AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Kia Sportage osvojio pet zvezdica na Euro NCAP testovima

Novi Kia Sportage osvojio pet zvezdica na Euro NCAP testovima

Potpuno novi Kia Sportage je dobio najvišu ocenu pet zvezdica Euro NCAP, vodećeg evropskog nezavisnog programa ocenjivanja bezbednosti kod sudara. Sportage se na simulacijama sudara maksimalno pokazao i dokazao izuzetne osobine svoje aktivne i pasivne bezbednosti...

Izuzetni rezultati: 87% bodova za zaštitu odraslih i 86% za zaštitu dece


Kia Sportage su ocenjivali u kategorijama zaštite odraslih putnika, zaštite dece, bezbednosne asistencije i zaštite ugroženih učesnika u saobraćaju. Kod zaštite odraslih putnika je Sportage dostigao impresivnih 87%, a Euro NCAP je posebno pohvalio da je putnički prostor ostao stabilan kod čeonog sudara. Obavestili su o dobroj zaštiti kolena i bedara kako vozača tako i suvozača, bez obzira na veličinu putnika ili položaj sedenja. U testovima zaštite dece je Sportage dostigao 86%, jer je smanjio uticaj udarca na sve kritične delove tela na test lutkama koje predstavljaju decu od šest i deset godina.

Novi Kia Sportage osvojio pet zvezdica na Euro NCAP testovima

Sportage-ovi bezbednosni sistemi asistencije osvojili su 72 % od svih mogućih bodova. Pritom je Euro NCAP ispostavio efikasnost sistema asistencije za prepoznavanje ograničenja brzine (ISLA) i sistema za održavanje vozila u voznoj traci (LKA) koji deluju pomoću kamere nameštene na vetrobranskom staklu. Sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde (AEB) doprineo je za 66 % svih mogućih bodova kod zaštite ugroženih učesnika u saobraćaju pri čemu su posebno spomenuli sistem za prepoznavanje biciklista.


Bezbednost pete generacije SUV-a poboljšana sa Kijinom novom platformom N3, zbirom bezbednosnih tehnologija i naprednih sistema asistencije


Ključnu ulogu u odličnom rezultatu na testu odigrala je nova platforma N3 koja zahvaljujući novoj strukturi ('multi-load path') nadzire kako auto absorbuje energiju sudara i posledično smanjuje zadiranje u putničku kabinu. Zaštita putnika dodatno je poboljšana pomoću nove ojačane i lake konstrukcije karoserije s velikom torzionom krutošću.


Novi model dobio višestepeni kočioni sistem i centralni bočni vazdušni jastuk
Novi model uvodi višestepeni kočioni sistem (MCB) i centralni bočni vazdušni jastuk čime je u vozilu sada ukupno sedam vazdušnih jastuka. Sportage je opremljen i različitim pasivnim i aktivnim bezbednosnim sistemima i tehnologijama DriveWise koje sadrže Kijin najnoviji paket naprednih sistema asistencija za pomoć vozačima (ADAS) zbog čega je jedan od najbezbednijih sportskih terenaca u svom razredu. U slučaju sudara ili na zahtev korisnika sistem eCall u vozilu hitnim pozivom automatski obaveštava centar za hitne slučajeve o lokaciji vozila za što brže spasavanje.


Zahvaljujući elegantnoj i ujedno mišićavoj konstrukciji i inženjeringu fokusiranom na Evropu peta generacija Sportaga je od početka prodaje do danas polučila veliki uspeh – prodaja je ove godine već premašila 60.000 primeraka. Plug-in hibridna varijanta (PHEV, Plug-in Hybrid) sa svojom izuzetnom kombinacijom električne mobilnosti, praktičnosti i udobnosti predstavlja čak 27% ukupne prodaje zbog čega Sportage odskače u segmentu elektrifikovanih sportskih terenaca.


PR

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje