AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia Sportage je auto godine u Španiji i Grčkoj

Kia Sportage je auto godine u Španiji i Grčkoj

Kia Sportage pete generacije je prošle sedmice proglašen autom godine u dve evropske zemlje. Kijin kompaktni SUV završio je vrlo uspešnu godinu pobedom u Španiji gde je postao 'ABC auto godine u 2023. godini', a takođe je pobedio i u Grčkoj...

Pogledajte: Testirali smo: novi Kia Sportage 1.6 T-GDI (FOTO).

 

To je prvi put da je Kia osvojila špansku nagradu za auto godine revije ABC. Nagrada ABC auto godine o kojoj su odlučivala 34 ugledna automobilska novinara kao i pretplatnici i čitaoci revije ABC je najprestižnija automobilska nagrada u Španiji. Ova nagrada je deo šire priče o uspehu modela Sportage u Španiji gde je u poslednjih deset godina prodatih više od 160.000 Sportage-a koji je Kijin najprodavaniji model.


Priznanje je vrhunac izuzetne prošle sedmice za Sportage jer je špansko priznanje stiglo tek nekoliko dana nakon što je ovaj model osvojio nagradu "auto godine" u Grčkoj. Priznanje dodeljuje Grčki institut koji čini 25 novinara iz vodećih specijalizovanih medija.


Sportage je članove žirija oduševio svojom kombinacijom vrhunskih inovacija i funkcija povezanih sa bezbednošću i najsavremenijim tehnologijama. Vozilo su pohvalili i zbog kvaliteta, šarolikosti ponude, prijatnog iskustva u vožnji, modernog dizajna i niskog ekološkog otiska.


Sportage ove godine i 'ženski svetski auto godine'


U martu ove godine je potpuno novi Sportage pobedio u kategoriji 'porodični SUV' za prestižne nagrade za ženski svetski auto godine. Ugledna ekipa od 56 automobilističkih novinarki iz 40 zemalja s pet kontinenata ocenila je najnovije porodične SUV-ove pri čemu je Sportage pohvaljen na više područja.


Elektrifikovana ponuda sada uključuje blagi hibrid, hibrid i plug-in hibrid
Najnoviji u Sportage-ovoj ponudi je plug-in hibrid (PHEV, Plug-in Hybrid) koji pruža električnu mobilnost uz vrlo malu potrošnju goriva. Udružuje snagu i performanse s kombinovanom potrošnjom goriva od 1,1 I/100 km i dometom vožnje bez emisija do 78 kilometara u gradskoj vožnji (WLTP) što je dovoljno za većinu dnevnih vožnji. Na raspolaganju su i blagi hibridni (MHEV) i hibridni (HEV) pogonski sklop. Inteligentni raspored u kabini pruža najviše prostora za noge i glave u svom razredu, dok visokotehnološke funkcije za vožnju i komfor putnicima omogućuju uživanje u udobnoj i povezanoj vožnji.


U julu ove godine je Euro NCAP, vodeća evropska nezavisna organizacija za ocenjivanje bezbednosti u sudarima, modelu Sportage podelio najvišu ocenu ꟷ pet zvezdica. Kijin najprodavaniji model je u celom procesu testiranja dostigao visoke standarde što dokazuje izuzetna svojstva pasivne bezbednosti vozila i govori o njegovom zbiru naprednih sistema za pomoć vozaču (ADAS).


Kia će do 2027. godine u skladu sa strategijom Plan S na evropskom tržištu lansirati 14 potpuno novih električnih modela. Prvi model nam stiže već na jesen iduće godine i to dugo očekivani veliki luksuzni SUV EV9 koji je takođe napravljen na Kijinoj novoj modularnoj platformi (E-GMP). Kia tako i dalje nastavlja da uspešno utire put u novo doba sofisticirane, visokotehnološke i održive mobilnosti.


PR

Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8%

Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8%

Po najnovijim podacima koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) Kia je u 2022. godini u Evropi (Kia ovde ubraja zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) dostigla novi rekordni tržišni udeo koji je iznosio 4,8 % od svih prodatih putničkih vozila na tržištu...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje