AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

IRC/ERC, Barum Rally – Ultimate rally!

IRC/ERC, Barum Rally – Ultimate rally!

Barum Rally Zlin 2008 se vozi kao šesti reli IRC serije i kao predposlednje, osmo, takmičenje u okviru Šampionata Evrope. Iako je okarakterisan kao asfaltni, reli u Češkoj je daleko od „običnog“ asfaltnog takmičenja. Podloga koja se sastoji od polomljenih betonskih ploča, uskih i prljavih šumskih puteva, kaldrme i asfalta najrazličitijeg kvaliteta predstavlja pravi izazov za sve timove.

IRC/ERC, Barum Rally – Ultimate rally!

U globalu, Barum reli predstavlja pravi ispit vozačkih sposobnosti, ultimativni reli na kojem svaki brzinac ima svoj „karakter“ pa otuda i ne čudi što je ovo takmičenje toliko popularno kako kod vozača tako i kod publike. To je ove godine dokazano i rekordnim brojem prijava top posada i bolida od čega čak 22 u S2000 automobilima i 11 sa FIA B prioritetom. Reli startuje u petak u 17h ceremonijalnim startom u Zlinu nakon čega u 21h sledi superspecijal. Za subotu je rezervisano osam a u nedelju dodatnih šest brzinskih ispita. Nakon 263.06 takmičarskih kilometara i 15BI cilj je ponovo u Zlinu, u nedelju u 15h30.

IRC/ERC, Barum Rally – Ultimate rally!

Favorit broj jedan je sigurno miljenik domaće publike Roman Kresta u Peugeotu 207 S2000 a iza njega „u ravni“ stoje Loix, Basso, Travaglia, Vouilloz, Rossetti, Ojeda... 2WD Cup sigurno će pokušati da osvoji Alessandro Bettega sa možda trenutno najbržim R3 automobilu, Hondi Civic Tape-R R3, i tako popravi loš utisak sa Ypres Rally-a u Belgiji. Prognostičari predviđaju suvo i toplo vreme a „horde“ navijača iz cele Češke Republike i Evrope već se tiskaju pored staze u želji da zauzmu što bolja mesta za predstojeći spektakl. Barum Rally Zlin, češki i evropsi klasik, nemote ga propustiti! Petar Janković - Automagazin

WRC – Loeb hvali Duvala

WRC – Loeb hvali Duvala

Francois Duval je glavna tema reli krugova nakon takmičenja u Nemačkoj. Odlično treće mesto a zatim i najava nastupa na Novom Zelandu kao zamena za Gigija Gallija izbacili su mladog Belgijanca ponovo u centar zbivanja. Komentar na Duvalovu vožnju dao je i aktuelni Šampion, Sebastien Loeb.
Rally Slovenija, Ajdovščina – Kaučič na korak do titule

Rally Slovenija, Ajdovščina – Kaučič na korak do titule

Dobro poznati brzi i tehnički zahtevni brzinski ispiti relija Ajdovščina u Sloveniji Tomažu Kaučiču i Peteru Zorenču mogu doneti drugu uzastopnu titulu Šampiona države. Peti reli Šampionata Slovenije vozi se ovog vikenda a nakon 70 kilometara sprint brzinaca znaćemo da li je neko sposoban da pobedi posadu Avto Foto Marketa.
Rally – Homologirana Ford Fiesta S2000R

Rally – Homologirana Ford Fiesta S2000R

Australijski projekat tima Britek, Ford Fiesta S2000R, dobio je homologaciju FIA za nastupe na Asia-Pacific Championshipu kao i relijima u Australij, Novom Zelandu, Japanu, Novoj Kaledoniji, Indonesiji, Maleziji i Kini. To znači da model može startovati i na predstojećim WRC relijima Japan i Novi Zeland.
WRC – Duval zamena za Gallija

WRC – Duval zamena za Gallija

Na reliju Novi Zeland povređenog Gigija Gallija zameniće Belgijanac Francois Duval. Duval je nakon odličnog trećeg mesta na reliju Nemačka prema rečima Malcoma Wilsona logičan izbor. Mladi Belgijanac je drugu šansu sigurno zaslužio, ostaje samo da dostojno zameni harizmatičnog Italijana.
WRC – Gigi Galli se uspešno oporavlja

WRC – Gigi Galli se uspešno oporavlja

Nakon teške nesreće na reliju Nemačka, slomljene butne kosti i operacije, italijanski WRC pilot Gigi Galli se uspešno oporavlja i očekuje se da će iz bolnice izaći tokom sutrašnjeg dana. Gallija su posetile timske kolege kao i Sebastien Loeb i Daniel Sordo uz fotografisanje u “trkačkim dugim gaćama”.
Rally – Veliko interesovanje za Opel Corsu S2000

Rally – Veliko interesovanje za Opel Corsu S2000

MSD Team koji razvija Opel Corsu S2000 možda nije stigao da bolid pripremi za premijeru u Nemačkoj, ali sve teče po planu za homologaciju koja je najavljena za prvi oktobar i skore asfalne i makadamske testove. Dave Whitehead potvrđuje veliko interesovanje za novi model.
Rally Slovenija – Dva vikenda, dva relija za Logara

Rally Slovenija – Dva vikenda, dva relija za Logara

Pred Boštjanom Logarom su dva napeta vikenda koje će obeležiti natupi na dva relija. Logara i njegovog suvozača Debeljaka prvo krajem vikenda očekuje reli slovenačkog prvenstva u Ajdovščini da bi zatim posada nastupila u susednoj Italiji na reliju Alpi Orientali.
WRC, Deutschland Rally – Citroen po planu

WRC, Deutschland Rally – Citroen po planu

Reli u Nemačkoj završen je onako kako su u Citroenu priželjkivali. Sebastien Loeb na prvoj i Daniel Sordo na drugoj poziciji učinili su trijumf francuskog proizvođača ubedljivim. Da stvar bude još zanimljivija, Francois Duval koji je trebao da pomrsi račune baš Loebu, Šampionu je pomogao da se u generalnom plasmanu dodatno odmakne Hirvonenu.
WRC, Deutschland Rally – Loeb na korak do pobede

WRC, Deutschland Rally – Loeb na korak do pobede

Sebastien Loeb, aktuelni Šampion i prva zvezda WRC-a i Citroen WRT-a, drugi dan relija u Nemačkoj odvozio je u svom stilu, superiorno i bez kalkulacija. Tek poslednji brzinski ispit, od osam voženih, Loeb je „prepustio“ svom klubskom kolegi i trenutno drugoplasiranom Danielu Sordu.
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46