AutoMAGAZIN - Testovi

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

Izgleda kao Lexus, zove se kao Honda, a vozi se kao najkvalitetniji kompaktni automobil. Na višednevnom testu imali smo Toyotu C-HR, koja predstavlja veliko pozitivno iznenađenje za sve nas...

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

Novi crossover iz Japana nas je doslovce šokirao svojim dizajnom. Dugačak je 4 360 mm, što je za 2 cm manje od dužine koju ima lider segmenta, Nissan Qasqai.

 

Pogledajte fotogaleriju Toyota C-HR 1.2 D-4T - Test.

 

Toyota se dramatično menja. Godinama je važila za konzervativnu marku, koja proizvodi kvalitetne, ali pomalo dosadne automobile. Novim modelom, Toyota C-HR, dizajneri su se oslobodili lanaca i pokazali da itekako znaju da naprave atraktivan i lep automobil, koji će kupiti srca mladih ljudi.

 

Dizajn


Toyota C-HR na ulici izgleda kao da je neko ukrao koncept direktno sa sajma automobila. Automobil se toliko izdvaja svojim dizajnom, da čak i oni u mnogo skupljim limuzina zastanu da pogledaju o kojem automobilu je reč. Svoj DNK ima zapisan već u nazivu. Skraćenica C-HR znači "Coupé High Rider", odnosno povišeni kupe. Jasno je, da modelom CH-R Toyota želi da osvoji srca onih koji merkaju modele kao što su Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Peugeot 3008, Opel Mokka...

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

Na zadnjem delu automobila uočavamo atraktivne svetlosne grupe i veliki krovni spojler kojim se završava padajuća linija krova. Svetlo za maglu integrisano je u sredinu difuzora, kao na takmičarskim bolidima. 

 

Toyota C-HR ima robusnu siluetu sa mnoštvom futurističkih elemenata. Na automobilu se nalazi mnoštvo složenih linija i ispupčenja, koje automobil čine veoma dinamičnim i sportskim. Napred dominiraju visoke svetlosne grupe sa širokim LED dnevnim linijama. Zadnji deo automobila karakterišu oštro dizajnirane linije i istaknuti bokovi blatobrana. Veliki krovni spojler izgleda kao da je dizajniran u sportskom odeljenju Toyota Gazoo Racing, a svetlo za maglu je pozicionirano u centralnom delu zadnjeg difuzora, što je rešenje koje podseća na neke takmičarske bolide. Sve u svemu, dizajn modela C-HR je veliko pozitivno iznenađenje za nas.

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

Unutrašnjost je apsolutno premium. Materijali su kvalitetni na dodir, tu je i stilsko osvetljenje i vrhunska multimedija.


Enterijer - više mesta nego što očekujete


Toyota C-HR nudi iznenađujuće prostranu kabinu. Futurizam u dizajnu izveden je bez kompromisa, bez uticaja na praktičnost automobila. Prijatno iznenađen automobilom bio je i naš test vozač, Vladan Petrović. "Prvi utisak su vrhunski profilisana sedišta, u kojima se osećate kao da sedite u nekom sportskom kupeu. Ovom utisku doprinosi visoko pozicionirana donja ivica prozora i niska kabina. Svaki vozač, bez obzira na njegove gabarite, brzo će pronaći optimalnu poziciju sedenja, zbog velikog opsega podešavanja volana i sedišta. Posebno moram da pohvalim poziciju volana i ručice menjača, na koju prosto ruka sama pada. Središnji naslon za ruke postavljen je nisko na središnji tunel, ali u potpunosti ispunjava svoju funkciju. Sportski karakter automobila dopunjuje i displej multimedijalnog sistema (Toyota Touch 2) i komande klimatizacije na središnjem panelu okrenuti ka vozaču. Materijali su veoma kvalitetni, mekana plastika se nalazi svuda, pa čak i na oblogama vrata. Novi CH-R od mene dobija najviše ocene - hajde da budem potpuno iskren, Toyota CH-R izgleda kao model nekog premium brenda, a ne japanskog proizvođača kojeg odlikuje masovna produkcija."


Upravljanje multimedijom i navigacionim sistemom realizuje se preko sistema Toyota Touch 2 i displeja osetljivog na dodir dijagonale 8 inča. Kritike možemo uputiti na grafiku displeja, kao i na odsustvo analogne kontrole jačine zvuka audio sistema. Sve pohvale zaslužuje bogata oprema i bezbednosni sistemi "upakovani" u Toyota Safety Sense, koji uključuje adaptivni tempomat, sistem nadgledanja za nekontrolisano napuštanje vozne trake i monitoring mrtvog ugla, automatsku kontrolu dugih svetala...

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

Upravljač ima tri kraka i sportski je dizajniran. Ruke se praktično lepe za njega. 

