AutoMAGAZIN - Saveti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

Saveti - Zašto je potrebno da zamenite zimske pneumatike letnjim?

O tome koliko je nebezbedno učestvovati u saobraćaju na letnjim pneumaticima u zimskim uslovima, pisali smo već nekoliko puta. 1. aprila prestala je obaveza korišćenja zimskih pneumatika (m+s) kada je na kolovozu sneg, led i poledica. Sada vozači imaju novu dilemu - koliko je opasno koristiti zimske pneumatike u letnjim uslovima?

Pogledajte: Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba.

 

Obaveza korišćenja zimskih pneumatika i zimske opreme prestala je 1. aprila. Prema nekim grubim procenama, skoro trećina vozača u Srbiji odlučuje se da ne menja zimske pneumatike na kraju zime, već nastavlja da ih koristi i u letnjim uslovima. Razloga za ovakvu odluku ima više, ali preovladavaju dva. Prvi je da će tako uštedeti novav, jer nisu u obavezi da kupe letnje pneumatike, a drugi je loša obaveštenost od strane prodavaca zimskih pneumatika, koji im pneumatike sa oznakom "M+S" prodaju kao pneumatike za sva godišnja doba, što je velika greška (o čemu smo pisali OVDE). Koliko je opasno koristiti zimske pneumatike u letnjim uslovima?

"Više puta do sada smo istakli, da takvo rešenje neće uštedeti novac. Pored toga, korišćenje zimskih pneumatika u letnjim uslovima, pogoršava osobine automobila i produžava put zaustavljanja, čime se smanjuje stepen ukupne bezbednosti automobila. Zimski pneumatik je značajno mekši od letnjeg, jer u svom sastavu ima "siliku", koja obezbeđuje mekoću pneumatika u uslovima niskih temperatura. Kada su temperature visoke, silika pneumatik čini previše mekim, lako se pregreva i deformiše." - objašnjava Vladan Petrović, četvorostruki reli šampion Srbije i test vozač Automagazin portala.

 

Pogledajte: Savetujemo: Ovako NE treba sedeti za volanom! (foto).


Ovo potvrđuju i nezavisna testiranja, koja su pokazala da zimski pneumatik u poređenju sa letnjim, na suvoj podlozi, pri temperaturi od 20 C stepeni i brzini od 100 km/h, ima prosečno za šest metara duži zaustavni put. To znači da, kada automobil na letnjim pneumaticima stoji, vozilo na zimskim pneumaticima se kreće brzinom od 37 km/h!

 

Korišćenjem zimskih pneumatika u letnjim uslovima nećete uštedeti novac. Zimski pneumatici povećavaju potrošnju goriva. Njihov dezen ima viši otpor kotrljanja, a zajedno sa njim raste i potrošnja goriva. Razlika može iznositi i do nekoliko decilitara na 100 pređenih kilometara. Pored toga, veći otpor kotrljanja uzrokuje i povećanje temperature pneumatika, što povećava mogućnost defekta pneumatika. "To je posebno izraženo u letnjem periodu, na autoputu, pri visokim brzinama. U ovim uslovima se zimski pneumatik pregreva i stvaraju se uslovi da pneumatik pukne." - ističe Petrović.


Pored toga, zimski pneumatik je bučniji od letnjeg, posebno na glatkom i suvom asfaltu, što utiče na komfor putovanja.


Naveli smo dovoljno važnih razloga zbog kojih sa svog automobila treba da skinete zimske i montirate letnje pneumatike.


Tekst: Goran Sarić

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Da li je vaš automobil opremljen neispravnim Takata vazdušnim jastucima?

Više automobilskih kompanija nedavno su objavile, da u svetu na vanredan servis pozivaju vlasnike nekoliko desetina miliona automobila, zbog greške na vazdušnim jastucima firme Takata. Kako da saznate, da li je vaš automobil u Srbiji opremljen problematičnim vazdušnim jastucima? Da li znate, kako treba da postupite ukoliko je vaš automobil obuhvaćen ovom akcijom?

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Pažnja! M+S nije oznaka za pneumatike za sva godišnja doba

Bliži se 1. novembar, a sa ovim datumom i obaveza, i što je još važnije potreba za montiranjem zimskih pneumatika. I odmah da razjasnimo, oznaka na pneumatiku M+S jeste oznaka za zimski pneumatik, a ne za pneumatik za sva godišnja doba, kako se to navodi ovih dana u medijima...

Pažljivo za vreme uskršnjih praznika!

Pažljivo za vreme uskršnjih praznika!

Dok se građani širom Republike Srbije pripremaju da obeleže uskršnje praznike, Agencija za bezbednost saobraćaja poziva vozače na oprez u saobraćaju! Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove godine očekuje se pojačan saobraćaj u danima pre i nakon Uskrsa, pa stoga apelujemo na vozače za strpljenje i poštovanje ostalih učesnika u saobraćaju.

Bez alkohola i oprezno u Novu 2014. godinu!

Bez alkohola i oprezno u Novu 2014. godinu!

Kako se 2013. godina bliži kraju, širom zemlje se planiraju novogodišnja slavlja. Tokom ovog uzbudljivog perioda putovanja i provoda, veoma je važno imati na umu bezbedno ponašanje u saobraćaju. Razlozi su u činjenici da se svake godine, u periodu oko Nove godine i Božića desi veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama...

Kupujete zimske pneumatike - Šta znači oznaka M+S?

Kupujete zimske pneumatike - Šta znači oznaka M+S?

Zimski dani i niske temperature su pred nama, i sada je idealan trenutak da pripremite vaš automobil za zimske uslove. Jedna od prvih stvari, koja je direktno povezana sa bezbednošću vaše porodice, jeste zamena pneumatika. Možete imati vrhunski bezbedan automobil, ali bez odgovarajućih pneumatika, od njega ćete napraviti samo luksuzne sanke.

Saveti: Češće gledajte na sat u vašem automobilu

Saveti: Češće gledajte na sat u vašem automobilu

Od nedavno je počelo zimsko računanje vremena. To znači da su satovi pomereni jedan sat unazad, što podrazumeva jedan sat više za spavanje, ali dan je sve kraći i mrak sve ranije pada. Zbog toga, mnogi vozači imaju loš osećaj da nekuda kasne i da neće stići da obave sve svoje obaveze. To se značajno odražava i na bezbednost u saobraćaju.

Danas je 1. novembar - Imate li zimske pneumatike?

Danas je 1. novembar - Imate li zimske pneumatike?

Iako nam to pogled kroz prozor ne otkriva, vreme za zimske pneumatike se nezadrživo bliži. Kada je potrebno da montiramo zimske pneumatike? Kada je to realno potrebno, a kada to moramo učiniti zbog "slova zakona"? Odgovore na ova pitanja, pronađite u daljem tekstu...

Nissan Qashqai (2022)
Slika nedelje