AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

Toyota RAV4 četvrte generacije veoma je čest gost na našim ulicama, tako da je nije potrebno posebno predstavljati. Zato smo je isprobali u zanimljivoj kombinaciji pogona sa benzinskim 2-litarskim motorom, automatizovanim kontinualnim menjačem i sistemom pogona na sve točkove. Naši utisci su iznad očekivanja...

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

Toyota RAV4 izgleda moćno i elegantno iz svakog ugla.

 

Pogledajte fotogaleriju: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S - Test 2016.

 

O dizajnu nemamo puno toga da kažemo, osim da automobil i dalje izgleda sveže na putu i privlači znatiželjne poglede. Odmah ćemo preći na tehniku, odnosno kombinaciju benzinskog motora, kontinualnog menjača i 4x4 pogona.

 

2.0 Valvematic AWD Active

 

Do sada na Automagazin.rs nismo imali priliku da testiramo benzinski RAV4 sa kontinualnim menjačem i pogonom na sve točkove. Velika potražnja evropskog tržišta za dizel motorima, odrazila se i na ponudu motora za Toyotu RAV4. Oni koji preferiraju benzinski pogon, imaju samo jednu mogućnost, a to je 4-cilindarski motor zapremine 2.0 litra sa sistemom razvoda ventila Valvematic. Agregat može biti uparen sa šestostepenim manuelnim ili automatizovanim bestepenim menjačem Multidrive S. Maksimalna snaga motora iznosi 111 kW pri 6.200 o/min, a maksimalni obrtni moment dostiže maksimalnu vrednost od 195 Nm pri 4.000 o/min.

Za nas je benzinski motor prijatno iznenađenje. Izuzetno "nežno" i tiho radi, a oduševljava i njegova spremnost za akciju. Neverovatno zvuči, ali motor se veoma agilno odaziva na komandu gasa i pri brzinama preko 130 km/h. Kriva obrtnog momenta je linearna, iako se naravno ne može meriti sa turbodizelom. Ali, za opuštenu i bezbednu porodičnu vožnju, ovaj motor je sasvim dovoljan. Naravno, najdinamičniji je pri manjim brzinama.

 

Pogledajte: Test - Nova Toyota Auris 1.6 Valvematic.

 

Iza oznake Multidrive S krije se kontinualni menjač CVT sa potpino promenljvim prenosnim odnosima. Toyota svoj proizvod opisuje kao automatizovan menjač sa beskonačnim brojem prenosnih odnosa, koji za svaku situaciju u vožnju može fleksibilno da izabere najoptimalniji prenosni odnos, kako u odnosu na potrebu snage, tako i u odnosu na potrošnju. Drugim rečima, kada papučicu gasa pritisnete snažnije, broj obrtaja motora će se povećati, a kada pri istoj brzini dodate manji gas, broj obrtaja motora će biti manji. Tokom normalnog ubrzavnja u gradskom saobraćaju, menjač održava broj obrtaja motora oko vrednosti na kojoj beleži maksimalni obrtni moment, tačnije između 3.000 i 4.000 o/min, a kada potreba za ubrzanjem prestane, odnosno kada želite samo nastaviti zadatom brzinom, broj obrtaja pada ispod 1.800 o/min. Na autoputu, pri brzini od 130 km/h, broj obrtaja motora iznosi oko 2.500 o/min. Pri visokim brzinama, oduševljava tišina u kabini, što možemo zahvaliti smanjenoj buci samog motora, ali i odličnoj izolaciji. Naravno, tu je i manuelni mod, sa šest unapred isprogramiranih prenosnih odnosa, ali ovaj mod smo koristili samo na nizbrdicama, kako bismo imali efikasnije "motorno kočenje". S obzirom na tip vozila, iznenađuje brza reakcija menjača na manuelnu komandu, što je za svaku pohvalu.

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

Pozicija motora je veoma niska, što se pozitivno odrazilo na težište automobila - rezultat je odlična vozna dinamika i užitak u vožnji bez naginjanja karoserije. 


Potrošnja


Ono što je i naše sagovornike najviše interesovalo, jeste potrošnja. Primetili smo, da je ova kombinacija pogonskog sklopa veoma osetljiva na stil vožnje. U gradskim uslovima, vozeći po snegom prekrivenom kolovozu, zabeležili smo potrošnju od 11 litara na 100 pređenih kilometara. U otvorenom saobraćaju, na relaciji Beograd - Tara, zabeležili smo potrošnju od 7,6 litara na 100 pređenih kilometara, što smo postigli umerenom vožnjom, poštujući saobraćajne propise. Prosečna potrošnja na našem testu iznosila je oko 8,8 litara na 100 pređenih kilometara, što nije loš rezultat ta SUV mase 1.610 kilograma.

 

Pogledajte: Testirali smo: Toyota Corolla 1.6 Valvematic.

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

Ivica utovarnog dela prtljažnog prostora je niska, tako da ne morate prtljag podizati visoko, da biste ga smestili u prtljažnik. 


Enterijer


Enterijer pruža zaista nadprosečnu prostranost, što je rezultat produženog međuosovinskog rastojanja u odnosu na prethodnu generaciju od čak 10 centimetara! Najviše oduševljava prostor na zadnjim sedištima: za kolena ima više prostora od konkurentskih modela, a zadnji naslon sedišta se može podešavati, što je za svaku pohvalu. Napred moram da pohvalim velika sedišta, koja pružaju odličan oslonac u butnom delu nogu, što znači da se noge neće zamarati ni tokom dužih putovanja. Primećujemo i da ručica na vratima neodoljivo podseća na onu koju smo videli na Land Cruiseru. Sa aspekta vozača, imamo samo jednu primedbu, a to je nedovoljna mogućnost podešavanja volana. Bilo bi dobro, kada bi se mogli više manipulisati "po dubini". U isvo vreme, moramo da pohvalimo da volan ima sportski dizajn, sa zanimljivim izgledom komandi. Posebno je interesantan i deo "kokpita" ispred suvozača, koji je veoma originalan, ali u isto vreme obezbeđuje dosta prostora za ostavu sitnica.

 

Pogledajte: Testirali smo: Toyota Prius+.

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

RAV4 ima najoriginalnije osmišljen enterijer u svom segmentu. 

 

Više prostora je dobio i prtljažnik, koji se može pohvaliti ivicom utovarnog dela visine 645 mm. Toyota ističe da osnovna zapremina prtljažnika iznosi 547 litara, a kada preklopimo naslone zadnjih sedišta, njegova zapremina raste na respektabilnih 1.746 litara.

 

Pogledajte: Test -Toyota RAV4 2.2 D-CAT AT 4x4 Executive.

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

Prostora ima i više nego dovoljno u svim smerovima. Montiranje dečijeg sedišta je veoma lagano. 


Oslanjanje


Komfor vožnje kod RAV4 možemo oceniti najvišom ocenom. Oslanjanje sa lakoćom filtrira poprečne neravnine i rupe na našim ulicama, iako je testirani automobil u Elegant paketu opreme bio opremljen felnama prečnika 18 inča (235/55). Čak i putnici na zadnjim sedištima neće osetiti udarce ili neku izraženiju budu prilikom prelaska preko poprečnih neravnina ili rupa. Pored toga, lakši benzinski motor u "nosu" automboila obezbeđuje odličnu voznu dinamiku. Prolasci kroz krivine su veoma precizni, a naginjanje skoro da ne postoji, jer je položaj motora veoma nizak.

 

Pogledajte: Test - Toyota Land Cruiser 3.0 D-4D 60th Anniversary.

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

Toyota RAV pruža puno užitka u vožnji. 


Kao i kod treće generacije, konstruktori su koristili elektromagnetnu spojnicu između diferencijala. Sistem pogona na sve točkove može obrtni moment raspodeliti u razmeri 100/0 do 50/50. U normalnim uslovima vožnje, više momenta se prenosi na prednje točkove. U terenskim uslovima, koristili smo komandu Lock, kojom se blokira centralni diferencijal, što se manifestuje eliminisanjem proklizavanja točkova koji imaju manje prijanjanje ili nisu uopšte opterećeni. Režim Lock radi pri brzinama do 40 km/h, posle čega automatski prelazi u režim Normal.

 

Pogledajte: Test - Toyota GT86.

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

Kada se obore nasloni zadnjih sedišta, dobija se skoro ravna površina.


Cena

 

Kao što je poznato, na tržište Srbije upravo dolazi facelift četvrte generacije ovog popularnog i kvalitetnog automobila, što je idealna prilika za kupovinu odlazećeg po akcijskim cenama. Da li izabrati benzinsku ili dizel varijantu? Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan, kao što smo očekivali pre test vožnje, posebno ako uzmemo u obzir akcijsku cenu za testirani automobil od 30.290 evra.

