AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rallye Monte Carlo 2020 - Vodi Ogier, Tanak imao strahovit udes (VIDEO)

Rallye Monte Carlo 2020 - Vodi Ogier, Tanak imao strahovit udes (VIDEO)

Ovo je pravi pravcati reli Monte Carlo, sa svim svojim tajnama, koje su nedokučive i za najbolje majstore volana na svetu. Događaj prvog dana "kockarskog" relija, sigurno je zastrašujuće izletanje Ott Tanaka u Hyundaiju i20 WRC...

Rallye Monte Carlo 2020 - Vodi Ogier, Tanak imao strahovit udes (VIDEO)

Značaj izbora pneumatika na reliju Monte Carlo ima presudan značaj. Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) juče je uradio odličan posao.
 
Aktuelni svetski šampion, Ott Tanak, ovogodišnji reli Monte Carlo će pamtiti po neverovatnom incidentu. On je na devetom kilometru četvrtog brzinskog ispita, na valovitom asfaltu, pri brzini od oko 170 km/h, izleteo sa staze. Posle nekoliko prevrtanja, automobil je završio 150 metara dalje, na putu koji se nalazi ispod staze brzinskog ispita. Tanak i njegov suvozač Martin Järveoja, izašli su iz automobila nepovređeni. Bar je tako izgledalo, jer je sistem automobila zabeležio silu od 35G, što može biti veoma opasno za ogranizam čoveka. Bez obzira što su prošli bez vidnih povreda, Tanak i Järveoja su prenoćili u bolnici na posmatranju. Ovo je uobičajena procedura kod ovakvih udesa.

VIDEO: Ott Tanak - izletanje:


Najbrži automobili na stazi tokom prvog dana relija Monte Carlo 2020 definitivno su bile Toyote Yaris WRC. Prijatno je iznenadio Elfyn Evans, koji je pobedio na sva tri brzinska ispita u prvoj sekciji, plasiravši se na prvo mesto u plasmanu. U drugom prolasku, kao iskusni lisac, Ogier u istom automobilu je pojačao tempo i na spavanje otišao sa prednošću od 1,2 sekunde u odnosu na svog timskog kolegu. Samo 6,4 sekunde iza Ogier nalazi se Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC), na trećoj poziciji. Belgijanac je danas imao probleme sa špijunskom posadom. Njegov stalni "špijun", Bruno Thiry, razboleo se neposredno pre početka takmičenja, pa je na njegovo mesto došao doskorašnji timski kolega Dani Sordo. Međutim, Neuville se žalio da je na mnogim mestima značajno klizavije od opisa koje su stizale od špijuna.

Rallye Monte Carlo 2020 - Vodi Ogier, Tanak imao strahovit udes (VIDEO)

Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) nalazi se na trećoj poziciji. Tokom prvog dana takmičenja, Belgijanac je imao puno problema sa "radarom", odnosno nije dobijao značajne informacije o stazi. 
 
Vozači Forda (M-Sport) od samog početka su imali probleme sa pregrevanjem motora. Inženjeri su zaključili da problem leži u usisniku za vazduh u prednjem braniku, u kojem se skupljalo lišće i sprečavalo optimalan dotok vazduha do motora. M-Sport je preko noći pronašao rešenje, tako što je napravio novu mrežu hladnjaka, koja ima optimalniji ugao.

VIDEO - sekcija koja je zadala puno problema i najboljima:


Danas su u programu četiri brzinska ispita ukupne dužine 75 kilometara, podeljena u dve sekcije. Takmičarski deo počinje ujutru u 9:38 a završava se oko 18h.

Rallye Monte Carlo 2020 - Vodi Ogier, Tanak imao strahovit udes (VIDEO)

U M-Sportu su naporno radili celu noć, kako bi pronašli rešenje za lišće koje se skupljalo u usisniku za vazduh u prednjem braniku. Esapekka Lappi (Ford Fiesta RS WRC) nalazi se na 5. poziciji. 

Rallye Monte Carlo 2020 - plasman posle 8. brzinskog ispita:

1. Ogier S. - Ingrassia J. Toyota Yaris WRC 1:43:31.5
2. Evans Elfyn - Martin Scott Toyota Yaris WRC +1.2
3. Neuville T. - Gilsoul N. Hyundai i20 Coupe WRC +6.4
4. Loeb Sébastien - Elena D. Hyundai i20 Coupe WRC +1:06.9
5. Lappi Esapekka - Ferm Janne Ford Fiesta WRC +1:57.2
6. Rovanperä K. - Halttunen J. Toyota Yaris WRC +2:19.2
7. Katsuta T. - Barritt D. Toyota Yaris WRC +5:18.7
8. Camilli Eric - Buresi F. Citroën C3 R5 +8:06.2
9. Ciamin Nicolas - Roche Y. Citroën C3 R5 +9:04.0
10. Østberg Mads - Eriksen T. Citroën C3 R5

Automagazin.rs

Rallye Monte Carlo 2020 - testovi (VIDEO)

Rallye Monte Carlo 2020 - testovi (VIDEO)

Prvi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata 2020 - Rallye Monte Carlo, održava se od 20. do 26. januara. Najbolji reli vozači na svetu su već u svojim sedištima i testiraju za jedan od najatraktivnijih i najtežih relija u sezoni...

Zemljostres u WRC! Tanak prešao u Hyundai

Zemljostres u WRC! Tanak prešao u Hyundai

Samo četiri dana nakon što je osvojio titulu svetskog šampiona u reliju, usledila je vest koja je odjeknula kao bomba. Svetski reli šampion, Ott Tanak, posle jedne sezone u Toyoti, odlazi u konkurentski Hyundai...

WRC - Ott Tanak je novi reli šampion sveta!

WRC - Ott Tanak je novi reli šampion sveta!

Jedna era je završena! Posle 15 godina, svetski reli šampion ne zove se Sebastien i ne dolazi iz Francuske. Estonac Ott Tanak i njegov suvozač Martin Jarveoja u Toyoti Yaris WRC danas su postali novi FIA svetski reli šampioni!

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46