AutoMAGAZIN - Saveti

Najnovije vesti iz auto industrije

Gde se u automobilu nalazi najviše bakterija - iznenadićete se, nije na volanu

Gde se u automobilu nalazi najviše bakterija - iznenadićete se, nije na volanu

Verovatno ste čitali različita istraživanja o tome, gde se nalazi najviše bakterija u našem životnom okruženju - tastature, ekrani pametnih telefona... A gde se najviše bakterija nalazi z našem automobilu?

Mikrobiolog Dr. Jonathan Cox iz univerziteta Aston, sprovela je istraživanje u kojem je merila prisutnost bakterija na više mesta u pet različitih automobila. Rezultati su pokazali, da se najveći broj bakterija nalazi u prtljažniku, gde ih je identifikovano 1.425. Drugo najprljavije mesto je sedište vozača sa 649 bakterija. Slede ručica menjača, zadnja sedišta i instrument tabla.


Zanimljivo je, da je na volanu, od kojeg smo negde očekivali najveću kontaminaciju, pronađeno "samo" 146 identifikovanih bakterija. Doktor Cox je istakao, da se bakterije iz prtljažnika prenose preko hrane, i tako dospevaju u naše domove. Zato preporučuje temeljno pranje hrane koja se prevozi u prtljažniku automobila, ali i redovno čišćenje automobila, posebno prtljažnika.


Važno je redovno i temeljno čistiti enterijer automobila, posebno tepihe, držače za čaše, kao i šavove i pukotine na presvlakama, koje su veliko leglo prljavštine. Takođe se preporučuje čišćenje ventilacionih otvora, gde bakterije nalaze "plodno tlo" zbog optimalne temperature.


Automagazin.rs
Aston University

Kako da usavršite veštine parkiranja

Kako da usavršite veštine parkiranja

Moderni automobili nude niz asistencija, uključujući one koje mogu više ili manje da se autonomno parkiraju u slobodnom prostoru – bilo perpendikularno ili paralelno, vozeći napred ili unazad...

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Da li ste ikada razmišljali kako alergija utiče na vozača i njegove reakcije u vožnji? Imajući u vidu da oko 30 procenata odraslih ljudi boluje od nekog tipa alergije, to je nešto o čemu moramo da razmišljamo, naročito sada kada je sezona alergena u jeku...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje