AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Automobilska industrija je povukla ručnu kočnicu

Automobilska industrija je povukla ručnu kočnicu

Korona virus je povukao ručnu i ukočio čitam svet. Kao i u svim oblastima, veliki uticaj ima na automobilsku industriju, jer su zbog rizika od širenja zatvorene gotovo sve proizvodne hale...

Fabrike su zatvorene, ali ne samo one iz kojih izlazi automobil kao gotov proizvod, već i njihovi dobavljači. Pored toga, automobili se teško prodaju, jer su dilerske mreže zatvorene, a internet prodaja u Evropi je značajno usporena.

Toyota je obustavila proizvodnju u Evropi, Dacia je zatvorila fabriku u Rumuniji. BMW i Volvo se takođe pridružuju dugoj listi, a češka Škoda je objavila da će radnike ostaviti kod kuće do 5. aprila. Ford, Nissan, Daimler, Mini, Rolls-Royce i VW zaokružuju grupu proizvođača automobila koji su obustavili proizvodnju.

Virus nije pretnja samo za fabrike. Većina evropskih država je zatvorilo svoje granice i uvele su graničnu kontrolu, što je uzrokovalo velike logističke probleme. Većina fabrika nije imala dovoljnu isporuku pojedinačnih komponenti za proizvodnju. Trenutno su kamioni za robom zaglavljeni na granicama, gde prednost imaju kamioni koji prevoze hranu.

Najveći udarac na autoindustriju dolazi od dva najvažnija dobavljača u Evropi - Bosch i Continental. Iako su neke od njih tvrdile, da će se proizvodnja nastaviti, oni su zatvorili svoje pogone, bez informacija o tome kada će ponovo nastaviti proizvodnju. Pomenutim kompanijama se prodružuje još jedna velika firma - Plastic Omnium, koja proizvodi karoserijske panele i sisteme za dovod goriva. Iste probleme imaju i proizvođači pneumatika, italijanski Pirelli i francuski Michelin, zajedno sa desetinama manjih firmi. Zvanično zbog nedostatka komponenti, proizvodnju su obustavili i Ford u Turskoj, Honda u Velikoj Britaniji i Audi u Meksiku.

Neki proizvođači automobila razmatraju mogućnost da ponude svoje kapacitete za proizvodnju respiratora, koji mogu pomoći određenim pacijentima sa respiratornim problemima. McLaren nudi svoje tehničke stručnjake za ovu oblast.

Automagazin.rs

Servisna akcija u Honda servisu

Servisna akcija u Honda servisu

Kompanija Delta Automoto poziva vozače Honda automobila da iskoriste priliku za dezinfekciju vozila zbog koje neće morati da brinu o izlasku iz kuće, dovoženju automobila u Honda servis, čekanju i povratku nazad...

BMW M5 (2025)
Slika nedelje