AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

RallyRACC Catalunya 2019 - Vodi Loeb, Ogier u problemima (FOTO)

RallyRACC Catalunya 2019 - Vodi Loeb, Ogier u problemima (FOTO)

Ne, nismo vratili vreme i niste pogrešili stranicu. Na čelu Rally Catalunya-Costa Daurada, pretposlednjeg takmičenja u FIA Svetskom reli šampionatu 2019, nalazi se 45-godišnji Sebastien Loeb u automobilu Hyundai i20 Coupe WRC...

RallyRACC Catalunya 2019 - Vodi Loeb, Ogier u problemima (FOTO)

Pogledajte: RallyRACC Catalunya 2019 - galerija fotografija.

 

Vođstvo Sebastiena Loeba može se posmatrati i kroz nešto oprezniju borbu glavnih favorita za titulu. U igri su Estonac Ott Tanak (Toyota), Francuz Sebastien Ogier (Citroën) i Belgijanac Thierry Neuville (Hyundai). Tanak je u Španiju stigao sa 28 bodova prednosi ispred Ogiera. Zaostatak Neuvillea od 41 bod je samo teoretska.

RallyRACC Catalunya 2019 - Vodi Loeb, Ogier u problemima (FOTO)

Iako su najbolji takmičari krenuli sa maksimalnim oprezom, tehnički problemi ne poznaju bodovne tabele. Kao bomba je odjeknula vest, da branilac titule ima problem sa servo pojačivačem upravljača, čime su njegove šanse u tituli nestale u katalonskoj prašini i teško se naziru. Ogier je postavio najbolje vreme na prvom brzinskom ispitu, zbog čega je njegova rezignacija bila još veća. Da nesreća za Francuza bude veća, treći brzinski ispit merio je skoro 39 kilometara dužine, što je rezultiralo novim kašnjenjem od 2 minuta i 55 sekundi. Posle trećeg brzinskog ispita sledio je servis, ali zaostatak Ogier za tada vodećim Sordom bio je 3 min i 36 s!

RallyRACC Catalunya 2019 - Vodi Loeb, Ogier u problemima (FOTO)

Čini se da su druga dva favorita izabrala različite taktike zbog novonastale situacije. Neuville je nastavio snažnim tempom, ali Tanak je popustio i čini se da vozi za bodove i titulu koja mu se smeši. Zanimljivo je, da je Estonac nekoliko puta izjavio da vozi na maksimumu i da brže ne može. Takmičari Hyundaija, Dani Sordo i Thierry Neuville su nastavili borbu za prvu poziciju, ali u drugom "laufu" iz drugog plana izbija fantastični Sebastien Loeb, takođe u Hyundaiju. Devetostruki svetski šampion će prenoćiti na prvoj poziciji, sa samo 1,7 s prednosti ispred timskog kolege Neuvillea i 7,6 sekundi prednosti ispred domaćeg takmičara Dani Sorda. Kris Meeke se nalazi na petoj poziciji, a Ott Tanak iskusno drži peto mesto.

RallyRACC Catalunya 2019 - Vodi Loeb, Ogier u problemima (FOTO)

Posebno je zanimljiv aspekt borbe u konkurenciji konstruktora, koja je šefovima timova od izuzetne važnosti, možda i važnija od borbe za vozačku titulu. Hyundai je u Španiju došao sa osam bodova prednosti ispred Toyote. Šanse Neuvillea za osvajanje titule su minimalne, ali njegov tim vodi važnu bitku. Ako se ništa dramatično ne dogodi, u igru bi se mogle uključiti i timske odluke, odnosno mig Hyundaija Neuvilleu, Loebu, ali i Sordu. Tanaku pobeda nije potrebna. Njemu trebaju sigurni bodovi, kojima će "eliminisati" Ogiera i Neuvillea. Kada smo kod "matematike", recimo i to da Tanak iz Španije može otići kao šampion. Ako Thierry Neuville pobedi na ovom takmičenju i osvoji maksimalni broj bodova na Power Stageu, Tanak mora biti drugi, da bi u Australiju putovao kao novi šampion. Tanak je trenutno od ovog rezultata udaljen 20 sekundi.

RallyRACC Catalunya 2019 - Vodi Loeb, Ogier u problemima (FOTO)

 
Sutra je u programu novih 7 brzinskih ispita, ali na asfaltnoj podlozi. Automobili su već prilagođeni za asfaltno takmičenje.

55. RallyRACC Catalunya - Costa Daurada 2019 - plasman posle 6. brzinskog ispita:

1. Loeb, Elena (Hyundai i20 Coupé WRC) 1:21:24,7
2. Neuville, Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) +1,7
3. Sordo, Del Barrio (Hyundai i20 Coupé WRC) +7,6
4. Meeke, Marshall (Toyota Yaris WRC) +13,0
5. Tänak, Järveoja (Toyota Yaris WRC) +21,7
6. Latvala, Anttila (Toyota Yaris WRC) +30,1
7. Evans, Martin (Ford Fiesta WRC) +44,0
8. Suninen, Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +51,8
9. Katsuta, Barritt (/Toyota Yaris WRC) +1:50,3
10. Ostberg, Eriksen (Citroën C3 R5) +2:59,8

Automaagzin.rs

Rallye Monte Carlo 2020 - testovi (VIDEO)

Rallye Monte Carlo 2020 - testovi (VIDEO)

Prvi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata 2020 - Rallye Monte Carlo, održava se od 20. do 26. januara. Najbolji reli vozači na svetu su već u svojim sedištima i testiraju za jedan od najatraktivnijih i najtežih relija u sezoni...

Zemljostres u WRC! Tanak prešao u Hyundai

Zemljostres u WRC! Tanak prešao u Hyundai

Samo četiri dana nakon što je osvojio titulu svetskog šampiona u reliju, usledila je vest koja je odjeknula kao bomba. Svetski reli šampion, Ott Tanak, posle jedne sezone u Toyoti, odlazi u konkurentski Hyundai...

WRC - Ott Tanak je novi reli šampion sveta!

WRC - Ott Tanak je novi reli šampion sveta!

Jedna era je završena! Posle 15 godina, svetski reli šampion ne zove se Sebastien i ne dolazi iz Francuske. Estonac Ott Tanak i njegov suvozač Martin Jarveoja u Toyoti Yaris WRC danas su postali novi FIA svetski reli šampioni!

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46