AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Automobil godine 2016 u Srbiji - četiri laureata

 Automobil godine 2016 u Srbiji - četiri laureata

Prvi put u ovoj godini, Asocijacija automobilskih novinara Srbije i Asocijacija uvoznika vozila i delova zajednički su organizovali izbor Automobila godine 2016. u Srbiji...

 Automobil godine 2016 u Srbiji - četiri laureata

Pavle Barta iz magazina Vrele Gume i Umberto Iannuccelli, komercijalni direktor FCA Srbija

 

Ove godine su titule dodeljene u četiri kategorije: automobilu čija je maloprodajna cena do 15.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti sa svim dažbinama), automobilu sa maloprodajnom cenom većom od 15.000 evra, vozilu iz SUV/crossover kategorije i automobilu koji je uvoznik/prodavac kandidovao po kriterijumu Best Buy (najbolja kupovina).

Za učešće u ovogodišnjem izboru je bilo prijavljeno 17 vozila iz svih kategorija. Osnovni kriterijum za učešće u izboru bio je da je vozilo novitet koji se na srpskom automobilskom tržištu pojavio u periodu od marta 2015. godine do 31.1.2016. To je podrazumevalo da učesnik u izboru ima potpuno novu ili značajno izmenjenu platformu (koja bitno utiče na poziciju automobila na tržištu), odnosno da bude nova generacija postojećeg modela. Za kategoriju Best Buy presudan kriterijum je bio odnos cene i onoga što se za nju dobija, pa su među kandidatima mogla da budu i vozila nešto starije produkcije.

 

U ocenjivanju pojedinačnih kandidata, žiri specijalizovanih automobilskih novinara posebno je analizirao ukupnu konstrukciju i dizajn, komfor vožnje, bezbednost (Euro NCAP rezultati), ekonomičnost vožnje, upravljivost i celokupne vozne osobine na putu, snagu i dinamiku motora i menjača, funkcionalnost, ispunjenost ekoloških normi. Najvažniji kriterijum u poređenju vozila različitih klasa jeste “value for money”, odnosno vrednost dobijena za potrošen novac, što je imalo poseban uticaj na glasanje za automobil vrednosti veće od 15.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) i za vozila iz kategorije SUV.

 Automobil godine 2016 u Srbiji - četiri laureata

Miloš Kokoš, direktor marketinga u Škoda Auto za jugoistočnu Evropu i Dragan Stanimirović iz TU Magazina. 

 

Ovogodišnji žiri je radio u sastavu: Dragan Milutinović – RTS, Vladan Slavković – Formula Team, Zoran Samardžić – sajt www.auto-info.rs, Mladen Radulović - Kurir, Dragan Stanimirović – TU magazin, Petar Živkovic -Večernje novosti, Goran Sarić – sajt www.automagazin.rs, Nikola Radulović - Auto TV Edition, Pavle Barta – Vrele gume i Vladica Šljivić – sajt www.plumrace.com.

 Automobil godine 2016 u Srbiji - četiri laureata

Direktor Opela za Srbiju, Dragan Nenadović, i Petar Živković iz Novosti

 

U kategoriji vozila s maloprodajnom cenom do 15.000 evra titula je pripala Opel Astri (159 bodova, drugi je Renault Megane - 127, treći Fiat Tipo – 121 ), u kategoriji vozila skupljih od 15.000 evra laureat za ovu godinu je Škoda Superb (149 bodova, drugi Renault Espace - 131, treći Audi A4 – 127 bodova), u SUV kategoriji pobednik je Volvo XC90 (117 bodova, drugi Mercedes Benz GLC -116, treći Suzuki Vitara - 106, četvrti Toyota RAV4 Hybrid i Rennault Kadsjar sa po 103, peti Mitsubishi L200 – 71 bod), dok je u kategoriji Best Buy najviše bodova sakupio Fiat Tipo (143 boda, druga Suzuki Vitara - 128, treći Škoda Superb - 108, četvrti Ford Mondeo - 92, peti Peugeot 208 – 90 bodova).


Simbolično obeležje – statueta Automobila godine 2016. u Srbiji pobednicima je dodeljena na svečanosti organizovanoj 17. marta na Beogradskom sajmu, u okviru tradicionalne manifestacije BG CAR SHOW.

 Automobil godine 2016 u Srbiji - četiri laureata

Maja Babić, direktor marketinga u kompaniji Grand Motors i Goran Sarić, urednik internet sajta Automagazin.rs 

Novi Kia Sportage i Optima s novim dizajnerskim nagradama

Novi Kia Sportage i Optima s novim dizajnerskim nagradama

Kia Motors je osvajanjem dve red dot nagrade za dizajn proizvoda za 2016. godinu, što je jedna od najprestižnijih međunarodnih nagrada za industrijski dizajn, još jednom potvrdila svoju reputaciju proizvođača vozila po najvišim dizajnerskim standardima...

Nova Mercedes-Benz E-Klasa predstavljena u Beogradu (FOTO)

Nova Mercedes-Benz E-Klasa predstavljena u Beogradu (FOTO)

Kompanija Star Import, generalni distributer za Mercedes-Benz vozila u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, promovisala je 05. aprila potpuno novu Mercedes-Benz E-Klasu. Brend Mercedes-Benz predstavlja težnju da se ponudi „najbolje!“ u pogledu proizvoda, tehnologije i usluga...

Bestseler: 750.000. Opel Vivaro sišao sa proizvodne linije

Bestseler: 750.000. Opel Vivaro sišao sa proizvodne linije

Još od premijere 2001., Opel Vivaro je jedan od najpopularnijih vanova u svom segmentu (do 2,9 tona dozvoljene ukupne mase, Van-D). Juče je, Opel/Vauxhall fabrika u Lutonu (Velika Britanija), postigla novi veliki uspeh u istoriji ovog fleksibilnog majstora dostave sa 750.000. Vivarom, koji je sišao sa proizvodne linije.

Euro Sumar: Početkom leta novi Suzuki Baleno i u Srbiji

Euro Sumar: Početkom leta novi Suzuki Baleno i u Srbiji

Novi Suzuki Baleno, jedna od pravih premijera na nedavno održanom BG CAR SHOW 05 u Beogradu, pobudio je veliki interes potencijalnih kupaca, jer skladno ujedinjuje dopadljiv dizajn, promišljenu upotrebljivost, dobru upravljivost, visok nivo bezbednosti...

Novi Renault Clio 2023
Slika nedelje