AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022
www.automagazin.rs
Poredak - WRC Vozači
1.G. Galli0
2.B. Bouffier0
3.S. Wiegand0
4.J.M. Latvala0
5.K. Meeke0
6.E. Evans0
7.A. Mikkelsen0
8.J. Melicharek0

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Croatia 2021 - Ogier u vođstvu, ali tesno (FOTO)

Rally Croatia 2021 - Ogier u vođstvu, ali tesno (FOTO)

Sebastien Ogier (Toyota Yaris WRC) u vođstvu je posle drugog dana Rally Croatia 2021, trećeg takmičenja u aktuelnom FIA Svetskom reli šampionatu...

Rally Croatia 2021 - Ogier u vođstvu, ali tesno (FOTO)

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) nastavio je istim tempom i juče na stazi konstantno beležio drugo i treće mesto na brzinskim ispitima, a na jednom je čak bio i najbrži. Rezultat - samo 6,6 sekundi kašnjenja u odnosu na vodećeg Ogiera.

 

Pogledajte fotogaleriju: Rally Croatia 2021.

 

Subota je imala najduži program na ovom atraktivnom takmičenju, jer su osam brzinskih ispita merili dužinu od 121,92 kilometra. Pored toga, deseti i četrnaesti brzinski ispit - Stojdraga - Gornja Vas (20,77 km), koji je vodio kroz živopisni nacionalni park Žumberak, dobio je ime kao "test 1000 krivina". Ovaj brzinski ispit bio je posebno zahtevan za suvozače i njihovo čitanje krivina. 

Rally Croatia 2021 - Ogier u vođstvu, ali tesno (FOTO)

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) juče je platio danak lošem izboru pneumatika. U prvom prolasku, tim je odlučio da mu na zadnju osovinu stavi nešto mekše pneumatike, što je bila loša odluka.  I dalje nije sve izgubljeno, jer se Belgijanac nalazi samo 10,9 sekundi iza Ogiera. 

 

Nakon izletanja sa staze u petak, Kalle Rovanpera je juče morao da prati reli pored staze, jer je njegova Toyota Yaris WRC bila toliko oštećena, da iz bezbednosnih razloga on nije mogao da nastavi takmičenje.


Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) takođe nije bio zadovoljan jučerašnjim startom. "Izabrao sam pogrešne pneumatike i nisam mogao da smirim zadnji deo automobila na stazi." - izjavio je Belgijanac na cilju 9. brzinskog ispita. Tokom prvog jučerašnjeg laufa, on je izgubio preko 23 sekunde u odnosu na svog najvećeg konkurenta, Sebastiena Ogiera (Toyota Yaris WRC). Neuville je na prednju osovinu automobila stavio tvrdu smešu pneumatika, a na zadnju meku smešu, dok su njegovi najveći konkurenti vozili isključivo na tvrdim pneumaticima.

Rally Croatia 2021 - Ogier u vođstvu, ali tesno (FOTO)

Ott Tanak (Hyundai i20 Coupe WRC) je takođe izgubio dosta vremena zbog lošeg izbora pneumatika. Bivši svetski prvak sigurno neće biti zadovoljan 4. mestom. 

 

"Mislili smo da će možda nedostajati prijanjanje. Kada su naše posade stigle na brzinske ispite, shvatili smo da se situacija značajno razlikuje od naših prvobitnih informacija." - izjavio je šef fabričkog tima Hyundai, Andrea Adamo.


Napeta borba je nastavljena i posle podne, u drugom laufu. Ogier je na 13. brzinskom ispitu oštetio zadnji levi pneumatik i 2 kilometra je vozio sa defektom. Upravo na ovom brzinskom ispitu najbrži je bio Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) i tako uzvratio napad Ogier.

Rally Croatia 2021 - Ogier u vođstvu, ali tesno (FOTO)

Adrien Fourmaux (Ford Fiesta RS WRC) u svom debitantskom nastupu pokazuje veliku brzinu. Francuz će biti zadovoljan petim mestom. 

 

U finalni dan, Ogier ulazi sa prednošću od 6,9 sekundi u odnosu na Elfyna Evansa (Toyota Yaris WRC), koji i dalje pokazuje visoku konstantnost, što je siguran put ka najboljem rezultatu. Neuville kasni za Ogierom samo 10,4 sekunde, tako da nas očekuje napeta borba do kraja relija. I Ott Tanak je pojčao tempo, ali i dalje je na 4. mestu, sa 37,8 sekundi zaostatka u odnosu na vodećeg. 5. mestom može biti zadovoljan i Adrien Fourmaux (Ford Fiesta RS WRC) u svom debitantskom nastupu. 

Rally Croatia 2021 - Ogier u vođstvu, ali tesno (FOTO)

Najbrži takmičar u konkurenciji Rally2 je Mads Ostberg (Citroën C3 Rally2). 

 

Rally Croatia 2021 - Plasman posle 16. brzinskih ispita:


1. Ogier Sébastien - Ingrassia Julien Toyota Yaris WRC 2:06:35.8
2. Evans Elfyn - Martin Scott Toyota Yaris WRC +6.9
3. Neuville Thierry - Wydaeghe Martijn Hyundai i20 Coupe WRC +10.4
4. Tänak Ott - Järveoja Martin Hyundai i20 Coupe WRC +37.8
5. Fourmaux Adrien - Jamoul Renaud Ford Fiesta WRC +1:29.5
6. Greensmith Gus - Patterson Chris Ford Fiesta WRC +2:23.8
7. Katsuta Takamoto - Barritt Daniel Toyota Yaris WRC +2:46.5
8. Breen Craig - Nagle Paul Hyundai i20 Coupe WRC +3:51.8
9. Ostberg Mads - Eriksen Torstein Citroën C3 Rally2 +7:06.0
10. Suninen Teemu - Markkula Mikko Ford Fiesta Rally2 +8:09.6


Automagazin.rs

Test: Ford Fiesta Rally1 Hybrid WRC 2022 (VIDEO)

Test: Ford Fiesta Rally1 Hybrid WRC 2022 (VIDEO)

S obzirom da su proizvođači relativno kasno ušli u razvoj novog reli automobila najviše specifikacije, koji će nositi oznaku Rally 1, aktuelizovale su se specifikacije da će njihov start biti odložen. FIA ostaje pri stanovištu, da će novi WRC automobili biti spremni za start sezone 2022...

Sebastien Ogier - Rallye Monte Carlo 2023
Slika nedelje
Poredak - Reli Šampionat Srbije
1.Vladan Petrović0
2.Mile Cvjetičanin0
3.Vladimir Mirčić0
4.Branko Dukić0
5.Boris Đorđević0
6.Todor Stamenković0
7.Gianluca Rocco0
8.Petar Matović0