 

Ni pozadi sa prostorom nije loše. Iako automobil ima izgled kupea, zadnja vrata su široka i otvaraju se praktično pod uglom od 90 stepeni, tako da je pristup veoma dobar. Na zadnja sedišta udobno će se smestiti putnici visine 183 centimetra, pred čijim kolenima će ostati i neki centimetar "viška". Oni viši neće biti oduševljeni, ali više će ih mučiti klaustrofobičan utisak koji prave neobično mali prozori i visoka donja ivica prozora nego realna prostranost. Ako nešto moramo zameriti, onda je to nešto kraći sedalni deo, što može biti zamorno na dužim putovanjima. Za bezbednu vožnju dece, tu su dva ISOFIX priključka. Nasloni zadnjih sedišta mogu se preklopiti i deljivi su u razmeri 40:60


Prtljažnik ima zapreminu od 377 litara, što je standard za kompaktne hatchback modele. Tačnije, zapremina prtljažnika može biti i nekoliko litara manja, ako je automobil opremljen audiosistemom JBL sa subwooferom. Ivica prtljažnika je visoko podignuta, a obaranjem naslona zadnjih sedišta ne dobija se ravna površina. Ali, ne smemo zaboraviti da je ovo crossover, tako da možemo očekivati da je realnost bolja nego što smo očekivali.

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

U enterijeru ima iznenađujuće puno mesta. Futuristički dizajn napravljen je bez kompromisa.

Pogon


Toyota C-HR dostupna je u dve motorizacije. Jedan je benzinski 4-cilindarski 1.2 Turbo sa oznakom 1.2 D-4T, a drugi je hibridna verzija 1.8 Hybrid. "Naš" test automobil bio je opremljen malim turbo-benzinskim motorom, uparen sa pogonom na prednju osovinu (ovaj motor se može kombinovati sa sistemom pogona na sve točkove AWD). 1.2 turbo je prvi odgovor Toyote na polju down-sizinga. I da budemo potpuno jasno - veoma je uspešan. Ima maksimalnu snagu od 85 kW i maksimalni obrtni moment od 185 Nm. Iako "na papiru" ne fascinira, realnost je mnogo lepša. 1.450 kilograma težak CH-R iz mesta do "stotke" stiže za samo 10,9 sekundi i postiže maksimalnih 190 km/h.

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

Prtljažnik ima zapreminu koja odgovara kompaktnim modelima (377 L), ali bi njegova praktičnost mogla biti bolja (ivica prtljažnika je postavljena visoko, a kada se obore nasloni zadnjih sedišta, ne dobija se ravna površina. 

 

"Ne možemo očekivati snažan pritisak sedišta u leđa, ali ovo je sasvim dovoljan motor za ovaj automobil. Agresivnije ubrzava od 1.500 o/min, a ne umara se sve do 5.000 o/min. Zanimljivo je, da crveno polje na "obrtomeru" počinje od 5.500 o/min. Poseban kvalitet pogonu daje vrhunski 6-stepeni manuelni menjač. Promena stepena prenosa je precizna i veoma mekana. Posebno moram da pohvalim sistem koji automatski daje "međugas". U pitanju je sistem Intelligent Manual Transmission, čija elektronika automatski povećava broj obrtaja uvek kada usporavamo i menjamo brzine na niže. U šestom stepenu prenosa, pri brzini od 100 km/h, broj obrtaja iznosi 2.200 o/min, a na autoputu, pri brzini od 130 km/h, pokazivač broja obrtaja stoji na 2.750 o/min." - objašnjava Petrović.


Na otvorenom putu, u normalnom režimu rada, Toyota C-HR prosečno je trošila oko 6,5 litara benzina na 100 pređenih kilometara, a u gradskim uslovima potrošnja je porasla na 8 L/100 km.

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

U vožnji, Toyota C-HR je veoma agilna, zahvaljujući odličnom oslanjanju. To nam je potvrdio test vozač Automagazin portala, Vladan Petrović. 


Oslanjanje


Toyota C-HR može se pohvaliti novom modularnom platformom TNGA, koja je do sada primenjena samo kod Priusa. Za svaku pohvalu je i činjenica, da je automobil opremljen nezavisnim oslanjanjem svih točkova, a zahvaljujući gore pomenutoj platformi, težište je veoma nisko. To su rešenja koja obećavaju uzbudljivu vožnju.


"C-HR stoji čvrsto na pneumaticima dimenzija 225/50 R18, što obezbeđuje odlično "ležanje" na putu. U krivine ulazi samouvereno i precizno, a naginjanje karoserije je značajno manje nego što sam očekivao. Amortizacija je nešto tvrđe podešena, što u kombinaciji sa niskoprofilnim pneumaticima obezbeđuje filigranski precizno upravljanje, a naginjanje u krivinama je minimalno. U isto vreme, auto uspešno filtrira neravnine na putu, ali zato je jasno da vožnja van asfalta nije prirodno okruženje za ovaj automobil. Moram da pohvalim i zvučnu izolaciju automobila, a posebno teksilne obloge u blatobranima, koje apsorbuju udarce vode i kamenčića iz pneumatika. I ovo je detalj koji je svojstven premium modelima, tako da Toyota zaslužuje još jedan palac nagore." - zaključuje Petrović.

Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T

Benzinski 4-cilindarski 1.2 D-4T razvija 85 kW i 185 Nm - to je i više nego dovoljno za Toyotu C-HR.


Zaključak


Toyota CH-R je veliko iznenađenje. Celokupan utisak u automobilu je vrhunski. Nije to samo imidž automobil za odabranu klijentelu, kojima će C-HR biti drugi automobil u porodici. Atraktivan crossover definitivno može biti jedini automobil za malu porodicu. Pored atraktivnog izgleda, koji zaslužuje čistu desetku, C-HR ima kvalitetan enterijer, visok nivo komfora, odlične vozne osobine i bogatu opremu. I na kraju, cena. Početna cena za Toyotu C-HR iznosi 20 990 evra, koliko treba izdvojiti za verziju koju pokreće upravo testirani 1.2 Turbo motor (85 KW) u nivou opreme C-ENTER. Za bolje opremljenu C-ULT verziju treba izdvojiti 24 000 evra, a test automobil je bio opremljen i dodatnom opremom, kao što su kožom presvučena sedišta, grejanje volana, gore pomenuti JBL sistem...


Cenovnik Toyote C-HR možete pogledati na www.toyota.rs.

 

Toyota C-HR 1.2 D-4T - tehnička specifikacija  
 Tip motora:  benzinski turbo
 Broj cilindara / ventila:  4 / 4
 Zapremina motora (cm³):  1 197
 Maksimalna snaga (kW / o/min):  85 / 5.600
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  185 / 1.500 - 4.000
 Performanse  
 Maksimalna brzina (km/h):  190
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  10,9
 Potrošnja na testu - prosek/grad/otvoreno (l/100km):  6,9 / 8,0 / 6,4
 Dimenzije  
 Zapremina prtljažnika (L):  377 / -
 Zapremina rezervoara (L):  50
 Masa automobila / nosivost (kg):  1.450 / 325
 Dimenzije pneumatika:  225/50 R18
 Dužina automobila (mm):  4.360
 Širina automobila (mm):  1.795
 Visina automobila (mm):  1.555
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  2.640
 Cena testiranog modela:  27 100

 


Fotografije možete pogledati klikom na LINK

 

Generalni zastupnik Toyota vozila: Toyota Srbija

Webwww.toyota.rs

 

Tekst: Goran Sarić
Foto: Milomir Bošković

 

Test - Citroën C3 1.6 BlueHDI 75

Test - Citroën C3 1.6 BlueHDI 75

Nova generacija modela Citroën C3 izaziva na crtu najprodavanije male automobile na tržištu. Ta borba neće biti laka, jer u B-segmentu vlada velika gužva, ali s obzirom da mlade ljude danas više zanimaju nove funkcije u automobilu i rezolucija centralnog displeja, novi C3 nema čega da se boji...

Novi Audi Q5 (2017) stigao u Srbiju - naši prvi utisci iz vožnje

Novi Audi Q5 (2017) stigao u Srbiju - naši prvi utisci iz vožnje

Na atraktivnim terenima Deliblatske peščare, juče smo imali priliku da se upoznamo "oči u oči" sa novom generacijom modela Audi Q5, čija prodaja upravo startuje na tržištu Srbije. Druga generacija "Q-petice" ima težak zadatak - da nadmaši veliki uspeh svog prethodnika. Ako je suditi po prvim kilometrima, uspeće u tome...

Testirali smo: Mercedes-Benz GLE 350d Coupe

Testirali smo: Mercedes-Benz GLE 350d Coupe

Zlatna vremena za BMW X6 su prošla. Svi danas vrlo dobro znaju, da kombinacija SUV-Coupe nije besmislica, već je veoma zanimljiv proizvod koji kupci itekako traže. Mercedes-Benz nije gubio vreme i napravio je veoma ozbiljan odgovor na uspešni X6. Neko reče kopija. Možda, ali kopija koja je nadmašila "original"...

Novi Renault Scenic i Grand Scenic - prvi naši utisci (FOTO)

Novi Renault Scenic i Grand Scenic - prvi naši utisci (FOTO)

Na regionalnoj prezentaciji, održanoj u Hrvatskoj, upoznali smo se oči u oči sa novom generacijom modela Scenic. Posle prve vožnje, možemo reći da četvrta generacija Scenica poštuje svoje poreklo, ali se ne zadovoljava malim promenama. Naprotiv, već na prvi pogled privlači svojim dizajnom, kojim svog prethodnika gura u pozadinu...

Testirali smo: Mazda MX-5 2.0 Skyactiv-G160

Testirali smo: Mazda MX-5 2.0 Skyactiv-G160

Dvosed Mazda MX-5, sa svojim sportskim duhom, otvorenim krovom i dostupnom cenom, postala je kult. Ona je božanstvo. Ali, kako opstati kada današnje mlade najviše zanima da li u automobilu imaju USB, Wi-fi i odličan multimedijalni sistem? Da li je u svojoj četvrtoj generaciji, popularna Miata uspela da spoji emocije u vožnji sa novotarijama modernoga doba? 

BMW X6 2023
Slika nedelje