AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kinezi prikazali najbrži voz na svetu (VIDEO)

Kinezi prikazali najbrži voz na svetu (VIDEO)

Trenutno najbrži voz na svetu je kineski Shanghai Maglev Train, koji saobraća između šangajskog aerodroma i grada. Ovaj voz, koji može da razvije maksimalnu brzinu od 431 km/h, dobija konkurenta, koji će razvijati neverovatnih 600 km/h...

Kinezi prikazali najbrži voz na svetu (VIDEO)

Budućnost železničkog saobraćaja je voz sa tehnologijom magnetne levitacije, koji nosi oznaku MAGLEV (Magnetic-Levitation). On ne ide po šinama, već lebdi na magnetnom polju iznad staze kojom se kreću. Zbog toga, oni imaju veoma mali otpor i zahvaljujući snažnim električnim motorima mogu da razviju neverovatnu brzinu.

Kinezi prikazali najbrži voz na svetu (VIDEO)

Jedan takav voz već saobraća u Šangaju. Shanghai Maglev Train povezuje aerodrom Pudong sa stanicom metroa Longyang Road Station, gde putnici presedaju na druge gradske linije. Ovo je prva železnička linija za velike brzine, koja se komercijalno koristi. Voz postiže maksimalnu brzinu od 431 km/h, a udaljenost od 30 kilometara prelazi za 7 minuta.

Kinezi prikazali najbrži voz na svetu (VIDEO)

Međutim, projekat koji je koštao 1,2 milijardu dolara, od početka je poslovao sa gubitkom. Ali, Kinezi ne odustaju. Razvili su novi magnetni voz, iza čijeg razvoja stoji kompanija Railway Rolling Stock Corporation (CRRC). Ambicije su ogromne. Voz koji je nedavno prikazan, trebao bi razvijati maksimalnu brzinu i to 600 km/h, što bi bio apsolutni svetski rekord. Prvi putnici voziće se u ovom vozu 2021. godine. Još uvek nije poznato na kojoj relaciji će saobraćati hyper-brzi voz. Naravno, Kinezi bi najviše želeli, da to bude linija Šangaj - Peking, koji bi ovim vozom bili povezani brže nego avionom. Putovanje avionom, uključujući i čekanje na aerodromu, traje oko 4,5 sati, a ovim superbrzim vozom isto putovanje bi trajalo jedan sat manje. Najveću prepreku i dalje predstavljaju ektremno visoki troškovi infrastruktire.

VIDEO:


Automagazin.rs

Renault 4L Plein Air

Renault 4L Plein Air

Povodom proslave desete godišnjice festivala 4L International, Renault je predstavio modernu verziju modela 4L: Plein Air...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje