AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

BMW X2 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

BMW X2 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

U Srbiju stiže novi član porodice X. Ima paran broj u oznaci, što znači da je usmeren na sportski orjentisanu klijentelu. Ovo su naši prvi utisci...

BMW X2 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Novi SAV iz Minhena donosi nam dinamičan dizajn iz svih uglova. Na zadnjim stubovima nalazi se logo BMW. 

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK

 

Šta je BMW X2? Novi model u ponudi bavarske kompanije u dizajnerskom smisli nastavlja priču sportski dizajniranih SUV modela, kao što su X4 i X6. S obzirom da su modeli X4 i X6 sportski derivati modela X3 i X5, slična strategija je izabrana i za novog člana BMW porodice. Međutim, s obzirom da zbog manjih dimenzija, nije moguće "spustiti" krov automobila i napraviti kupevski derivat od modela X1, u Minhenu su izabrali nešto drugačiji put. Razvili su jedan veoma dinamičan outdoor povišeni hatschback, koji se ne boji prašnjavih puteva. Ako ste pomislili da je Mercedes-Benz uradio isto sa modelom GLA, u pravu ste. To nije kupe. 

BMW X2 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

U ponudi su i top verzije M Sport i M Sport X. Drugu imenovanu verziju prepoznaćemo po dodatnim plastičnim oblogama na vratima i blatobranima. 

 

BMW X2 koristi tehničku osnovu nove generacije modela X1, što znači da stoji na platformi UKL, sa poprečnom smeštenim motorom i prioritetnim prednjim pogonom. To nam otkriva i identično međuosovinsko rastojanje, koje iznosi 2.670 milimetara. Zbog sportskog dizajna, X2 je za 79 mm kraći i za 72 mm niži. Dizajneri su uspeli da kreiraju dinamičan dizajn sa kratkim prevesima. BMW X2 je automobil namenjen mlađim vozačima, kojima je X1 dosadan. 

BMW X2 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Enterijer je izveden u prepoznatljivom BMW stilu. Kvalitet materijala je na visokom nivou.

 

"BMW X2 izgleda veoma atraktivno i sveže. Već na prvi pogled je jasno, da se radi o novom modelu. Nema kupeovski izgled, ali zahvaljujući zanimljivim dizajnerskim linijama, izgleda sportski i dinamično. Posebnu pažnju privlači logo na zadnjim stubovima, koji podseća na legendarne modele 2000 CS i 3.0 CSL iz sedamdesetih godina. X-dvojka nije veliki SUV, ali zato su tu detalji koji otkrivaju robusnost, kao što su bočni pragovi, koji mogu biti crni, u boji karoserije ili sivi (Frozen Grey). Pored osnovnih verzija, tu su i paketi M Sport i M Sport X." - istakao je Vladan Petrović.

BMW X2 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Vladan Petrović za volanom BMW X2.

 

Da X2 nije samo povišeni hatschback, potvrđuje i pozicija sedenja. "BMW X2 ima odlučnu preglednost napred, iako se sedi za nijansu niže nego u X-jedinici. Automobil koji sam isprobao opremjen je atraktivnim M Sport paketom, što znači da je tu sve što je potrebno za one najprobirljivije vozače. Centralnu poziciju zauzima Control Display Touch na centralnoj konzoli, preko kojeg se kontrolišu sve najvažnije funkcije u automobilu. Uz doplatu se može dobiti i head-up displej. Infotaiment je kompatibilan sa "pametnim telefonima" preko platformi Apple CarPlay i Android Auto." - otkriva nam Petrović. 

BMW X2 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Dizelske verzije su uparene sa 8-stepenim automatizovanim menjačem, koji ima komande i na volanu.

 

Pod haubom se može naći jedan od tri ponuđena dvolitarska motora TwinPower Turbo. Osnovni pokreće verziju sDrive20i (141 kW) i spojen je sa prednjim pogonom i 7-stepenim automatizovanim menjačem sa dve lamele. Tu su i dizeli xDrive20d (140 kW) i xDrive25d (170 kW) koji su upareni sa 8-stepenim automatskim menjačem sa hidrodinamičkim prenosnikom i pogonom na sve točkove. Početkom 2018. godine biće pridodati novi atraktivni modeli liniji Sportskih vozila u vidu trocilindarskog X2 sDrive18i i četvorocilindarskih X2 xDrive20i, X2 sDrive18d i X2 xDrive18d. 

BMW X2 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

BMW X2 nudi kupcima i najmodernije tehnologije kada se radi o sistemima za asistiranje vozaču zasnovanih na kamerama - Driving Assistant Plus, dok opcionalni Parking Assistant automatski prepoznaje prikladna mesta za parkiranje i, po želji, preuzima dužnosti upravljanja u manevrisanju prilikom parkiranja.

 

Više o modelu BMW X2, kao i cenovnik, možete pogledati na www.bmw.rs.

BMW X2 stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Foto: Milomir Bošković

Tekst: Goran Sarić

Testirali smo: Toyota Corolla 1.8 Hybrid - zbogom dizelu!

Testirali smo: Toyota Corolla 1.8 Hybrid - zbogom dizelu!

Toyota Corolla je živa legenda. Prodaje se od 1976. godine i kumulativno u svim generacijama, predstavlja najprodavaniji automobil u istoriji automobilske industrije. Ove godine na tržište je stigla dvanaesta generacija ovog kvalitetnog automobila, koju smo u atraktivnoj hatchback karoserijskoj verziji isprobali na srpskim putevima...

Seat Tarraco stigao u Srbiju - naši prvi utisci (FOTO)

Seat Tarraco stigao u Srbiju - naši prvi utisci (FOTO)

Seat Tarraco, trenutno najveći SUV ove španske marke, stigao je u Srbiju. Na našim putevima smo isprobali automobil, koji u odnosu na svoje bratske modele iz koncerna, može da se pohvali najatraktivnijim dizajnom i najvećim prtljažnim prostorom...

Vozili smo: BMW 320d (G20)

Vozili smo: BMW 320d (G20)

BMW serije 3 je minhenski bestseller, koji na svom kontu ima više od 15 miliona prodatih primeraka. Zato ne čudi što sedma generacija ovog kvalitetnog automobila ima jednako visoke ambicije. Lakši je, snažniji, štedljiviji i bezbedniji od svog prethodnika. 

Testirali smo: Citroën C5 Aircross 1.5 BlueHDi

Testirali smo: Citroën C5 Aircross 1.5 BlueHDi

Umesto sedana ili karavana, Citroën je na tržište uveo jedan potpuno novi model, koji u svom imenu ima oznaku C5. Ima avangardan izgled, sa visokim stepenom prepoznatljivosti, vrhunsku štedljivu tehniku i naprednu tehnologiju u enterijeru...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje