emisiju CO2 za jedan do dva grama. Osim toga, proizvode više električne energije kod pokretanja i pri niskim brzinama motora nego standardni alternatori

Tehnologija alternatora - Bosch-ove ekološke inovacije

Visoka efikasnost smanjuje emisije

Alternatori su električne centrale u svakome vozilu. Pouzdano napajaju sisteme za sigurnost, udobnost, pomoć, ubrizgavanje i upravljanje motorom. Oni takođe pune akumulator automobila. Da bi to mogli, alternatori moraju da pretvore mehaničku energiju u električnu energiju. Što je alternator efikasniji, to vozilo troši manje goriva, a stoga se smanjuje i njegova emisija CO2. Kako bi povećali efikasnost, Bosch-ovi inženjeri proučili su brojne detalje alternatora, te su ih poboljšali, posebno s obzirom na gubitke uzrokovane ispravljanjem proizvedene naizmenične struje.

Diode visoke efikasnosti koje proizvodi Bosch smanjuju emisiju CO2 alternatora za do 1,3 grama po kilometru. Osim toga, ova efikasna verzija alternatora u poređenju sa standardnim alternatorima proizvodi 5 do 7 ampera više pri niskim brzinama motora. Ovo je posebno važno jer je potrošačima energije u vozilu potrebno pouzdano napajanje čak i pri niskom broju obrtaja. Alternator sa sinhronizovanim aktivnim ispravljanjem proizvodi čak 10 ampera više od običnih alternatora i tako smanjuje emisiju CO2 za do 2 grama po kilometru. U ovoj tehnologiji diode su zamenjene tranzistorima visoke efikasnosti. Obe verzije alternatora su visokoefikasne i pomažu da vozila budu ekološki prihvatljivija, što je EU potvrdila prepoznavši ih kao ekološke inovacije.

PR

EKO Racing Team Vesnić nastupa u Slovačkoj

EKO Racing Team Vesnić nastupa u Slovačkoj

EKO Racing Team Vesnić „vozi“ svoju sezonu iz snova. Nakon šest trka voženih u okviru šampionata centralne Evrope na kružnim stazama Milovan Vesnić ima isto toliko pobeda i ubedljivo drži prvu poziciju dok je dosadašnje iznenađenje sezone zasigurno Rudi Pešović koji je trenutno drugoplasirani u okviru FIA CEZ serije.

Dehidrirani vozači prave iste greške kao pijani vozači

Dehidrirani vozači prave iste greške kao pijani vozači

Nova studija objavljena u medicinskom časopisu Physiology and Behaviour otkriva da je čak i blaga dehidracija jednaka vožnji u pijanom stanju, kad je broj grešaka vozača u pitanju. Istraživači sa Univerziteta Lafboro izvršili su niz testova tokom dva dana na muškarcima vozačima...

Ne možete bezbedno da prestignete kamion? Samsung ima ideju!

Ne možete bezbedno da prestignete kamion? Samsung ima ideju!

Koliko vam se puta dogodilo, da se vozite iza kamiona sa prikolicom, i da ne uspevate da ga prestignete, jer ne možete da vidite saobraćaj ispred kamiona? Samsung je u Argentini predstavio zanimljivo rešenje, koje bi trebalo da poveća bezbednost na lokalnim putevima...

Toyota u Njujorku predstavila novi Rav4 Hybrid

Toyota u Njujorku predstavila novi Rav4 Hybrid

Toyota je pre 20 godina unela značajne promene u globalnu ponudu C-SUV segmenta, predstavljanjem prve generacije modela RAV4. Danas, japanski proizvođač ponovo donosi revoluciju u evropskom C-SUV segmentu stvaranjem jedinstvene ponude na tržištu.

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje