AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Boštjan Avbelj - nova regionalna reli zvezda dolazi nam iz Slovenije (VIDEO)

Boštjan Avbelj - nova regionalna reli zvezda dolazi nam iz Slovenije (VIDEO)

Proteklog vikenda održan je Rally di Roma Capitale 2023, šesto takmičenje u kalendaru FIA Evropskog reli šampionata. Pažnju ljubitelja i poznavalaca reli sporta na EX YU prostorima, privukao je super-brzi takmičar iz Slovenije - Boštjan Avbelj (Škoda Fabia Rally2 evo)...

Boštjan Avbelj - nova regionalna reli zvezda dolazi nam iz Slovenije (VIDEO)

Iako je reli startovao pod startnim brojem 58, Boštjan Avdelj je na cilj stigao petoplasirani, ostavivši iza sebe puno iskusnije takmičare, sa značajno većim budžetima i vrhunskim timovima. Lošu startnu poziciju dobio je, jer nije bio prijavljen za konkurenciju FIA Evropskog reli šampionata, već samo za italijanski reli šampionat. Krivine mu je čitao njegov sunarodnik Damijan Andrejka.


U petak je sjajni Slovenac startovao kao 53-i na stazi, što je bila značajno otežavajuća okolnost, s obzirom da je staza bila prljava. Avbelj je u petak morao da se zadovolji 13. pozicijom u generalnom plasmanu.

Boštjan Avbelj - nova regionalna reli zvezda dolazi nam iz Slovenije (VIDEO)

U subotu je startovao kao 17-i i uspeo je da pokaže daleko veći potencijal. Vozio je poput iskusnog vuka i nezadrživo napredovao u plasmanu, zabeleživši dva sedma mesta na brzinskim ispitima. Zanimljivo je, da je pred poslednji brzinski ispit - Power Stage, Avbelj bio na šestoj poziciji, sa samo 0,1 sekundi zaostatka za brzim Simon Wagnerom u najnovijoj generaciji takmičarskog automobila koda Fabia RS Rally2. Na poslednjem brzinskom ispitu zabeležio je devetu poziciju, ali to je bilo dovoljno da se na cilju pojavi kao petoplasirani, što je sigurno najbolji rezultat u njegovoj karijeri.

Boštjan Avbelj - nova regionalna reli zvezda dolazi nam iz Slovenije (VIDEO)

Ne možemo reći da je Boštjan Avbelj za nas potpuno iznenađenje. 32-godišnji Slovenac je iznenadio mnoge, kada je 2019. godine, na svom prvom reliju u karijeri - Rally Velenje, trijumfovao u velikom stilu, nadmašivši mnoge iskusne reli vozače. Posle još nekoliko zapaženih nastupa na reli takmičenjima u Sloveniji i Italiji, već 2020. godine Boštjan je počeo da se takmiči u italijanskom Internacionalnom Rally Cup (IRC), što je sa puno uspeha nastavio sve do danas.


Jučerašnje 5. mesto na Rally di Roma Capitale 2023, verovatno predstavlja dosadašnji najvredniji rezultat u karijeri ovog sjajnog vozača. Jer peto mesto u ovako snažnoj konkurenciji, gde se skupio sami krem evropskog, ali i svetskog reli sporta, nešto je što u proteklih nekoliko decenija nismo imali priliku da vidimo od vozača sa naših EX YU prostora.

Boštjan Avbelj - nova regionalna reli zvezda dolazi nam iz Slovenije (VIDEO)

Naravno, ne smemo zaboraviti sjajne partije Slovenca Andreja Jereba na Rally Monte Carlo u okviru IRC kalendara (10. mesto u generalnom plasmanu 2010. godine) ili Hrvata Juraja Šebalja, koji je zauzeo 23. mesto u generalnom plasmanu i 6. mesto u konkurenciji JWRC na Rally Monte Carlo 2003, u kalendaru FIA WRC.


Potencijal koji je Boštjan pokazao možemo uporediti sa vrhunskim vožnjama nama dobro poznatih reli takmičara iz Bugarske, među kojima izdvajamo Dimitra Ilieva, u Svetskom reli šampionatu (3. mesto u FIA Juniorskom svetskom šampionatu na Rally Sanremo 2003) ili na njegovim nastupima na FIA Evropskom reli šampionatu, na kojima je čak i pobeđivao (Elpa Rally 2006). Ipak, recimo i to da je konkurencija na Rally di Roma Capitale 2023 značajno jača od konkurencije koju je Dimitar Iliev tada imao na Elpa Rally.


Ono što slobodno možemo reći, jeste da je Avbelj najbrži reli vozač sa naših prostora u poslednjih nekoliko decenija. Brane Kizmič može biti ponosan. Poređenja sa davnašnjim legendama reli sporta nećemo praviti. Razlog je jednostavan - različite epohe se ne mogu porediti.

Boštjan Avbelj - nova regionalna reli zvezda dolazi nam iz Slovenije (VIDEO)

Recimo i to da je pobedu na Rally di Roma Capitale odneo domaći takmičar Andrea Crugnola u automobilu Citroën C3 Rally2, čime je postao i zvanični šampion Italije u reliju.


Rally di Roma Capitale 2023 - Cilj:


1. Crugnola Andrea - Ometto Pietro Elia Citroën C3 Rally2 1:52:35,2
2. Basso Giandomenico - Granai Lorenzo Škoda Fabia RS Rally2 +23,1
3. Paddon Hayden - Kennard John Hyundai i20 N Rally2 +53,8
4. Llarena Efrén - Fernández Sara Škoda Fabia RS Rally2 +1:54,5
5. Avbelj Boštjan - Andrejka Damijan Škoda Fabia Rally2 evo +2:04,1
6. Wagner Simon - Winter Gerald Škoda Fabia RS Rally2 +2:06,2
7. Bonato Yoann - Boulloud Benjamin Citroën C3 Rally2 +2:12,4
8. Csomós Miklós - Bán Viktor Škoda Fabia Rally2 evo +2:12,4
9. Grzyb Grzegorz - Wróbel Jakub Škoda Fabia Rally2 evo +2:13,4
10. Mareš Filip - Bucha Radovan Škoda Fabia Rally2 +3:47,1

 

VIDEO:


 

Tekst: Goran Sarić

Foto: ACI - Automobile Club d'Italia

 

Rally Chile 2023 - Ott Tanak pobednik (VIDEO)

Rally Chile 2023 - Ott Tanak pobednik (VIDEO)

Rally Chile 2023, jedanaesto takmičenje u WRC kalendaru 2023 je iza nas. Pobednik je Ott Tanak u Ford Puma Rally, ispred Thierry Neuvillea u Hyundaiju i20 N Rally 1 i Elfyna Evansa u Toyoti GR Yaris Rally 1...

Barum Czech Rally Zlin 2023 - VIDEO

Barum Czech Rally Zlin 2023 - VIDEO

Sedmo takmičenje u FIA Evropskom reli šampionatu - Barum Czech Rally Zlin, je iza nas. Pobednički pehar podigao je slavni Jan Kopecky, koji je svojoj Škodi Fabiji R5 Rally2...

Rally Finland 2023 - Elfyn Evans pobednik (FOTO)

Rally Finland 2023 - Elfyn Evans pobednik (FOTO)

Fabrički vozač Toyote u FIA Svetskom reli šampionatu, Elfyn Evans, proslavio je juče svoju drugu pobedu na Rally Finland u karijeri. Drugo mesto zauzeo je Thierry Neubille (Hyundai i20 N Rally1), a na najniži stepenik podijuma popeo se sjajni Takamoto Katsuta (Toyota GR Yaris Rally1...

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 je iza nas. Jedan od najbržih relija u šampionatu doneo je puno uzbuđenja za ljubitelje reli sporta pored staze, a pobedu je odneo Kalle Rovanpera u Toyoti GR Yaris Rally1...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46