AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

BMW serije 3 je živa legenda. U našoj zemlji je izgradio ovu reputaciju tokom 90-ih godina prošlog veka, zahvaljujući modelskoj seriji E30, i od tog doba svaka nova "trojka" je sebi obezbedila automatski uspeh. Najmanji sedan marke BMW, u svojoj novoj generaciji (F30) dolazi sa daleko kvalitetnijim oslanjanjem, motorima i menjačem. Svoje prve utiske nam otkriva test vozač Automagazin portala, Vladan Petrović...

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

Veličina je bitna

 

Kompanija iz Minhena je prestala da ignoriše sveopšti rast automobila, dozvolivši novoj "trojci" da se svojim dimenzijama približi čak i seriji 5. Novi BMW serije 3 je od prethodne generacije duži za 93 milimetra, a međuosovinsko rastojanje je povećano za čak 50 mm. Iako su spoljašnja širina i visina blago smanjena, oslanjanje je poboljšano u drugom smeru. Trag točkova je proširen napred za 37 mm, a pozadi za 47 mm. Međugeneracijski rast dimenzija u praksi je dostigao nivo konkurentskog modela Audi A4. Međuosovinsko rastojanje minhenskog noviteta je isto kao kod trogodišnjeg sedana iz Ingolstadta, a u dužinu je Audi i veći. Najduži sedan premium srednje klase ostaje Infiniti G. I pored rasta dimenzija, nova generacija "trojke" je za 40 kilograma lakša od prethodnika.

Turbo je u modi

 

To je teorija, a kako sve funkcioniše u praksi, pitali smo četvorostrukog reli šampiona Srbije, Vladana Petrovića. Na testu smo imali do skora najslabiju benzinsku verziju, sa kojom se vraća legendarna oznaka 328i. Agregat sa kodnom oznakom N20 je uveden na proleće prošle godine, u modelu BMW X1, a nova generacija "trojke" je četvrti model koji u svojoj ponudi ima ovaj agregat (posle modela X1, Z4 i serije 5).

Serija 3 je Bi-turbo sistemu rekla zbogom još pre dve godine. Dvolitarski (1997 cm³) benzinski motor u modelu 328i, uz pomoć jednog dvokomornog turbo sistema Twin-Scroll, razvija respektabilnu snagu od 245 KS, dostupnih u rasponu obrtaja od 5.000 do 6.500 i maksimalni obrtni moment od 350 Nm, u rasponu obrtaja od 1.250 do 4.800 o/min. Odvojeno vođenje izduvnih gasova znatno ubrzava reakciju motora na gas, kao i direktno ubrizgavanje benzina u cilindar i kontrola ventila Valvetronic.

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

Vladan Petrović je maksimalne ocene dao za funkcionisanje sklopa motor-menjač: "Zanimljivo, ali BMW serije 3 u svojoj ponudi ima turbo benzince, koji ranije nisu bili omiljeni kod ljubitelja modela sa propelerom u znaku. Zato sam, moram priznati, s nestrpljenjem očekivao test dvolitarskig turbo benzinca u novoj trojci. Prve utiske sam podelio na dva dela: realne vrednosti agregata i subjektivan utisak. Performanse motora su za svaku pohvalu. Automobil vuče snažno već od 1.500 o/min, što su atmosferski benzinski motori mogli samo sanjati. Reakcija na pedalu gasa je veoma brza, i odmah se oseća svih 245 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta. Agregat vuče snažno sve do 6.000 o/min, kada daje znak da je vreme za promenu stepena prenosa. Sklop motor-menjač funkcioniše savršeno i biću slobodan da kažem da je ovo najsavršeniji automatizovani menjač koji sam ikada imao priliku da vozim. Ima osam brzina i mod za manuelnu promenu "brzina" preko polugica iza volana. Menjač se u svakom trenutku  nalazi u optimalnom stepenu prenosa. Ovako savršen menjač u znatnoj meri "pomaže" motoru da iskoristi svaki atom svoje snage. Promena stepena prenosa zaista munjevita i skoro trenutna. U modu Sport+, menjač koristi maksimalan potencijal motora, a promena stepeni prenosa se odvija pri višim obrtajima (naravno, uvek u zavisnosti od pritiska na pedalu gasa). U najštedljivijem modu ECO PRO, reakcija na komandu gasa je mirnija, ali zato potrošnja značajno manja. U svakom slučaju, BMW 328i može biti ulučna raketa ili drumska krstarica, u zavisnosti od želja vozača. Pored svega, recimo i to da je motor veoma tih i da se samo blago čuje turbo sistem u niskim obrtajima."

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

Bez emocija, molim


"Stigli smo i do subjektivnog utiska, odnosno "karaktera" ovog motora. Od šestocilindarskog motora nije ostalo ništa. Zvuk nula, emocije nula, sportski ustisak nula. Ovo što sam rekao nikako ne pristaje automobilu koji do "stotke" stiže za samo 5.9 sekundi, ali zaista ovaj automobil emocije pokazuje onoliko, koliko ih pokazuje Kimi Raikkonen na konferenciji za medije posle trke. Motor se oglašava samo potmulim cvokotom, a na dodir papučice gasa, tiho se oglašava turbo sistem. Da zaključimo: ovo je veoma kvalitetan turbo motor visokog potencijala, koji od nove "trojke" pravi raketu za preticanja, ali nema karakter ni zvuk. Njegov jedini "problem" je u tome, što mora živeti u senci starog 6-cilindarskog motora zapremine 3 litra. Prednost novog 4-cilindarskog turbo benzinskog motora je u efikasnosti: elastičniji je i ima bolje performanse. Kada je potrošnja u pitanju, vrednosti su one koje smo i očekivali. Fabrika propisuje potrošnju u gradskim uslovima od 8,5 l/100, što je u praksi nedostižan rezultat. Najviše kilometara u novom BMW 328i smo prešli u Beogradu, a potrošnja u gradskim uslovima se kretala oko 12 litara na 100 pređenih kilometara. U uslovima otvorenog saobraćaja, potrošnja se kretala oko 8.5 litara na 100 km." - otkriva Petrović.

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

Neutralnost

 

Elementi kvalitetnog automobila nisu samo motor i menjač. Iz Minhena stiže veoma kvalitetno oslanjanje, što je potvrdio i naš test vozač - četvorostruki reli šampion Srbije: "BMW je uvek bio sinonim za odličnu voznu dinamiku, i mogu potvrditi da me "trojka" ni ovoga puta nije razočarala. Volan je izuzetno precizan, i automobil bukvalno ide tamo gde zamislite. Ovakvu preciznost u vožnju, teško će ponuditi bilo koji nemački konkurent. BMW 328i se u krivinama ponaša kao riba u vodi, a glavna odlika oslanjanja je neutralnost. Čak i u SPORT+ modu, kada je ESP isključen, veoma je teško "isprovocirati" proklizavanje zadnjeg dela automobila. Automobil se ponaša kao da je zalepljen za asfalt i savršeno je precizan. Tome znatno doprinose i kvalitetni pneumatici dimenzija 225/45 R18. Takođe, istakao bih utisak da je BMW uspeo da napravi kompromis između udobnosti i dobrog "ležanja" u krivinama. To što se automobil odlično vozi kroz krivine, ne znači da putnici nemaju onu dozu komfora i udobnosti, koja krasi modele premium klase."

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

Foto:

 

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića
BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića
BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

123456. . .36
BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje