AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

Deveta generacija slavnog pick-up modela Toyota Hilux prošle godine je prošla modernizacju. Novi turbodizel motor je samo jedna od novina ispod odela novog "Neuništivog"...

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

Unapređeni Hilux izgleda mišićavo i moćno iz svih uglova. 

 

Pogledajte galeriju fotografija: Toyota Hilux 2.8 D-4D.

 

Osma generacija modela Toyota Hilux svetlost dana ugledala je 2016. godine. Posle pet godina, došlo je vreme za promene. Iako se na prvi pogled može učiniti da je Hilux pretrpeo međugeneracijsku smenu, radi se o velikom vizuelnom faceliftu i značajnim tehničkim unapređenjima. 

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

Kompletan prednji deo automobila je nov i robusniji nego kod prethodnika, a zahvaljujući opremi Invincible, automobil je opremljen sa masivnim oblogama na blatobranima i branicima, što značajno utiče na kompletan vizuelni utisak o automobilu.

 

Pogledajte: Test - Toyota Land Cruiser 2.8D-4D AT.

 

Prednjim delom dominira velika maska sa hromiranom gornjom trakom, koja se prostire između svetlosnih grupa izvedenih u LED tehnologiji. Bokovi su masivni, posebno zbog dodatnih plastičnih obloga iz paketa Invincible i možemo ga uporediti sa velikim pick-up modelom Toyota Tundra. Sveopšti izgled je atraktivan ali u isto vreme jasno usmeren na teške terenske "radove". 

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

Iako se radi o radnom automobilu, enterijer pruža vrhunski nivo udobnosti i kvaliteta. 

 

Pogledajte: Test - Toyota C-HR 1.2 D-4T.

 

Osećaj modernog i kvalitetnog automobila preovladava i u enterijeru. Sedišta su udobna i optimalnih dimenzija. Najveći deo materijala je vrhunskog kvaliteta i prijatan na dodir, a samo poneki skriveni detalji od tvrde plastike otkrivaju da se radi o pravom pravcatom radnom automobilu. Multimedijanim sistemom se upravlja preko displeja osetljivog na dodir dijagonale 7 inča. Sistem Toyota Touch 2 obezbeđuje bežičnu vezu sa telefonom, a možemo pohvaliti i vrhunski navigacioni sistem. Ako nešto moramo zameriti, onda je to grafika multimedijalnog sistema, koja bi mogla biti malo "živahnija" i modernija.

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

Na zadnjim sedištima čak i "dvometraši" će imati dovoljno mesta u svim smerovima. 

 

Pogledajte: Toyota Supra 2.0 Turbo stigla u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO).

 

Zadnja sedišta su dizajnirana kao klupa, ali su mekana i nude veliki prostor za putnike. Putnik visine 180 cm i dalje će imati veliku rezervu prostora, kako ispred kolena, tako u predelu glave. Čak i kada se na zadnje sedište smestio i naš test vozač visine 196 centimetara, shvatili smo da ni on nema problema sa prostorom. Novi Hilux je značajno luksuzniji i opremljeniji automobil od prethodnika. Pored boljih materijala, o tome svedoči i vrhunsko ozvučenje. Uz najviši nivo opreme Invincible moguće je dobiti i električno kontrolisan poklopac prtljažnika, koji je uparen i sa sistemom za centralno zaključavanje. To kod Hiluxa nikada nije bilo. 

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

Naš test automobil nije imao zatvoren prtljažni prostor, ali unutra je integrisana kutija, koja se zaključava, pa se unutra može odložiti važniji prtljag, koji nikako ne bi smeo da se nađe u tuđim rukama ili ne želite da se ukvasi.

 
 Prtljažni prostor meri dužinu od 1.525 milimetara, širinu od 1.540 mm i visinu od 480 mm, a kada se oduzme prostor koji odlazi na "blatobrane", dolazimo do zapremine prtljažnika od respektabilnih 800 litara. Najbolji pristup prtljažniku ostvaruje se otvaranjem zadnjih malih vrata, a unutra se mogu naći posebni držači za osiguranje tereta, kako ne bi "leteo" sa jedne na drugu stranu tokom vožnje. Pored toga, Hilux može biti opremljen poklopcem prtljažnika, koji se može zaključati, tako da ne morate brinuti o bezbednosti vašeg prtljaga. Naš test automobil nije imao zatvoren prtljažni prostor, ali unutra je integrisana kutija, koja se zaključava, pa se unutra može odložiti važniji prtljag, koji nikako ne bi smeo da se nađe u tuđim rukama ili ne želite da se ukvasi.