Testirali smo: Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S

 

 

 Toyota RAV4 2.0 Valvematic AWD Multidrive S - specifikacija  
 Tip motora:  benzinski atmosferski
 Broj cilindara / ventila:  4 / 4
 Zapremina motora (cm³):  1987
 Maksimalna snaga (kW / o/min):  111 / 6.200
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  195 / 4.000
 Performanse  
 Maksimalna brzina (km/h):  185
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  10,7
 Potrošnja na testu - prosek/grad/otvoreno (l/100km):  8,8 / 11 / 7,6
 Dimenzije  
 Zapremina prtljažnika (L):  547 / 1.746
 Zapremina rezervoara (L):  60
 Masa automobila / nosivost (kg):  1.610 / 595
 Dimenzije pneumatika:  235/55 R18
 Dužina automobila (mm):  4.570
 Širina automobila (mm):  1.845
 Visina automobila (mm):  1.660
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  2.660
  Cena testiranog modela:  30.290

 


Fotografije možete pogledati klikom na LINK

 

Generalni zastupnik Toyota vozila: Toyota Srbija

Webwww.toyota.rs

 

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Hot-hatch sa hibridnih pogonom i sistemom punjenja na elektro-mreži? Kako vam to zvuči? Možda nije pravi sportista u srcu, ali ovaj Golf može nešto što GTI ili GTD nikada neće moći - zahvaljujući baterijama, sposoban je da pređe 50 kilometara na čistu električnu energiju. Ovo su naši utisci posle prve vožnje plug-in hibridnog Golfa na stazi NAVAK...

Novi Volkswagen Tiguan stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Novi Volkswagen Tiguan stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Nova generacija modela Volkswagen Tiguan je prvi SUV postavljen na platformu MQB, koja donosi seriju zanimljivih funkcija. Automobil smo prvi put isprobali juče, na relaciji Beograd - Zrenjanin, i uverili se u njegovu ozbiljnu tehniku, precizno upravljanje i strog izgled. Druga generacija Tiguana je na svim poljima značajno napredovala u odnosu na prethodnika...

Renault Talisman stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Renault Talisman stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Talisman, najnoviji član Renault porodice, zvanično je stigao na tržište Srbije. Mislim da sam se tokom jednodnevnog upoznavanja u Talisman zaljubio na prvi pogled, a sudeći po reakcijama kolega novinara iz naše zemlje i okruženja, mislim da nisam sam. Prema našim pvim utiscima, Škoda Superb ima puno razloga da bude zabrinuta...

Vozili smo BMW modele sa xDrive sistemom pogona (FOTO)

Vozili smo BMW modele sa xDrive sistemom pogona (FOTO)

BMW opisuje svoj sistem pogona na sve točkove - xDrive, kao najinteligentniji na tržištu. Mogućnost isprobavanja ovog naprednog pogona u luksuznim i dinamičnim SUV modelima, i to na klizavoj podlozi, sigurno je želja svakog vozača. Kompanija Delta Motors, u saradnji sa BMW Group, pružila nam je priliku koju smo sa zadovoljstvom iskoristili...

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Nova generacija Volvoa XC 90 startovala je modelsku ofanzivu švedske kompanije, u okviru koje su predstavljeni Volvo S90 i njegov karavanski blizanac V90. Na regionalnoj promociji održanoj u Ljubljani, upoznali smo se oči u oči sa luksuznim švedskim sedanom, koji prosto pršti od luksuza i tehnološke prefinjenosti...

Testirali smo - Mercedes-Benz CLS 350 Bluetec

Testirali smo - Mercedes-Benz CLS 350 Bluetec

Voziti kupe sa četvoro vrata je pitanje prestiža, što potvrđuje i Mercedes-Benz CLS. Modernizacijom kroz koju je nedavno prošao, njegov aristokratski karakter dopunjen je osveženim dizajnom, novom tehnikom i još luksuznijim enterijerom. Posle višednevnog testa, naši utisci su samo pozitivni, što smo i očekivali od modela sa trokrakom zvezdom u znaku...

Novi Renault Megane (2016) - prvi naši utisci

Novi Renault Megane (2016) - prvi naši utisci

Imali smo priliku da prvi put isprobamo dugo očekivanu novu generaciju hatchback modela Megane. Novi Megane je lakši, štedjiviji, ima bogatiju opremu i nudi više prostora za putnike. Očekuje se i zanimljiva cena, a zanimljivo je da četvrta generacija ovog popularnog automobila dolazi samo u formi hatchbacka sa pet vrata. 

Testirali smo: Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic

Testirali smo: Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic

GLK više ne postoji u ponudi proizvođača sa trokrakom zvezdom u znaku. Njegov naslednik je dobio novo ime - GLC. Ali, nije samo ime novo. Nova je kompletna platforma i tehnologija, koja ovaj atraktivan model lansira u sami vrh klase SUV modela srednje veličine. Mercedes-Benz GLC isprobali smo na srpskim putevima, a ovo su naši utisci...

Testirali smo: Kia Sorento 2.2 CRDi AT

Testirali smo: Kia Sorento 2.2 CRDi AT

Korejski SUV konačno je uplivao u premium vode. Za marku Kia, veliki SUV Sorento predstavlja najluksuzniji i najprestižniji model, što se manifestuje, kako pogledom na njegove dimenzije, tako i kroz cenovnik. Da li je Sorento spreman za razmaženu evropsku klijentelu? Čini se da nikada nije bio spremniji...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje