AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rallye Monte Carlo 2019 - Kuglica je stala na broju 1!

Rallye Monte Carlo 2019 - Kuglica je stala na broju 1!

Šesti put zaredom, Sebastien Ogier je osvojio najkomplikovaniji reli u FIA Svetskom reli šampionatu - Rallye Monte Carlo. Bilo je neizvesno do poslednjeg brzinca, jer je razlika u odnosu na Thierry Neuvillea bila samo 2,2 sekunde. Na najniži stepenik podijuma popeo se Ott Tanak...

Rallye Monte Carlo 2019 - Kuglica je stala na broju 1!

Sebastien Ogier (Citroën C3 WRC) je Citroën dovezao do 100. pobede u FIA Svetskom reli šampionatu. Francuz je zabeležio 6. pobedu zaredom u Monte Carlu i to sa trećim automobilom! Posebno je emotivno pobeđivati pred domaćom publikom.

 

Svi takmičari se slažu, da ovogodišnji Rallye Monte Carlo nije bio nepredvidiv, kao proteklih godina. Vremenski uslovi su za posade bili su ujednačeniji, tako da izbor pneumatika nije igrao tako značajnu ulogu kao što je to uobičajeno. 

Rallye Monte Carlo 2019 - Kuglica je stala na broju 1!

Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) izgubio je bitku sa Ogierom za samo 2,2 sekunde! Teško je to, ali nema mesta za tugu - Belgijanac na sledećem takmičenju u Švedskoj neće startovati sa prve pozicije, što nekada može biti od velike važnosti.

 

I danas je najbrži vozač na stazi bio Thierry Neuville, ali to nije bilo dovoljno za pobedu. Belgijanac je uspeo da smanji zaostatak u odnosu na Ogiera sa jučerašnje 4,3 sekunde na 2,2 sekunde na cilju relija. Koliko je završnica bila dramatična, govori i činjenica da je Ogier na poslednjem brzinskom ispitu startovao sa prednošću od samo 0,4 s! 

Rallye Monte Carlo 2019 - Kuglica je stala na broju 1!

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC) je istinski junak relija Monte Carlo. Vozio je srčano od samog starta i na najvećem broju brzinskih ispita bio je najbrži. Na kraju se morao zadovoljiti trećim mestom.

 

Za treće mesto vodila se uzbudljiva borba između Loeba, Latvale i Tanaka. Na kraju, više nego zasluženo Ott Tanak. Estonac je osvojio najviše brzinskih ispita (7 od ukupno 15 održanih), što ga čini pravim junakom ovog takmičenja. Četvrto mesto zauzeo je fantastični Loeb. Možda nekom to nije rezultat koji je očekivan od devetostrukog svetskog šampiona, ali treba uzeti u obzir da je Loeb na reli Monte Carlo stigao nakon osvojenog trećeg mesta na reliju Dakar. Posle visokih temperatura u Peruu, napornog programa i mnogo peska, Francuz je stigao u gladne francuske Alpe, tako da četvrto mesto možemo smatrati rezultatom za poštovanje. Pored toga, treba istaći da Loeb nije imao sreće, jer je otkazan brzinski za koji je on imao pripremljene pneumatike, pa je nakon toga sa pneumaticima sa ekserima nastupio na potpuno suvom asfaltu. 

Rallye Monte Carlo 2019 - Kuglica je stala na broju 1!

U plasmanu TOP 10 nema vozila Ford Fiesta RS WRC, ali zato je Gus Greensmith u Ford Fiesti R5 stigao do pobede u konkurenciji WRC 2 Pro i fantastičnog sedmog mesta u generalnom plasmanu.

 

Do petog mesta stigao je Latvala, ispred Krisa Meeka, koji iz Monte Cara nosi 5 extra boda osvojena za pobedu na finalnom Power Stageu.


U konkurenciji WRC 2 Pro, čini se da je mnogo toga odlučeno već na prvom brzinskom ispitu, kada je sjajni 18-godišnji Kalle Rovanpera izleteo sa staze i posle oštećenja automobila izgubio više od dvanaest minuta. Najbrži vozač u kategoriji WRC 2 Pro bio je Gus Greensmith u Ford Fiesti R5.


Rallye Monte Carlo 2019 - Cilj:


1. Ogier/Ingrassia Citroën C3 WRC
2. Neuville/Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +2,2
3. Tänak/Järveoja Toyota Yaris WRC +2:15,2
4. Loeb/Elena Hyundai i20 Coupe WRC +2:28,2
5. Latvala/Anttila Toyota Yaris WRC +2:29,9
6. Meeke/Marshall Toyota Yaris WRC +5:36,2
7. Greensmith/Edmondson Ford Fiesta R5 +13:04,6
8. Bonato/Boulloud Citroën C3 R5 +13:56,5
9. Sarrazin/Renucci Hyundai i20 R5 +14:06.8
10. Fourmaux/Renaud Ford Fiesta R5 +16:03.4


Automagazin.rs

Rally Sweden 2019 - Tanak i Toyota pobednici

Rally Sweden 2019 - Tanak i Toyota pobednici

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC) pobednik je ovogodišnjeg izdanja Rally Sweden. Estonac je suvereno kontrolisao reli, a vruća borba u finalu vođena je između Esapekka Lappija (Citroën C3 WRC) i Thierry Neuvilla (Hyundai i20 WRC)...

Rally Sweden 2019 - pripreme u punom jeku (VIDEO)

Rally Sweden 2019 - pripreme u punom jeku (VIDEO)

Rallye Monte Carlo 2019 je završen pre sedam dana, ali najbolji reli vozači na svetu nemaju vremena za odmor. U terminu od 14. do 17. februara održava se jedan od najbržih relija u kalendaru FIA Svetskom šampionatu, koji se održava na snegom prekrivenoj podlozi - Rally Sweden...

Esapekka Lappi - Rally Sweden 2024
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46