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

Toyota Hilux opremljena je LED svetlosnim grupama i ima kompletno modifikovanu prednju masku.

 

Pod haubom našeg test automobila, disao je potpuno dizel motor zapremine 2.8 litara, koji u ponudi društvo pravi dobro poznatom agregatu 2.4 D-4D. Novi dizel motor, koji smo prvi put upoznali u modelu Land Cruiser, može se poručiti sa šestostepenim manuelnim ili automatskim menjačem. Naš izbor bi uvek bio automatski menjač, jer pored toga što je praktičnihi za Hilux, ovaj menjač obezbeđuje obrtni moment od 500 Nm, što je za 80 Nm više od onog koji razvija verzija sa manuelnim menjačem. Dinamika motora je na visokom nivou, što Hilux čini svestranim automobilom, koji se može koristiti u najrazličitijim situacijama. Iz mesta do "stotke" potebno mu je 10,7 sekundi i postiže maksimalnih 175 km/h. 

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

Hilux je sposoban da preveze više od jedne tone tereta, i to u najtežim terenskim uslovima.

 

Motor nas je očarao svojim tihim i rafinisanim radom. Miran tempo vožnje održava broj obrtaja na oko 1.500 o/min. Kabina je odlično izolovana, iako pri nešto žustrijoj vožnji, kada broj obrtaja česti ide preko 3.000 o/min, tonovi postaju sve oštriji, ali i dalje prihvatljivo za automobil ove kategorije. Da, veliki pick-up modeli su nešto bučniji od ostalih automobila. Promena stepeni prenosa je glatka i u mirnom režimu skoro neprimetna, a sistem se ne da zbuniti čak i tokom bržih reakcija vozača. 

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

U skladu sa njegovim "radnim navikama", Hilux je ostao veran zadnjoj krutoj osovini sa lisnatim oprugama. Ne treba trošiti reči o tome, koliko je to dobro rešenje za prevoz teškog tereta. O udobnosti se može diskutovati. Ona se ne može porediti sa udobnošću SUV automobila, ali pruža dovoljan nivo jer je Hilux dobio redizajnirano oslanjanje i amortizere koji su u aktuelnoj generaciji pretrpeli promene. Očekivano, prelasci preko rupa donose i udarce koji se itekako osećaju u kabini, a posebno će ih osetiti putnici na zadnjim sedištima. To neće biti tako važno, kada shvatimo da Hilux možete lagano da prevezete preko 70 centimetara duboke vode i da se penjete pog uglom od 42 stepena.


Novi Toyota Hilux je luksuzniji od svog prethodnika, ali to nije ubilo njegovu najveću snagu na terenu i u radnim okolnostima. Hilux je ostao Hilux, ali sada nudi i nešto više.

 

Više o novom Toyota Hilux možete pogledati klikom na LINK.

Test: Toyota Hilux 2.8 D-4D (FOTO)

 Specifikacija:

 

Toyota Hilux 2.8 D-4D  
 Tip motora:  Dizelski turbo
 Broj cilindara / ventila:  4 / 4
 Zapremina motora (cm³):  2.755
 Maksimalna snaga (kW / o/min):  150 / 3.400
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  500 / 1.600 - 2.800
Performanse  
 Maksimalna brzina (km/h):  175
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  10,7
 Potrošnja L/100 km (otvoreno - grad):  7,8 - 10,3
Dimenzije  
 Zapremina prtljažnika (L):  800
 Zapremina rezervoara (L):  80
 Masa automobila / nosivost(kg):  2100 / 1110
 Dimenzije pneumatika:  265/60 R18
 Dužina automobila (mm):  5.330
 Širina automobila (mm):  1.855
 Visina automobila (mm):  1.815
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  3.085
 Cena vozila sa osnovnom opremom (€):  32.500 

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Web: www.toyota.rs

 

Tekst i foto: Automagazin.rs

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

123456. . .36
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje