AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Nova generacija Volvoa XC 90 startovala je modelsku ofanzivu švedske kompanije, u okviru koje su predstavljeni Volvo S90 i njegov karavanski blizanac V90. Na regionalnoj promociji održanoj u Ljubljani, upoznali smo se oči u oči sa luksuznim švedskim sedanom, koji prosto pršti od luksuza i tehnološke prefinjenosti...

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Glavne svetlosne grupe sa integrisanim dnevnim LED svetlima čine grafiku takozvanog Torovog čekića, kao kod modela XC90. To je prepoznatljiv detalj tima okupljenog oko šef-dizajnera Thomasa Ingenlatha. 

 

Pogledajte fotogaleriju: Volvo S90 - prezentacija u Ljubljani.

 

U Narodnoj galeriji u Ljubljani, Volvo S90 zasijao je punim sjajem. Njegov izgled predstavlja nastavak dizajnerskog trenda predstavljenog na novom Volvo S90. Uživo automobil izgleda daleko atraktivnije i elegantnije nego na fotografijama. Krase ga jednostavne skandinavske linije sa velikom maskom hladnjaka sa vertikalnim lamelama. 

Kada se smesti za volan, vozač može pomisliti da je zalutao u XC90. Kao što smo očekivali, enterijer je izrađen u minimalističkom stilu, odnosno sa minimalnim brojem dugmića i velikim vertikalnim displejom multimedijalnog sistema, baš kao što je onaj u XC90. Sa velikim SUV modelom, podeljen je i izgled volana sa nešto većim komandama, ali i atraktivno dizajniran veliki unutrašnji retrovizor bez rama.

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Bočne linije, takođe su jednostavne, u skladu sa aktuelnim trendovima ove švedske marke, a zadnji deo karakterišu avangardne svetlosne grupe u obliku slova C, koje se protežu od bokova i zadiru duboko u vrata prtljažnika.

 

S90 je luksuzni sedan. Prioriteti tokom razvoja enterijera bili su prostranost i vrhunska udobnost. Vrhunska bezbednost se kod ovog proizvođača podrazumeva. Posle prvog upoznavanja sa švedskim sedanom, stručnjacima za enterijer možemo dati palac nagore. Za putnike ima prostora u svim smerovima, kako u predelu kolena, tako i u predelu glave i laktova. Materijali su prijatni, kako vizuelno, tako i na dodir, a završna obrada je vrhunska. Između naslona prednjih sedišta, pozicionirana je kontrola klimatizacije za putnike na zadnjim sedištima, što je detalj kojim se mogu pohvaliti samo premium konkurenti. Čak i ove komande su preko panela osetljivog na didir.


Zapremina prtljažnog prostora iznosi 500 litara i pravilnog je oblika.

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Zadnji deo automobila je originalan i sigurno ga nećete pomešati sa bilo kojim drugim luksuznim automobilom na ulici. 

 

Ako veliki SUV Volvo XC90 ispod haube ima samo 4-cilindrične motore, onda nas ne iznenađuje što je isti koncept primenjen i kod S90. Kao i grandiozni SUV, prefinjeni sedan je postavljen na modularnoj platformi SPA (Scalable Product Architecture), koja obezbeđuje ugradnju 4-cilindričnih motora i unapred određenih menjača. To je baza za poprečnu instalaciju motora i primarno pogona na prednje točkove. Ipak, švedski proizvođač je obezbedio i mogućnost ugradnje sistema pogona na sve točkove, kako kod sedana S90, tako i kod karavana V90, i to kod snažnijeg turbodizel motora D5 i obe benzinske varijante. 

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Automobil nudi vrhunsku udobnost i prostranost u svim zonama. 

