AutoMAGAZIN - Saveti

Najnovije vesti iz auto industrije

Vaskrs na putevima - alkohol, stres ili bahatost?

Vaskrs na putevima - alkohol, stres ili bahatost?

Iako je Vaskrs važan hrišćanski praznik, za većinu nas je povezan sa veseljem i proslavama uz velike količine alkohola. Nažalost, to sve utiče i na naše ponašanje u saobraćaju, koji ponekada izgleda kao derbi na asfaltu...

Vaskrs na putevima - alkohol, stres ili bahatost?

Bahatost nema granice - zbog ovakvih vozača i njima sličnih, svake godine čitamo tužne statistike posle praznika.

 

Iz godine u godinu, pred Vasksr nas mediji obasipaju izveštajima o tome kako će biti pojačano prisustvo policije na putevima i kako su sprovedene sve potrebne mere kako bi se osigurao veći protok saobraćaja i povećala bezbednost. Jeste, otvorena je nova naplatna rampa "Beograd", što je za svaku pohvalu ako uzmemo u obzir kako je izgledala i koliki je potencijal imala stara naplatna stanica u Bubanj potoku. Nadamo se, da ćemo jednog dana prestati da ih otvaramo uz veliku pompu, ukinuti naplatne rampe i po ugledu na zemlje u okruženju, uvesti vinjetu kao sredstvo plaćanja za koriščenje autoputa.


Ali, vratimo se Vaskrsu. Svake godine za vreme, a naročito posle praznika, čitamo tužnu statistiku sa srpskih puteva, sa teškim saobraćajnim nesrećama u kojima strada veliki broj ljudi. Koji su uzroci? Kako to možemo spečiti?

Jedan od najčešćih uzroka sigurno je alkohol. Iako na opasnost konzumiranja alkoholnih pića upozorvaju lekari i predstavnici policije, među nama je mnogo onih koji ignorišu njegov štetan uticaj. Samo 0,3 promila alkohola u krvi je dovoljno, da utiče na lošije rasuđivanje vozača i uzrokuje saobraćajnu nezgodu ili nesreću. Ono što je posebno važno, jeste stanje vozača dan nakon konzumiranja alkohola. Naučno je dokazano, da "psihička sekunda", koja se definiše kao vreme koje protekne od trenutka kada vozač uoči prepreku do trenutka reakcije, traje duže nego kod pijanog čoveka, što nam jasno govori koliko je opasno sesti za volan čak i dan nakon konzumiranja veće količine alkohola. Pored toga, ne postoje pouzdana merenja koja pokazuju koliko je telu potrebno da se otarasi ovog jedinjenja, jer to zavisi od organizma do organizma.


Nije samo alkohol problem tokom, a posebno posle praznika. To je stres i povišena agresivnost na srpskim putevima. Vozači često nerazumno procenjuju svoje mogućnosti, ponašaju se bahato i nemaju strpljenja, o čemu svedoči fotografija iznad, koju nam je poslao naš čitalac a snimljena pre nekoliko dana na Ibarskoj magistrali. Iako je kolona vozila ispred naselja Stepojevac dugačka nekoliko kilometara, postoje oni koji su toliko bahati i kreću u preticanje. Istina, oni su u manjini, jer većina vozača uredno i strpljivo čeka u koloni, kao i naš čitalac, ali oni koji prave ovako teške prekršaje dramatično povećavaju rizik od greške i u tešku situaciju dovode druge učesnike u saobraćaju.


Policajci jesu važan faktor bezbednosti na putevima, ali najveći teret odgovornosti je na nama samima. Molim vas, hajde da ove godine promenimo statistiku. To možemo uraditi mi sami. Budimo strpljivi, ophodimo se jedni prema drugima sa više pristojnosti i pažnje i svi ćemo zajedno stići brže tamo gde smo krenuli, i što je najvažnije - BEZBEDNIJE!


Goran Sarić, urednik

Kako da usavršite veštine parkiranja

Kako da usavršite veštine parkiranja

Moderni automobili nude niz asistencija, uključujući one koje mogu više ili manje da se autonomno parkiraju u slobodnom prostoru – bilo perpendikularno ili paralelno, vozeći napred ili unazad...

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Alergija u vožnji – ruski rulet na točkovima

Da li ste ikada razmišljali kako alergija utiče na vozača i njegove reakcije u vožnji? Imajući u vidu da oko 30 procenata odraslih ljudi boluje od nekog tipa alergije, to je nešto o čemu moramo da razmišljamo, naročito sada kada je sezona alergena u jeku...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje