AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Renault Twingo (2019) stigao u Srbiju - cene poznate (FOTO)

Novi Renault Twingo (2019) stigao u Srbiju - cene poznate (FOTO)

U Beogradu je predstavljena modernizovana treća generacija modela Renault Twingo. U 2019. godinu, pet godina posle debija treće generacija ovog popularnog automobila, Twingo je ušao sa novim tehnologijama, ali izmenjeni su oslanjanje i informacioni sistem...

Novi Renault Twingo (2019) stigao u Srbiju - cene poznate (FOTO)

Prednja i zadnja svetla su dobila novu grafiku, a promene su pretrpeli i branici. Zadnji branik više nema vizuelni difuzor i sada izgleda elegantnije.

 

Pogledajte fotografije: Novi Renault Twingo (2019) stigao u Srbiju.

 

Prva generacija, koja je na svet stigla pre dvadeset i pet godina, bila je slatka i zanimljiva, druga je bila najpre pomalo dosadna, ali posle facelifta ekstravagantna, dok je treća generacija izrasla u modernog "frajera". Smelog, odvažnog, koji ne beži od novih tehnologija. 2014. godine, Twingo je u potpunosti promenio koncept omiljenog gradskog automobila. Nakon što je radikalno promenilo koncepciju, dete je odraslo, osamostalilo se i sada je došlo vreme za šminkanje :-)

Novi Renault Twingo (2019) stigao u Srbiju - cene poznate (FOTO)

Modernizovani Twingo je dobio i neke nove detalje na karoseriji.

 

Već na prvi pogled na prednji deo automobila, primećujemo da su nestala prepoznatljiva okrugla nezavisna dnevna LED svetla, koja su bila integrisana u branik, odmah ispod glavnih svetlosnih grupa i maske hladnjaka. U osveženi Twingo, dnevna LED svetla su integrisana u glavne svetlosne grupe, što ga čini elegantnijim. U istom stilu su izvedena i zadnja LED svetla u obliku slova C, uključujući i pokazivače smera. Svetla za maglu su ostala u donjoj mreži hladnjaka, koja je sada nešto manja, zbog atraktivnih usisnika za vazduh u prednjem braniku.

Novi Renault Twingo (2019) stigao u Srbiju - cene poznate (FOTO)

Promene u unutrašnjosti su minimalne. Najviše će se obradovati ljubitelji multimedije, jer su mogućnosti konekcije i kontrole infotaiment sistema zaista velike.

 

Paletu motora čine isključivo trocilindarski benzinski motori: atmosferski 1.0 SCe 65 koji razvija 48 kW pri 6.250 o/min, zatim nova verzija pomenutog motora koja razvija 54 kW (75 KS). Obe verzija razvijaju maksimalni obrtni moment od 95 Nm pri 4.000 o/min. Ova dva motora u ponudi su zamenili stari SCe 70 motor. Alternativu predstavlja turbo-benzinski 0.9 TCe 95, koji razvija maksimalnu snagu od 68 kW (95 KS) pri 5.500 o/min i maksimalni obrtni moment od 135 Nm pri 2.500 o/min. Pored baznog petostepenog manuelnog menjača, u ponudi je i šestostepeni EDC menjač sa dvostrukim kvačilom. O GT verziji unapređenog Twinga još uvek nema informacija.

Novi Renault Twingo (2019) stigao u Srbiju - cene poznate (FOTO)

Iako se radi o gradskom automobilu, Vladan Petrović je pohvalio poziciju sedenja i ergonomiju. 

 

Twingo meri masu ispod jedne tone, u zavisnosti od verzije, od 914 do 999 kilograma. Visina je smanjena za 1 centimetar, na 1.544 mm, kako bi se poboljšala aerodinamika i smanjila potrošnja (što je značajno s obzirom da u rezervoar staje 35 litara. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.492 mm. Osveženi Twingo je dugačak 3.614 mm i širok 1.646 mm. Paleta dostupnih felni proširena je sa felnama prečnika 16 inča, dok osnovna verzija i dalje dolazi sa 15-inčnim felnama. Automobil je na srpsku prezentaciju stigao sa atraktivnom novom bojom - Mango Yellow.

Novi Renault Twingo (2019) stigao u Srbiju - cene poznate (FOTO)

Modifikacije u kabini su minimalne. Unapređen je informacioni i zabavni sistem Easy Link, sa sedmoinčnim displejom. Ispod displeja se nalaze 2 USB porta, a informacioni sistem podržava i Apple CarPlay i Android auto sisteme. Promene je pretrpeo i dugmić za startovanje motora, komanda tempomata i ručica menjača. Prepoznatljiva "fioka" ispred suvozača nalazi se u svim specifikacijama.

