AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Laurens van den Acker Dizajner godine 2016.

Laurens van den Acker Dizajner godine 2016.

Autocar je Laurensa van den Ackera proglasio Dizajnerom godine na svečanosti održanoj u Silverstoneu. Nagrada je priznanje van den Ackeru, Renaultovom višem potpredsedniku za korporativni dizajn, za transformaciju čitave palete Renaultovih modela od pridruživanja francuskom proizvođaču 2009. i pohvala njegovom načinu vođenja...

Matt Burt, urednik časopisa Autocar, rekao je: „Laurens van den Acker istovremeno je vođa sa vizijom koji će nadahnuti sve oko sebe i fantastičan dizajner automobila. Pod njegovim vodstvom Renaultov dizajn je doživeo transformaciju. Svaki automobil u ponudi je prepoznatljiv već na prvi pogled, bilo da je reč o lepuškastom licu Clija, bilo o prekrasnim novim modelima Mégane i Scénic čija prodaja u Evropi počinje kasnije ove godine. Mi u časopisu Autocar cenimo njegov jasan dizajnerski smer, način vodstva koji omogućava drugima da se istaknu i činjenicu da njegov tim zajedničkim snagama stvara automobile privlačne baš svima.”

Komentarišući nagradu, Laurens van den Acker, viši potpredsednik za korporativni dizajn, rekao je: „Velika mi je čast da primim ovu prestižnu nagradu časopisa Autocar. Želim da je podelim sa svojim timom dizajnera koji me uvek iznova oduševi svojom kreativnošću i strašću. Kreiranje prekrasnih, inovativnih automobila pokreće nas svakoga dana i ovo veliko priznanje će nas u budućnosti motivisati još više.


Pod njegovim vodjstvom 2010. osmišljena je Renaultova strategija dizajna Life Flower, u sklopu koje je nastao niz konceptnih automobila koji su inspirisali paletu serijskih Renaulta. Strategiju Life Flower čine pojedinačne „latice” koje odgovaraju fazama života pojedinca: zaljubljivanje, odlazak na putovanje, osnivanje porodice, rad, igra i sazrevanje. Ta strategija dizajna usklađena je sa definicijom novog dizajnerskog pravca nadahnutog trima rečima koje odražavaju viziju marke: jednostavno, senzualno i toplo.

Laurens van den Acker Dizajner godine 2016.

Prošle godine su uspešno lansirani novi Espace, Talisman i Kadjar, a Renault je osnažio svoj položaj na rastućim tržištima Indije i Brazila predstavljanjem Kwida i Dustera Oroch. Ove godine je Renault osvojio nekoliko nagrada na Međunarodnom festivalu automobila (Talisman je proglašen najlepšim automobilom godine, a Laurens van den Acker osvojio je nagradu za dizajn), a nezavisna evropska organizacija Women and Vehicles dodelila je nagradu za Ženu godine Renaultovoj šefici dizajna za vozila C-segmenta Agneti Dahlren.


Renault Design je međunarodni tim stručnjaka sa studijima u Francuskoj, Rumuniji, Brazilu, Južnoj Koreji i Indiji. Ti timovi dizajniraju automobile svih marki Grupe Renault, Renault, Dacia, Renault-Samsung Motors i Alpine, koja će uskoro ponovno krenuti u osvajanje tržišta. Laurens van den Acker je vodja odeljenja Renault Design na globalnom nivou i nadgleda sve dizajnerske centre i njihovih 500 zaposlenih.

Laurens van den Acker Dizajner godine 2016.

O Laurensu van den Ackeru


Laurens van den Acker, rođen 5. septembra 1965., diplomirao je industrijski dizajn na Tehnološkom fakultetu u Delftu u Holandiji. Karijeru je započeo 1990. kao dizajner za Design System URL u italijanskom gradu Torino. Audiju se pridružio 1993. kao dizajner spoljašnjeg izgleda automobila u Ingolstadtu (Nemačka). Viši dizajner u SHR Perceptual Management u Newbury Parku (SAD) postao je 1996. Godine 1998. postao je šef dizajna grupe za brendiranje u Ford Motor Company u Irvineu (Kalifornija). Šef dizajna platforme Ford Escape u dizajnerskom centru u Dearbonu (SAD) je postao 2003., a 2005. je imenovan za šefa dizajna odeljenja za strateški dizajn. Godine 2006. postao je šef odeljenja za dizajn u Mazda Motor Corporation u japanskoj Hiroshimi. Grupi Renault pridružio se u maju 2009., a višim potpredsednikom za korporativni dizajn imenovan je 1. septembra 2009. Član je Renaultog upravnog odbora.


(1) U poslednje četiri godine predstavljeno je ili obnovljeno 26 modela:
- 11 novih modela: Lodgy, Dokker, Captur, Kwid, Sandero R.S. 2.0, Kadjar, Duster Oroch, Talisman, Talisman State, Kaptur


- 15 obnovljenih modela: novi Clio, novi Logan, novi Sandero, novi Clio Grandtour, novi Clio R.S., novi Logan MCV, novi Duster, novi Twingo, novi Espace, novi Trafic, novi Mégane, novi Mégane Grandtour, novi Scénic, novi Grand Scénic i novi Koleos.


PR

Rođen za profesionalca: Fiat Professional predstavlja svoju liniju

Rođen za profesionalca: Fiat Professional predstavlja svoju liniju

Godina 2016. će biti ključna za Fiat Professional, tokom koje će biti predstavljena zaokružena gama brenda u svoj svojoj slavi. Brend je kontinuirano evoluirao kako bi se spremno suočio sa velikim izazovima kroz nove proizvode, novi pristup koji je još više usmeren ka kupcima i rešenost za stvaranje novih puteva na svetskom tržištu. 

SsangYong premium SUV spreman za Pariz 2016

SsangYong premium SUV spreman za Pariz 2016

Južnokorejski proizvođač automobila SsangYong Motor Co., usko specijalizovan za proizvodnju luksuznih limuzina i terenskih automobila, nastavlja ofanzivu tamo gde je tradicionalno i najuspešniji - u segmentu premium SUV-a...

Letnja servisna akcija u Veranu

Letnja servisna akcija u Veranu

Tokom letnje servisne akcije do kraja avgusta 2016, VML svim vlasnicima Peugeot i GAZ vozila omogućava dijagnostiku i servisiranje klima uređaja po izuzetno povoljnoj ceni...

Seat ubedio Zorana Kesića da promeni pravac (FOTO)

Seat ubedio Zorana Kesića da promeni pravac (FOTO)

Promena političke ili seksualne orijentacije, zaokret na privatnom planu ili transfer na neku drugu televiziju, samo su neka od nagađanja javnosti koja se vezuju za voditelja čuvene emisije „24 minuta“ Zorana Kesića od kako je najavio promenu svog pravca...

Lamborghini Revuelto
Slika nedelje