AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

FIA IRC-ERC, Rally Madeira - S2000 protiv N4!

FIA IRC-ERC, Rally Madeira - S2000 protiv N4!

Naslov govori sam za sebe. Iako se to možda nije moglo očekivati na asfaltnim stazama Madeire, borbu za poziciju broj jedan vode bolid klase S2000 i Italijan Basso sa Abarthom, i njegov zemljak Travaglia sa Mitsubishijem klase N4. Razlika je nakon prvog dana minimalna, a u prednosti je prošlogodišnji pobednik relija Giandomenico Basso.

FIA IRC-ERC, Rally Madeira - S2000 protiv N4!

Naslov bi mogao biti i vezan za probleme takmičara na današnjim brzinskim ispitima. Bukvalno je samo Travaglia ostao "imun" na neprilike! Prvi vozač Abarth tima, Andrea Navarra, nije ni startovao zbog problema sa elektrikom njegovog Punta. Domaćin i favorit Victor Sa je uspeo da popravi automobil, startuje, ali i završi na bankini prvog brzinskog ispita. Da nisu samo Abarth automobili u problemu dokazao je Nicolas Vouiloz sa kvarom kvačila koji je rešen ali uz penalizaciju.

FIA IRC-ERC, Rally Madeira - S2000 protiv N4!

Belgijanac Loix je odustao iz njemu nepoznatih razloga i pored solidnih vremena. Abarth je prosto stao. Između SS4 i SS5 odustaje i lider Šampionata Evrope, Dimitar Iliev, zbog problema sa kvačilom, dok na SS6 izletanjem takmičenje završava Luca Betti sa Hondom. Čak je i lider Basso imao problema sa menjačem pred kraj dana koji su srećom po njega uspešno rešeni u servisu.

FIA IRC-ERC, Rally Madeira - S2000 protiv N4!

Na kraju, četiri pobednika na deset brzinskih ispita. Basso najviše, četiri (SS3-5-9-10), Travaglija tri (SS1-2-6), Portugalac Magalhaes sa Peugeotom 207 S2000 dve (SS7-8) i Vouilloz jednu (SS4). Španac Ojeda iz Peugeot Sport Spain nije ni jednom bio najbrži, ali još jedan konstantan reli dan, bez puno oscilacija mu donosi trenutno sigurno treće mesto sa tendencijom približavanja drugoplasiranom Travagliji.

FIA IRC-ERC, Rally Madeira - S2000 protiv N4!

Iako domaćini sa ostrva Madeira nisu mogli ravnopravno da se bore sa "došljacima" treba istaći fenomenalan "fajt" u klasi A6 Jean-Josepha Simona sa Citroenom C2 S1600 i Alexandra Camacha sa Peugeotom 206 S1600. "Deda" Simon je još jednom dokazao da nije za bacanje. U žaru borbe je toliko ubrzao na poslednja dva brzinca da je stigao do pozicije broj sedam u generalnom plasmanu i trećeg u konkurenciji za Šampionat Evrope, iza Travaglie i Ojede. Ponovo je jedan S1600 brži od mnogih S2000 bolida. Rezultat za poštovanje.

Treba napomenuti da je takmičare danas pratilo veoma promenjivo vreme. Pre podne kiša i magla, a popodne pomalo sunčevih zraka je obasjalo Madeiru, ali samo toliko da staze prošusi samo na nekim mestima tako da je izbor pneumatika bio veoma značajan. Reli se nastavlja sutra sa još devet brzinskih ispita a rezultati su daleko od konačnih.

FIA IRC-ERC, Rally Madeira - S2000 protiv N4!

Rezultati relija Madeira nakon SS10: 1 Giandomenico Basso-Mitia Dotta Fiat Punto S2000 1h 40min 14,9s 2 Renato Travaglia-Lorenzo Granai Mitsubishi Lancer Evo IX +27,1 3 Enrique García Ojeda-Jordi Barrabes Costa Peugeot 207 S2000 +1:11,7 4 Bruno Magalhaes-Paulo Grave Peugeot 207 S2000 +2:36,3 5 José Pedro Fontes-Fernando Prata Fiat Punto S2000 +2:53,9 6 Bernd Casier-Frederic Miclotte Peugeot 207 S2000 +3:47,3 7 Simon Jean-Joseph-Jack Boyere Citroen C2 S1600 +4:03,6 8 Corrado Fontana-Renzo Casazza Fiat Punto S2000 +4:07,4 9 Alexandre Camacho-Rui Abreu Peugeot 206 S1600 +4:15,5 10 Tomasz Czopik-Lukasz Wronski Fiat Punto S2000 +5:02,8 Petar Janković - Automagazin

WRC, Reli Finska - Gronholm, Kralj Finske!

WRC, Reli Finska - Gronholm, Kralj Finske!

Koliko je danas bio ubedljiv Marcus Gronholm i njegov potpuno novi Ford Focus WRC 07 najbolje prezentuje izjava Sebastiena Loeba: "Mi ne možemo brže! Imao sam dve-tri kritične situacije po brzincu. Ovo je moj maksimum, nikada više nisam rizikovao. Marcus je neuhvatljiv, prosto leti!" Treba li šta dodati, osim da je Marcus dobio sedam od današnjih devet brzinaca?
WRC, Reli Finska - Superspecijal Atkinsonu

WRC, Reli Finska - Superspecijal Atkinsonu

Nakon prvog brzinskog ispita ovogodišnjeg izdanja relija Finska, dva kilometra dugog superspecijala, na čelu se nalazi vozač Subarua, Chris Atkinson. Australijanac je u direktnom okršaju bio brži od domaćina Latvale sa Fordom, i to za više od sekunde.
Rally - X-Games 13, ludi skok!

Rally - X-Games 13, ludi skok!

Pored potvrde učešća Šampiona Sveta iz 1995-e, Colina McRae-a, glavna atrakcija na današnjem reli takmičenju na trinaestim X-Games biće ogroman skok na stazi na kojoj će se takmičiti relisti. Spektakl tipičan za Amerikance.
WRC, Reli Novi Zeland - Lista prijava

WRC, Reli Novi Zeland - Lista prijava

Organizatori relija Novi Zeland juče su u "etar" pustili zvaničnu listu prijava za takmičenje koje nas očekuje krajem avgusta meseca kao jedanaesti reli Šampionata Sveta u sezoni 2007. Na startu će se naći ukupno 68 posada.
WRC, Reli Finska - Shakedown

WRC, Reli Finska - Shakedown

Druga polovina WRC sezone 2007 je krenula. Shakedown je dobio glavni favorit Marcus Gronholm sa Fordom, sekundu sporiji bio je Peter Solberg sa Subaruom, dok je treću poziciju zauzeo vozač Stobart Forda, Jari-Matti Latvala.
FIA IRC-ERC, Rally Madeira - Shakedown

FIA IRC-ERC, Rally Madeira - Shakedown

Fantastična predstava u Portugalu krenula je standardnim shakedown-om. Na radost domaće publike najbrži na 3.30km dugoj stazi je bio Bruno Magalhaes sa Peugeotom 207 S2000 (1:52.0), najavivši tako borbu za vrh sa prošlogodišnjim pobednikom Bassom (1:52.7) i liderom IRC-a Navarrom (1:53.6), oba sa Abarthima.
FIA IRC-ERC, Rally Madeira - Iliev: Mogu da se nosim sa konkurencijom!

FIA IRC-ERC, Rally Madeira - Iliev: Mogu da se nosim sa konkurencijom!

Bugarin Dimitar Iliev ove godine je odlučio da takmičenje u Šampionatu Evrope ima prioritet u odnosu na domaći, tako da će posada Boyla Automotor Sporta za vikend po prvi put nastupiti na portugalskom reliju Vihno da Madeira. Iliev je prvi u generalnom plasmanu vozača koji se takmiče za ERC, a nakon četiri uzastopne pobede u Bugarskoj ove sezone sigurno da sebi može priuštiti odsustvo sa relija OMV-Hebros.
WRC - Marcus Gronholm: Odluka o povlačenju!

WRC - Marcus Gronholm: Odluka o povlačenju!

Špekulacijama o povlačenju Marcusa Gronholma iz Šampionata Sveta po svoj prilici će doći kraj tokom predstojećeg relija Finska. Kako sada stvari stoje više šansi ima teorija da je ovo poslednja Marcusova sezona u WRC-u.
Renault Symbioz
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46