AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kineski automobili osvajaju rusko tržište

Kineski automobili osvajaju rusko tržište

Iako iz Rusije stižu vesti o oporavku tržišta automobila, treba istaći da, nakon odlaska svih renomiranih automobilskih marki, rusko tržište postaje sve više kinesko...

Kineski automobili osvajaju rusko tržište

Tokom 2023 godine broj kineskih dilera automobila u Rusiji se udvostručio i sada ih ima oko 2.000. To je saopštila ruska automobilska agencija Avtostat, prateći razvoj dilerske mreže. S obzirom na činjenicu, da u Rusiji ima oko 3.350 prodajnih objekata različitih brendova, možemo zaključiti da 56 % ruske dilerske mreže pripada kineskim markama. U jesen 2021. godine, kada su  sve velike međunarodne automobilske kompanije poslovale u Rusiji, kineski brendovi su imali nešto više od 500 zvaničnih prodajnih objekata u Rusiji. 

Kineski automobili osvajaju rusko tržište

"Udeo kineskih automobila u ukupnoj prodaji na ruskom tržištu, na kraju godine premašiće 50 %." - izjavila je Marina Dembitskaja, šefica u Otkritie Auto. Trgovci priznaju, da su spremni da stanu u red za licencu za prodaju kineskih brendova, jer nemaju druge mogućnosti, a žele da nastave da rade sa automobilima. A Rusi žele da kupuju automobile. Iako su prosečne cene novih stranih automobila u Rusiji više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu, obim ruskog tržišta je nastavio da raste. Masovno se otvaraju saloni za brendove Chery, kojih ima već 205, Geely, Omoda, Changan, FAW, Haval i JAC. Tokom ove godine, na rusko tržište je ušlo ukupno devet novih brendova, uključujući brend TANK, koji nudi luksuzne terence po ceni već od 26.000 evra. 

Kineski automobili osvajaju rusko tržište

O oporavku ruskog tržišta govori i činjenica, da će do kraja godine prodaja novih automobila dostići nivo od 1,1 milion prodatih jedinica. Sedam kineskih brendova je u TOP 10 tabeli najprodavanijih automobila u Rusiji. Osim njih, samo su ruska Lada, južnokorejska Kia i japanska Toyota ušle u prvih deset. 

Automagazin.rs

Foto: Geely

COTY 2024: poznato 7 finalista

COTY 2024: poznato 7 finalista

Iako je udeo električnih automobila u prodaji novih automobila u Evropi dostiže manje od 15 % tržišta, na listi finalista za COTY 2024 ne nalazi se nijedan model koji ne može da radi na baterije. I prvi put se automobil poreklom iz Kine nalazi na ovoj prestižnoj listi...

BMW M5 (2025)
Slika nedelje