 

Svi motori (i benzinski i dizel!) imaju zapreminu od 1.969 cm3. Bazni motor je turbodizel D3 Drive-E, maksimalne snage 110 kW i maksimalnog obrtnog momenta 320 Nm, koji može biti uparen sa 6-stepenim manuelnim ili automatskim menjačem sa istim brojem prenosa. Snažniji turbodizel D4 razvija 140 kW i 400 Nm, a najsnažniji D5 razvija 173 kW i 480 Nm. Najsnažniji turbodizel motor standardno je opremljen automatizovanim menjačem sa 8 stepeni prenosa od slavne firme Aisin. Kod verzije D5 sa automatskim menjačem i sistemom pogona na sve točkove, novina je i sistem PowerPilse. Motor poseduje "rezervoar" vazduha zapremine 2 litra, koji stiže do kompresora direktno iz filtera za vazduh. Ovim sistemom obezbeđen je najbrži mogući odgovor motora na komandu gasa, zahvaljujući već sabijenom vazduhu koji stiže direktno u manji od dva turbopunjača. U poređenju sa motorom u XC90, reakcija motora je značajno brža i dinamičnija. 

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Instrument tabla, dizajn i oblik volana i centralni displej, preuzeti su od uspešnog SUV modela XC90. 

 

Benzinske verzije su T5 Drive-E FWD, koju pokreće agregat maksimalne snage 187 kW i maksimalnog obrtnog momenta 350 Nm. Sledi T6 AWD Drive-E, kojeg pokreće motor snage 235 kW i maksimalnog obrtnog momenta 400 Nm, kombinovan sa sistemom pogona na sve točkove. Vrh ponude predstavlja T8 Hybrid AWD, čija snaga pogonskog sistema iznosi 300 kW, a "tramvajski" maksimalni obrtni moment ima vrednost od 640 Nm. S90 opremljen najsnažnijim benzinskim motorom iz stanja mirovanja do 100 km/h stiže za samo 5,2 sekunde, a na čistu električnu energiju sposoban je da pređe 50 kilometara. Sva tri benzinska motora dostupna su sa 8-stepenim automatizovanim menjačem. 

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

I viši putnici od proseka, uživaće u vrhunskom komforu i prostranosti. 

 

Srpski cenovnik modela Volvo S90 dolazi nešto pre zvaničnog predstavljanja automobila na našem tržištu. Početna cena iznosi 48.174 evra, koliko je potrebno izdvojiti za verziju T5 Automatic u nivou opreme Momentum. Karavan V90 opreljen istim motorom i istom opremom košta 50.640 evra. Cena za dizelski S90 D4 Automatic iznosi 51.440 evra. Na osnovu naših prih utisaka, možemo zaključiti da je ovo ekvivalentan iznos za nivo kvaliteta koji pruža ovaj automobil. Jedno je sigurno - teško je pronaći manu ovom automobilu, a da li ih ima, videćemo posle našeg prvog testa.

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Svi motori u ponudi imaju 4 cilindra i zapreminu od 1.969 cm³.

 

Recimo i to, da već u osnovnoj opremi S90 ima sedam vazdušnih jastuka, adaptivni tempomat ACC, uključujući i sistem poluatimatskog upravljanja, startovanje bez ključa, sistem detekcije saobraćajnih znakova, City Safety i sistem preventivne zaštite u slučaju nekontrolisanog napuštanja vozne trake... Ispred vozača je osmoinčni displej, a devet inča ima displej infotaiment sistema Sensus (u paketu Kinetic ima 6,5 inča), a standard je i automatska dvozinska klimatizacija sa funkcijom ClearZone (automatsko čišćenje vazduha). Standard su i felne prečnika 17 inča. Zahvaljujući sistemu City Safety, S90 ume da detektuje velike životinje, kao što su los, sob ili konj i aktivira kočnice. Isti sistem je sposoban da detektuje pešaka i ostala vozila i u odnosu na situaciju optimalno reaguje, ponekada i brže od samog vozača. 

 

Volvo S90 - Cenovnik u Srbiji:

Volvo S90 - naši prvi utisci i cene u Srbiji (FOTO)

Tekst i foto: Goran Sarić

Novi Renault Scenic i Grand Scenic - prvi naši utisci (FOTO)

Novi Renault Scenic i Grand Scenic - prvi naši utisci (FOTO)

Na regionalnoj prezentaciji, održanoj u Hrvatskoj, upoznali smo se oči u oči sa novom generacijom modela Scenic. Posle prve vožnje, možemo reći da četvrta generacija Scenica poštuje svoje poreklo, ali se ne zadovoljava malim promenama. Naprotiv, već na prvi pogled privlači svojim dizajnom, kojim svog prethodnika gura u pozadinu...

Testirali smo: Mazda MX-5 2.0 Skyactiv-G160

Testirali smo: Mazda MX-5 2.0 Skyactiv-G160

Dvosed Mazda MX-5, sa svojim sportskim duhom, otvorenim krovom i dostupnom cenom, postala je kult. Ona je božanstvo. Ali, kako opstati kada današnje mlade najviše zanima da li u automobilu imaju USB, Wi-fi i odličan multimedijalni sistem? Da li je u svojoj četvrtoj generaciji, popularna Miata uspela da spoji emocije u vožnji sa novotarijama modernoga doba? 

Testirali smo: Nissan Navara 2.3 dCi (140 kW)

Testirali smo: Nissan Navara 2.3 dCi (140 kW)

Pick-up modeli više neće biti samo grubi radni automobili, jer sve više kupaca ovakvih vozila traži da ima komfor i udobnost bude kao kod SUV modela. U Nissanu su ovo shvatili veoma ozbiljno, radili su naporno i stvorili jedan izuzetno kvalitetan pick-up, koji se može pohvaliti vrhunskim izgledom, elastičnim motorom sa umerenom potrošnjom i, za ovaj segment neuobičajeno visokog komfora i luksuza...

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Mercedes-Benz je za svoje klijente u Srbiji obezbedio atraktivne aktivnosti. Za vlasnike, potencijalne kupce u medije, na stazi NAVAK je organizovan jedinstven događaj Mercedes-Benz Star Experience, u kojem smo mogli da uživamo vozeći prava remek dela moderne auto-industrije...

Novi Toyota Hilux (2016) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Novi Toyota Hilux (2016) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Osma generacija popularnog pick-up modela iz Toyote, stigla je u Srbiju. Već na prvi pogled je jasno, da je ovo potpuno nova generacija Hiluxa - automobil izgleda moderno i u isto vreme luksuzno iz svih uglova, iako je zadržao najbolje karakteristike "radnog" automobila. Bili smo u centru NAVAK, a ovo su naši prvi utisci...

Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Hot-hatch sa hibridnih pogonom i sistemom punjenja na elektro-mreži? Kako vam to zvuči? Možda nije pravi sportista u srcu, ali ovaj Golf može nešto što GTI ili GTD nikada neće moći - zahvaljujući baterijama, sposoban je da pređe 50 kilometara na čistu električnu energiju. Ovo su naši utisci posle prve vožnje plug-in hibridnog Golfa na stazi NAVAK...

Novi Volkswagen Tiguan stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Novi Volkswagen Tiguan stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Nova generacija modela Volkswagen Tiguan je prvi SUV postavljen na platformu MQB, koja donosi seriju zanimljivih funkcija. Automobil smo prvi put isprobali juče, na relaciji Beograd - Zrenjanin, i uverili se u njegovu ozbiljnu tehniku, precizno upravljanje i strog izgled. Druga generacija Tiguana je na svim poljima značajno napredovala u odnosu na prethodnika...

Renault Talisman stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Renault Talisman stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Talisman, najnoviji član Renault porodice, zvanično je stigao na tržište Srbije. Mislim da sam se tokom jednodnevnog upoznavanja u Talisman zaljubio na prvi pogled, a sudeći po reakcijama kolega novinara iz naše zemlje i okruženja, mislim da nisam sam. Prema našim pvim utiscima, Škoda Superb ima puno razloga da bude zabrinuta...

Lamborghini Revuelto
Slika nedelje