Novi Renault Twingo (2019) stigao u Srbiju - cene poznate (FOTO)

Tri paketa opreme
 
Obnovljeni Twingo odiše elegancijom zahvaljujući LED svetlima koja su deo serijske ponude u svim verzijama. Od drugog paketa opreme nadalje ručice vrata i kućišta retrovizora dolaze u boji karoserije.
Najbogatiji paket opreme uključuje brojne prefinjene elemente:
– hromirani ukras prednje maske,
– zaštitne bočne letvice u boji karoserije,
– hromirane rubove zaštitnih bočnih letvica i zadnjeg odbojnika,
– bočne nalepnice sa tri linije
– središnji stubovi sjajne crne boje,
– 15-inčni brušeni aluminijumski naplatci Argon ili Venetian.
 
Twingo za svakoga

Izgled obnovljenog Twinga se može brojnim novim mogućnostima prilagoditi vlastitom ukusu.
– paket boje: okvir prednje maske, kućišta retrovizora, bočne zaštitne letvice i okviri zadnjeg odbojnika kristalno bele, crvene ili mango žute boje,
– bočne nalepnice Tricolore, Dots i Cosmic bele ili crne boje
– 16-inčni brušeni aluminijumski naplatci Juvaquatre ili novi 16-inčni naplatci Monega.

U budućnosti će Renault Easy Connect biti obogaćen inovativnim funkcijama za još bolje korisničko iskustvo.

– biće uvedena povezana navigacija koju će osigurati TomTom, a uključivaće i bazu podataka Google Places za jednostavnije i efikasnije pretraživanje odredišta,
– ažuriranje na daljinu („Over the Air”) korisnicima će omogućiti jednostavno ažuriranje aplikacija i usluga kao na pametnim telefonima,
– uvođenje aplikacije MY Renault za pametne telefone za održavanje stalne povezanosti sa vozilom i ovlašćenim Renault koncesionarima, upravljanje putovanjima na daljinu, pronalazak vozila i druge usluge koje će olakšati svakodnevnu upotrebu.

Aplikacija za pametne telefone: pametan i efikasan izbor

Besplatna aplikacija R&Go će pretvoriti pametni telefon sa operativnim sistemom iOS ili Android u multimedijalni sistem jednostavan za upotrebu koji omogućava sigurnu vožnju.
Prilagodljiv prikaz i poboljšana mogućnost upotrebe tokom vožnje omogućavaju vam da pristupite različitim delovima aplikacije:
– navigacija: odabir nekih od najnovijih usluga poput Waze (sada potpuno integrisan u R&Go), Google Maps i Apple Plans,
– muzika: FM radio, usluge prenosa muzike (streaming) putem aplikacija kao što su Spotify i Apple Music,
– telefon: intuitivni pozivi i (mehaničko) čitanje poruka na glas,
– vozilo: ugrađeni putni računar, merač obrtaja i postavke parametara vožnje za funkciju Renault eco2.
 
 
 
Foto: Milomir Bošković

Testirali smo: Range Rover Evoque D180 AWD (FOTO)

Testirali smo: Range Rover Evoque D180 AWD (FOTO)

Iako je praktično potpuno nova, druga generacija najmanjeg Range Rovera je ostala verna tradicionalnim vrednostima koje neguje ovaj britanski brend. Na testu smo imali Evoque D180, opremljen automatskim menjačem i sistemom pogona na sve točkove...

Toyota Supra 2.0 Turbo stigla u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Toyota Supra 2.0 Turbo stigla u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Posle reinkarnacije legendarnog modela Supra, Toyota je ove godine proširila ponudu motora sa 2.0-litarskim Turbo agregatom, koji obezbeđuje visoku snagu ali i manju masu automobila. Na stazi Nacionalne vozačke akademije (NAVAK), isprobali smo petu generaciju modela Supra sa najmodernijom tehnikom...

Testirali smo: Jaguar E-Pace D150 AWD (FOTO)

Testirali smo: Jaguar E-Pace D150 AWD (FOTO)

Jaguar je modelom E-Pace zacrtao stazu uspeha ovog brenda u SUV segmentu. To je prvi SUV u istoriji ove marke, koji je odmah zabeležio  velike uspehe i stigao do velikog broja kupaca širom sveta. Ovo su naši utisci...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje