AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

24 sata: toliko je trebalo Daciji da izvede industrijski tour de force*. U fabrikama u Piteštiju, Tanžeru i Kazablanci istovremeno je transformisala sve svoje modele i udahnula im novi vizuelni identitet, i to 3100 vozila u jednom danu! 

Dinamično organizovana Dacia se upustila u jedinstven industrijski izazov i pritom očuvala besprekorni kvalitet svojih vozila. Svemu je prethodilo više od godinu dana detaljne pripreme i koordinisanog rada između svih odeljenja. Christophe Dridi, potpredsednik industrijskog odeljenja brenda Dacia, je otkrio nešto više o ovoj transformaciji. 

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Proizvodnja vozila je sveobuhvatan i složen proces, ali Daciji je pošlo za rukom da implementira novi vizuelni identitet istovremeno na sve modele u svojoj paleti! I sve to u rekordnom roku, u isto vreme i u tri različite fabrike: u Piteštiju u Rumuniji kao i u Kazablanci i Tanžeru u Maroku. Dacija je na taj način radikalno promenila sopstveni imidž i usvojila novi identitet koji odražava njena obećanja za budućnost i vrednosti na kojima se ona zasniva. Transformacijom sopstvenog identiteta, Dacia je preduzela prvi korak u okviru strategije Renaulution: suočila se sa nekoliko velikih izazova, od logistike delova preko obuke zaposlenih do mreže koncesionara.

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Postavlja se pitanje kako je moguće da vozila koja su sišla sa proizvodne linije u ponedeljak ujutro odjednom nose novi amblem Dacia Link, a vozila proizvedena 24 sata ranije takvo obeležje nemaju? U nastavku otkrivamo šta se događalo iza vrata Dacijinih fabrika i kako je nemoguće postalo moguće.


„Verujemo da je ovo prvi put da je neki proizvođač automobila u isto vreme obnovio čitavu svoju ponudu u tri fabrike. To pokazuje koliko smo prilagodljiva i dinamična marka.”
Christophe Dridi, potpredsednik industrijskog odeljenja marke Dacia.


Sa proizvodnih linija u tri Dacijine fabrike (u Piteštiju, Tanžeru i Kazablanci) svakih 50 sekundi siđe jedno vozilo. U trenucima transformacije, u jednom je danu trebalo implementirati novi identitet u čak 3100 vozila. Bio je to 24. oktobar 2022. godine, a vozila u koja je trebalo ugraditi nove delove su počela da stižu na traku od 9 ujutro.


Promena vizuelnog identiteta cele ponude vozila, u samo jednom danu, je bila neophodna za uspešnost projekta. Novi delovi su unapred registrovani u informatičkim sistemima, koji su prebačeni u ponedeljak ujutro kako bi se uklonio rizik od greške i osigurao uspešan prenos bez kompromisa u pogledu kvaliteta. Logističke zone su takođe bile prilagođene za smeštaj novih delova, pri čemu se vodilo računa o tome da se ne pomešaju sa starim kataloškim brojevima.

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Drugo poglavlje: logistički izazov


Promena identiteta je donela i velike logističke izazove: sve modele (Duster, Sandero Stepway, Logan i Jogger) je trebalo istovremeno izmeniti u tri fabrike, a raspored za razvoj i proizvodnju je bio vrlo tesan. Uz 190 novih proizvoda od 57 različitih dobavljača, uključujući logotip, novi amblem i nove boje, logistički tim je imao pune ruke posla. Dodatni izazov je predstavljala nestašica rezervnih delova i sirovina, zbog čega se tim morao nositi sa kašnjenjima i osigurati da svi delovi odgovaraju dogovorenim standardima.


„Sve smo odradili sa stilom zahvaljujući dobroj organizaciji, predanosti i posvećenosti našeg tima. Sva pretproizvodna vozila isporučena su na vreme i sama proizvodnja je krenula prema planu. Svaki put kad primetimo novo vozilo na putu, osećamo se ponosno jer smo učestvovali u njegovom plasiranju na tržište i jer smo delom zaslužni za zadovoljstvo svojih kupaca.” - Ileana-Florentina Botea, voditeljka logističkih projekata


Treće poglavlje: izazov obuke


Za uspešnost radikalne obnove je zaslužan i fantastičan timski rad 20.000 ljudi, zaposlenih u tri Dacijine fabrike. Predani radnici fabrike spremno su odgovarali na sve izazove i brzo napredovali, poštujući smernice celokupnog razvoja i postupke industrijske proizvodnje. Za vreme uvođenja temeljnog proizvodnog plana, operateri su prolazili obuku. Time je već od prvog dana osiguran besprekoran tok proizvodnje uz pridržavanje beskompromisnih standarda kvaliteta.

 


„Pripremali smo se za ovo čitavu godinu: predvideli smo sve moguće probleme u lancima snabdevanja, obuke i kvaliteta. Zahvaljujući koordinisanoj saradnji svih odeljenja, uspeli smo da implementiramo novi identitet marke u ponedeljak ujutro, pri čemu nismo omeli proizvodnju. Neverovatno!” - Stefan Stanca, voditelj inženjerskih projekata.


Četvrto poglavlje: prodajni i marketinški izazov


Prodajni i marketinški izazovi bili su vezani uz očekivanja kupaca: morali smo da otvorimo naručivanje vozila pre nego što smo implementirali novi identitet u fabrikama.


Industrijski podvig i novi identitet marke prenose Dacijinu poruku na do sada najprivlačniji način. Ovo je novi početak brenda koji neumorno menja pravila!


PR

BMW M5 (2025)
Slika nedelje