AutoMAGAZIN - Saveti

Najnovije vesti iz auto industrije

ADAC: Da li zimi treba ići u auto perionice?

ADAC: Da li zimi treba ići u auto perionice?

Ako ste ljubitelj svog automobila, verovatno ni zimi ne odustajete od poseta auto-perionicama. Treba imati na umu na to nije uvek dobra ideja...

Pogledajte: Najbolje reklame za bezbednu vožnju. 

 

Postoje različita mišljenja o pravilnoj nezi automobila u zimskim uslovima. Od saveza da automobil zimi treba prati češće, zbog soli i prljavštine, do onih koji kažu da auto-perionicu zimi treba izbegavati. U svakom od ovih saveta ima istine. Ukoliko se držite nekoliko principa, na koje je ukazao nemački auto klub ADAC, pranje automobila zimi ne mora imati negativne uticaje na automobil.

 

Koliko često treba prati automobil zimi?


Onoliko često kao u letnjim mesecima. Nesporna je činjenica, da se čist automobil bolje vidi od prljavog, posebno u lošim vremenskim uslovima. Međutim, uvođenjem dnevnih LED svetala, ova prednost čistog automobila je polako izbledela.

 

Pogledajte: Pranje Mercedes-Benza CLS 350 CDI - Ovo ne pokušavajte kod kuće.


Da li je tačno da so oštećuje automobil zimi? Da i ne. Tvrdnja da so agresivno deluje na koroziju karoserije nije u potpunosti tačna. So je štetna samo na mestima gde je lak automobila oštećen, na primer zbog ogrebotina. Međutim, besprekorne površine se lako nose sa napadima prljavštine i soli. Čak je i šasija automobila na modernim automobilima dobro zaštićena. Donji delovi su dobro zaštićeni zaptivkama, zaštitnim premazom šasije, kao i upotrebom pocinkovanog lima. Dakle, to je problem koji važi samo za stare automobile.


Kada zimi ne treba ići u auto-perionicu?

 

Pogledajte: GALERIJA - Neverovatne saobraćajne nesreće. 


Ako temperatura padne ispod -10 stepeni Celzijusa, onda nije dobro ići u auto-perionicu. Lak automobila je poput kože čoveka, osetljiv na ekstremne fluktuacije temperature. Takav toplotni udar takođe oštećuje gumene i plastične komponente automobila. Temperatura vode u auto-perionicama se kreće od 10 do 30 C stepeni. Ako takva voda udari u automobil koji se do pre samo nekoliko sekundi kretao na ekstremno hladnom vremenu, to sigurno neće imati pozitivan uticaj na automobil. Oštećeni ili naknadno ofarbani delovi biće posebno osetljivi na termički udar.

 

Pogledajte: Pazite, Google vas snima - neobični snimci Street View kamera.


Na šta zimi treba obratiti pažnju u perionici?


Kao i leti, i zimi se trebaju poštovati osnovna pravila. Zatvoriti dobro prozore i otvore na krovu, proveriti poklopac rezervoara za gorivo, isključiti brisače vetrobranskog stakla, posebnu pažnju obratiti ako ima senzor za kišu, preklopiti spoljašnje retrovizore i odvrnite krovnu antenu. Zimi postoji i jedan specifičan uslov. Ne zaboravite da uklonite sve tragove snega i leda sa karoserije. Delovi leda na automobilu, nakon delovanja četki za pranje, deluju kao brusni papir.


Koji su programi zimi najprikladniji?


Izbor pretpranja koje uklanja najgrublju prljavštinu sa površine karoserije posebno je korisno zimi. U suprotnom rizikujete ogrebotine. Prednost pretpranja je i činjenica da se tokom zime tako ublažava temperaturna razlika između spoljnog okruženja i boje. Za savremene automobile nisu potrebni programi poput nanošenja vrućeg voska ili pranja oslanjanja, dok za starije automobile može biti korisno.


Šta je bolje - pranje na portalima ili ručno pranje automobila?


Test ADAC-a za pranje automobila je pokazao da prednost ima manuelno pranje automobila. Ne zbog četki, jer su one napravljene od nežnog polietinela. Nije ni zbog sredstava za čišćenje, jer su takođe slični. Glavna razlika leži u ručnom pretpranju vodom pod visokim pritiskom, koje uklanja prljavštinu čak i tamo gde četke iz portala ne mogu da priđu. Zimi je ova prednost manuelnog pranja još izraženija.


Automagazin.rs
ADAC

Kako da usavršite veštine parkiranja

Kako da usavršite veštine parkiranja

Moderni automobili nude niz asistencija, uključujući one koje mogu više ili manje da se autonomno parkiraju u slobodnom prostoru – bilo perpendikularno ili paralelno, vozeći napred ili unazad...

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Da li ste ikada razmišljali kako alergija utiče na vozača i njegove reakcije u vožnji? Imajući u vidu da oko 30 procenata odraslih ljudi boluje od nekog tipa alergije, to je nešto o čemu moramo da razmišljamo, naročito sada kada je sezona alergena u jeku...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje