AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Jeep Cherokee je SUV vozilo srednje veličine iz asortimana Jeep brenda. Četvrti u generaciji, Cherokee je evoluirao u potpuno novo vozilo koje se isporučuje kupcima uz novo tumačenje stava ovog legendarnog američkog brenda “Go anywhere, do anything“...

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Novi Jeep Cherokee sa efikasnim turbo dizel Multijet II motorom od 2.0l  u kombinaciji sa novim automatskim menjačem sa devet brzina će debitovati ove godine na 84. Međunarodnom Sajmu Automobila u Ženevi.

Novi Jeep Cherokee se podigao za jednu stepenicu u svom segmentu sa svojim sjajnim i atletskim dizajnom, boljom dinamikom i kontrolom vožnje na putu, legendarnim 4x4 sistemom, vrhunskim ručno rađenim enterijerom, inovativnom tehnologijom, naprednim nivoima efikasnosti, zabave, komfora, sigurnosti i bezbednosti od 'pet zvezdica'  koliko mu je nedavno dodeljeno kao oznaka 'najboljeg u klasi' od strane Euro NCAP programa procene bezbednosti u kategoriji malih Off-road vozila sa 4x4 sistemom.

Projektovan da bi briljirao na svakom mogućem terenu, novi Jeep Cherokee odiše spojem stilske inovacije i porodične tradicije, sa legendarnim 4x4 sistemom i tehnologijom: karakteristikama koje su u potpunosti prenete na novi Limited model i njegov alter ego, specijalistu za 'off-road' vožnju Trailhawk.

Jeep Cherokee nove generacije je sada dostupan u varijanti sa pogonom na dva točka kao i u  varijanti sa pogonom na četiri točka, nudeći mogućnost izbora tri nova i sofisticirana Jeep sistema sa pogonom na četiri točka u cilju obezbeđenja off-road karakteristika vožnje za primer  u svim vremenskim uslovima. Novi Jeep Cherokee je takođe prvo srednje SUV vozilo koje poseduje funkciju isključivanja pogona zadnje osovine (rear-axle drive disconnect) što ima za ishod manji gubitak energije kada 4x4 sistem nije potreban i bolju iskorišćenost goriva. Funkcijom rear-axle disconnect se bez ikakve smetnje vrši prebacivanje pogona sa dva na četiri točka i obratno, čime se omogućava stalna kontrola obrtnog momenta bez potrebe da vozač da ikakvu komandu.

Novi Jeep Cherokee će biti dostupan kod svih Jeep ovlašćenih dilera početkom drugog kvartala 2014.godine u Longitude, Limited i Trailhawk paketima opreme. Ponuda motora obuhvata i efikasni Multijet II turbo dizel motor od 2.0 litra kapaciteta 170 KS. Ovaj motor je uparen sa novim 9-brzinskim automatskim menjačem, koji se po prvi put koristio za segmet srednjih SUV vozila. Verzija motora od 2.0 litra i 140 KS će takođe biti dostupna u kombinaciji sa 6-brzinskim manuelnim menjačem. Evropska verzija takođe uključuje i benzinski V-6 Pentastar motor od 3.2 litra u paru sa novim 9-brzinskim menjačem. U Rusiji i Srednjem Istoku je paket opreme Sport dostupan u novom Cherokee asortimanu, a novi automatski menjač se nudi u kombinaciji sa Tigershark MultiAir I-4 motorom od 2.4 litra.

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

DIZAJN

Novi, sjajan i atletski eksterijer
Novi Jeep Cherokee može da se pohvali najnaprednijim revolucionarnim dizajnom, svetskim umećem i ekskluzivnim tehnološkim sadržajima. Sjajne i atletske linije eksterijera projektuju Jeep dizajn u budućnost i otkrivaju efikasnost i aerodinamiku ne ugrožavajući stilsko nasleđe ovog brenda.

Dizajneri su bili inspirisani da kreiraju vozilo koje ostaje odano brendu dok se istovremeno premešta u sledeću eru svojim oblikom koji je podjednako efikasan kao i samo vozilo i koje ponosno stari, ne gubeći svoj Jeep DNK. Fluidne, sjajne linije eksterijera naglašavaju efikasni gornji deo karoserije vozila Cherokee koji se uspešno probija kroz vetar. Izdržljiv, zaštitni donji deo karoserije otkriva legendarnu podobnost koja je karakteristika svakog Jeep vozila. Novi Jeep Cherokee ima jak stav, agresivnu proporciju između točkova i karoserije i svojom dominantnom pojavom se ističe na putu. Nailazni i silazni uglovi doprinose 4x4 performansama najboljoim u klasi.

Ključni element novog vozila Jeep Cherokee predstavlja novi 'waterfall' poklopac motora sa legendarnom izbačenom rešetkom sa sedam otvora, koja se zatvara glatkim, horizontalnim klikom - karakteristikom koja je prisutna na mnogim klasičnim Jeep vozilima. Poklopac motora je jasno definisan i razdvojen od prednjih blatobrana, što je moderna interpretacija  dizajna ovog brenda.Napredne tehnologija LED osvetljenja se uveliko koristila na novom vozilu Jeep Cherokee. Svetla za dnevnu vožnju (DRL) i prednja svetla sa Xenon tehnologijom (standard u okviru Limited paketa opreme, na odabranim tržištima) pospešuju jedinstvene proporcije prednjeg dela vozila.

Stranice vozila su obeležene karakterističnim JEEP trapezoidalnim lučnim pokrovima točkova.  Zadnji deo vozila je naglašen zadnjim svetlima  u potpunosti izrađenim u LED tehnologiji, koja čine sastavni deo pozadinskog osvetljenja i time doprinose da vozilo izgleda jače, ali i  harmonično. Ovaj oblik predstavlja spoj gornjeg i donjeg zadnjeg dela vozila koji zajedno čine živopisan  izgled  jedinstven i specifičan za novo vozilo  Cherokee. Zadnji deo vozila takođe sadrži i posebna Jeep Cherokee zadnja svetla za maglu.  

Novi Cherokee (paketi opreme Longitude i Trailhawk) u ponudi je sa točkovima od 17 ili 18 inča, pružajući vozaču pouzdanu trakciju po snegu i vlažnom vremenu.

Na kraju, Jeep Cherokee nudi kupcima mogućnost da uživaju u vožnji sa otvorenim krovom, zahvaljujući novom CommandView dual-pane elektronskom pokretnom krovu sa dvojnim staklom  koji je dostupan kao opcija u svim paketima opreme. CommandView proširuje vetrobran do zadnjeg dela vozila, omogućujući savršeni pregled kako na putu, tako i u off-road vožnji.

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Potpuno nov, vrhunski enterijer

Grand Cherokee koga je nedavno uveo Jeep brend je postavio  temelj za novi pravac u dizajnu enterijera na kome je izgrađen novi Cherokee. Enterijer je moderan, prijemčiv i komforan. Sastoji se od sofisticiranog, prefinjenog dizajna, ručno rađenih oblika, stilskih odlika koji su zaštitni znak Jeep vozila, visokokvalitetnih materijala i pažnje usredsređene na detalje. Kabina je dizajnirana tako da nudi vozaču vrhunski komfor uz korisnu tehnologiju laku za korišćenje i ekonomičan prtljažni prostor. Tokom razvoja potpuno novog dizajna enterijera vozila Cherokee dizajneri su crpeli inspiraciju iz nasleđa ovog brenda. Linija trapezoidalnog oblika pri pogledu odozgo, predstavlja zaštitni znak klasičnog Jeep vozila podsećajući na trapezoidalne lukove iznad točkova na njegovom eksterijeru.  Ukrasna centralna konzola je inspirisana izgledom prednje maske sa vozila Jeep Willys iz 40-ih godina dvadesetog veka i nastavlja da prati taj stil  i na njegovom starijem bratu, vozilu Grand Cherokee.
Vrhunski materijali dolaze do izražaja kada god kupac dotakne vozilo - zaštitni materijali za vrata, centralni naslon za ruku i gornji deo instrument table. Unutašnjost kabine je presvučena presvlakama koje će kupcima biti nežne na dodir i prijatne za oko. Nagib proštepane instrument table presvučene vinilom predstavlja standard na svim modelima, a štepovi se protežu i preko naslona za ruke na centralnoj konzoli kao i preko naslona za ruke na prednjim vratima.

Novi Jeep Cherokee je dostupan u tri paketa opreme inspirisanim egzotičnim lokacijama i pejzažima širom sveta, poput Maroka, Velikog kanjona i italijanske planine Vezuv.

Sedišta su projektovana ergonomski kako bi podržala konturu karoserije i dostupna su uz prilagodljivi 'memory' mehanizam, a prednja sedišta poseduju i opcije grejanja/ventilacije. Sedišta su presvučena vrhunskim tkaninama (Longitude paket opreme), kvalitetnom Nappa kožom (Limited i Trailhawk paket opreme) ili kombinacijom tkanine i Nappa kože (Trailhawk paket opreme). Rastojanje 60/40 između zadnjih sedišta ima mogućnost prilagođavanja napred i nazad, čime se putnicima pruža komfor i fleksibilnost u prevozu tereta.

Ekskluzivne karakteristike poput kožnog volana sa funkcijom grejanja i bežičnog punjača dopunjuju enterijer novog vozila Jeep Cherokee i oduševiće podjednako i vozače i suvozače.


Funkcionalnost je glavna karakteristika novog enterijera vozila Jeep Cherokee, u kome se može naći pregršt pažljivo osmišljenog, ekonomičnog prtljažnog prostora. Rafinirani, prekriveni prostor za stvari koji se nalazi iznad centralne konzole na vrhu instrument table predstavlja bezbedno mesto za čuvanje manjih stvari. Prednje sedište se lako sklapa i nudi skriven prostor unutar sedišta kada se podigne jastuk sedišta. 

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

INŽENJERSTVO

4x4 sistemi i Jeep funkcija 'Go anywhere”
Novi Jeep Cherokee je doveo legendarni 4x4 sistem na naredni nivo , nudeći prednos za sve vremenske uslove, za vozilo za vožnju po svim terenima. Nova generacija Jeep srednjih sportskih vozila nudi izbor tri inovativna 4x4 sistema za vožnju po svim vremenskim uslovima: u potpunosti automatska funkcija Jeep Active Drive I sa jednom brzinom, Jeep Active Drive II i Jeep Active Drive Lock kojima se kontroliše obrtni moment, niski opseg brzina menjača i blokada pogona zadnje osovine (Trailhawk paket opreme).


Novi Jeep Cherokee je takođe prvo SUVvozilo srednje veličine koje poseduje funkciju isključivanja pogona zadnje osovine (rear-axle drive disconnect) što ima za ishod manji gubitak energije kada sistem 4x4 nije potreban i bolju iskorišćenost goriva. Funkcijom rear-axle disconnect se bez ikakve smetnje vrši prebacivanje pogona sa dva na četiri točka i obratno, čime se omogućava stalna kontrola obrtnog momenta bez potrebe da vozač da ikakvu komandu.

Jeep Active Drive I

Dostupna na modelima Cherokee Longitude i Limited, funkcija Jeep Active Drive I sadrži jedinstvenu jedinicu za prenos snage, koja je u potpunosti automatska i omogućava besprekoran rad pri bilo kojoj brzini, bez obzira da li je pogon na četiri točka uključen ili ne. Sistem ne zahteva bilo kakvu intervenciju ili povratnu reakciju vozača , pruža korekciju oscilacija tokom dinamičkih pokreta i poboljšava uslove nedovoljne ili suvišne okretljivosti. Funkcija Jeep Active Drive I nudi izjednačenu preraspodelu obrtnog momenta uz kontrolu kočione trakcije. Performanse pogona na četiri točka su ishod potpuno varijabilnog  hidrauličnog kvačila koje se nalazi u zadnjem pogonu. Kvačilo doprema odgovarajuću vrednost obrtnog momenta pri bilo kojim uslovima vožnje, uključujući vlažne uslove, agresivno kretanje i dinamičku vožnju. Sofisticirani algoritmi omogućuju da ovaj sistem da svoj doprinos dinamici vožnje dok je u interakciji sa sistemom elektronske kontrole stabilnosti (ESC) kada se približi dozvoljenoj granici trakcije o putnu površinu.

Jeep Active Drive II

Dostupna na Cherokee Limited modelu, funkcija Jeep Active Drive II obuhvata dvobrzinski motor za prenos snage sa kontrolom obrtnog momenta i niski opseg brzina menjača. Režim rada 4-Low blokira osovine za prednji i zadnji pogon prilikom davanja snage u slučaju sporog hoda ili vuče. Nizak opseg stepena prenosa pruža smanjenje okretanja zupčanika u odnosu 2.92:1. Smanjenje broja obrtaja zupčanika omogućava lakšu sposobnost vožnje na usponima, kao i izvanredne najviše odnose prenosa (crawl ratio) za opasne off-road uslove. Funkcija Jeep Active Drive II radi u sprezi sa Selec-Terrain sistemom kako bi agresivno izmenila raspodelu obrtnog momenta, dok vrši nadzor prenosa na motor i ESC sistem i prenosi snagu na točkove koja će preneti najveći deo trakcije.

Jeep Active Lock

Standardna na svim Trailhawk modelima, funkcija Jeep Active Drive Lock obuhvata sve karakteristike kao i funkcija Jeep Active Drive II, dodajući blokadu zadnjeg diferencijala za superiornu snagu pri sporom hodu po kamenjarima ili po opasnim off-road uslovima. Blokadu zadnjeg diferencijala moguće je odabrati u bilo kom režimu spore vožnje, ali će se automatski aktivirati u nekim režimima rada poput “Rock” da bi maksimizirala trakciju koje šare na gumama mogu da podrže.

Potpuno novi sistemi 4x4 Cherokee vozila sadrže čuveni sistem Jeep brenda za kontrolu trakcije - Selec-Terrain sa četiri režima rada (pet za Trailhawk model, koji poseduje i Rock režim rada, pored Auto, Snow, Sport i Sand/Mud režima rada). Selec-Terrain omogućava vozaču pritiskom na taster na Selec-Terrain brojčaniku da odabere podešavanje za vožnju po putu ili off-road vožnju koje najbolje odgovara optimalnim performansama na bilo kojoj površini, a projektovan je tako da optimizuje sisteme pogona na četiri točka za do sad neprevaziđenu kontrolu i sposobnost. Selec-Terrain elektronski koordinira i optimizuje do 12 sistema, uključujući: modul za kontrolu pogonskog sklopa, elektronsku kontrolu kočenja, ESC, kontrolu prenosa brzina, kontrolu pogonske kompozicije i kontrolu odabira brzine Selec-Speed (Hill-ascent za vožnju po usponu, Hill-descent za kretanje nizbrdo).

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Novi Jeep Cherokee takođe nudi ekskluzivnu karakteristiku sposobnosti vozila pod nazivom Selec-Speed Control. Funkcija Selec-Speed Control sadrži i Hill-descent control funkciju (za kretanje nizbrdo) i Hill-Ascent control (za penjanje uz uspon), koja omogućava da se Cherokee penje i spušta  po usponima uz minimalan napor vozača. ESC sistem kontroliše obrtni moment i pritisak u gumama kako bi održao ciljnu brzinu prilikom off-road vožnje ili vožnje uzbrdo, vožnje po neravnim ili strmim površinama ili vožnje preko prepreka. Ova karakteristika omogućava vozaču da se fokusira na upravljanje dok osmatra tehnički off-road teren. Dostupna na 4-Low i ekskluzivno Trailhawk modelima, funkcija Selec-Speed Control se aktivira posebnim tasterom na Selec-Terrain prekidaču. Ciljnu brzinu koju vozač bira, a koja se kreće u opsegu od 1.6 km/h do 8.5 km/h je moguće prilagoditi korišćenjem opcije +/- za promenu brzine.

POGONSKI SKLOP

Prvi 9-brzinski menjač u svom segmentu
Novi Jeep Cherokee predstavlja prvo srednje SUV vozilo koje poseduje standardni automatski 9-brzinski menjač. Novi menjač je u kombinaciji sa turbo dizel motorom od 2.0 litra kapaciteta 170 KS kao i sa benzinskim verzijama novog Cherokee asortimana.

Novi 9-brzinski automatski menjač obezbeđuje izvanredno blagu promenu brzine, izuzetno širok opseg prenosa zupčanika za poboljšano ubrzanje, smanjenju emisiju izduvnih gasova i bolju iskorišćenost goriva. Novi menjač takođe pruža agresivno pokretanje i neometano snabedvanje snagom pri velikim brzinama.

Novi, u potpunosti elektronski 9-brzinski automatik poseduje funkciju promene brzine u vožnji (on-the-flyshiftmap) uz mogućnost manuelne promene brzine putem funkcije Electronic Range Select. Više od 40 individualnih mogućnosti promene brzine u specifičnim uslovima optimizira kvalitet i tačke promene brzine, dovodeći ekonomičnost, performanse i vožnju do maksimuma. U cilju određivanja odgovarajućeg režima promene brzine, sofisticirani softver uzima u obzir promenljive, uključujući gradijent obrtnog momenta motora, nagle promene stepena prenosa, horizontalno i bočno ubrzanje i promene u nagibima terena. Za veći komfor i suptilniju vožnju, obuhvaćeni su dodatni parametri integrisani sa strategijom kontrole prenosa, uključujući: temperaturu, brzinu i sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti. Rezultat je automatsko prebacivanje brzina, koje je u idealnom skladu sa zahtevima performansi za skoro bilo koji vid vožnje.

Automatski prenos povećava ekonomičnost goriva putem brzine prenosnog odnosa zupčanika, kao i mehaničku iskorišćenost pri radu na niskom broju obrtaja motora, kako u gradu, tako i na autoputu. Dodavanje dodatnih prenosnih odnosa takođe pomaže u smanjenju uočenih promena brzina koje se uobičajeno dovode u vezu sa preskakanjem brzina.

Promene prenosnih odnosasu gotovo neprimetne zbog ravnomerno udaljenih koraka zupčanika između svakog prenosnog odnosa.  Prenosnik u sebi sadrži četiri seta zupčanika i šest elemenata za promenu stepena prenosa - kvačila sa nekoliko diskova, zupčaste spojnice i kočnice. Samo tri elementa za prebacivanje su otvorena u bilo kom trenutku. Sa manjim brojem otvorenih elemenata za prebacivanje stepena prenosa, smanjuje se otpor profila koji se javlja zbog nekoliko delova koji se okreću relativno u odnosu jedan na drugi, čime se poboljšava iskorišćenost goriva.

Asortiman motora

U Evropi, novo vozilo Jeep Cherokee pokreće novi, efikasni turbo dizel motor od 2.0 litra , sa I-4 zajedničkim rednim sistemom ubrizgavanja koji je ugrađen zajedno sa Multijet II tehnologijom i uparen sa potpuno novim 9-brzinskim automatskim menjačem i 6-brzinskim manuelnim menjačem. Novi Jeep Cherokee je takođe dostupan uz opcije ugradnje dva benzinska motora: V-6 Pentastar od 3.2 litra koji se nudi u prodaji u Evropi i Tigershark MultiAir I-4 od 2.4 litra koji je dostupan samo u Cherokee asortimanu u Rusiji i Srednjem Istoku. Oba benzinska motora idu u paru sa novim 9-brzinskim automatskim menjačem.

Turbo dizel Multijet II od 2.0 litara sa Stop/Start tehnologijom

Novi, efikasni turbo dizel motor od 2.0 litra ugrađen na novi Jeep Cherokee sadrži Multijet tehnologiju druge generacije koju je razvila i patentirala Fiat-ova fabrika za proizvodnju pogonskih sklopova Fiat Powertrain. Turbo dizel motor od 2.0 litra sadrži četiri ventila po cilindru i dupli motor sa kaišastim pogonom bregaste osovine. Sa solenoidnim ubrizgivačima goriva, ugrađenim zajedno sa sistemom zajedničkog rednog ubrizgivanja od 1600 bar  i turbokompresorom varijabilne geometrije, novi turbo dizel motor pruža maksimalnih 170 KS na 3,750 obrtaja/min i obrtnim momentom od 350 Nm na 1,500 obrtaja/min u kombinaciji sa novim 9-stepenim automatskim menjačem.

Turbo dizel motor od 2.0 litara je takođe u ponudi sa verzijom motora male izlazne snage, koji proizvodi 140 KS na 3,750 obrtaja/min i vrednosti od 350 Nm obrtnog momenta pri 1,500 obrtaja/min. Motor male izlazne snage je  ugrađen u kombinaciji sa najnovijim manuelnim 6-brzinskim menjačem.

Multijet common rail sistem za ubrizgivanje predstavlja tehnološki najnaprednije rešenje za neovisnu kontrolu visokog pritiska kod ubrizgivanja (1,600 bar) za brzinu okretanja motora i količinu ubrizganog goriva.  Sistem upravljanja motorom, koji je u mogućnosti da uvede male količine goriva malim ubrizgivanjem (količina ubrizganog goriva u cilju pružanja performansi koje je vozač zahtevao) osigurava neometan rad motora u svim situacijama.

Turbo dizel motor od 2.0 litra takođe obuhvata i “Stop/Start”  tehnologiju koja poboljšava iskorišćenost goriva i smanjuje emisiju ugljen-dioksida. Novi Jeep Cherokee je drugi model u Jeep-ovom asortimanu koji primenjuje ovaj sistem uštede goriva. Vozači mogu deaktivirati ovu tehnologiju putem tastera na instrument tabli, dok ikona na instrument tabli prikazuje Stop/Start status.

U Evropi, turbo dizel motor od 2.0 litra sa Stop/Sart tehnologijom je dostupan samo u Longitude i Limited paketu opreme.

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Pentastar od 3.2 litra

Novi Pentastar V-6 od 3.2 litra je prvi potomak čuvenog motora Pentastar V-6 od 3.6 litara, a iskoristio je povoljnosti istih inovacija koje je zaradio njegov veći prethodnik po radnoj zapremini motora zbog svoje efikasnosti, snage i prefinjenosti. To doprinosi vožnji ispunjenoj zadovoljstvom uz manju buku, vibracije i buku pneumatika, kao i izvanredni balans veće izlazne specifične snage (85 KS po litru), dok istovremeno pruža veću ekonomičnost goriva od 30% u odnosu na izlazni V-6 motor. Pentastar V-6 motor od 3.2 litra proizvodi 272 KS na 6,500 obrtaja/min, 315 Nm obrtnog momenta pri 4,300 obrtaja/min i može da se pohvali izvanrednim vučnim kapacitetom od 2,200 kg.
Pentastar V-6 motor od 3.2 litra je dostupan na Limited i Trailhawk modelima Jeel Cherokee asortimana u Evropi.

Tigershark od 2.4 litra

Efikasnost i prefinjenost predstavljaju glavne crte Tigershark MultiAir I-4 motora od 2.4 litra sa 16 ventila, koji je ugrađen u novi Jeep Cherokee (isključivo na tržištu Rusije i Bliskog Istoka).  Ovaj motor od 2.4 litra sadrži MultiAir tehnologiju i može da se pohvali drugom generacijom 'MultiAir2' sistema koja dodatno pospešuje kontrolu sagorevanja, poboljšava efikasnost i smanjuje izduvne gasove. Tigershark MultiAir I-4 od 2.4 litra proizvodi snagu od 177 KS pri 6,400 obrtaja/min i vrednost od 229 Nm obrtnog momenta pri 3,900 obrtaja/min.

RAM, VEŠANJE I UPRAVLJANJE

Arhitektura svetske klase

Kompaktna široka platforma, karakteristična za severnoameričko tržište predstavlja bazu za dodavanje drugih komponenti na Jeep Cherokee.  Dokazana modularna arhitektura ove platforme podrazumeva da se može izraditi mnogo modela koristeći iste osnovne komponente za kačenje. Rezultat je bolji kvalitet i pouzdanost, kao i manji troškovi, manje vremena za izradu i mašinsku obradu. Arhitektura vozila Cherokee je izgrađena na zajedničkim, modularnim i međusobno zamenljivim komponentama i omogućava modularnost osovinskog rastojanja, razmaka između prednjih točkova, razmaka između zadnjih točkova, prednjeg previsa, dužine i širine duž linije vozila.

Struktura karoserije novog vozila Cherokee sadrži oko 65% čelika velike jačine. Tek okaljen čelik velike i ultra velike jačine se koristi za konstruisanje jake, lake i čvrste arhitekture vozila.

Nove performanse na putu


Novi vrhunski maniri na putu koje pokazuje Jeep Cherokee predstavljaju rezultat velikog truda uloženog od strane Jeep inženjera. Prednje nezavisno vešanje sa MacPherson podupiračima pruža 17 cm rastojanja, dok zadnje nazavisno multi-link vešanje pruža 19.8 cm rastojanja za bolju artikulaciju. Izolovani levi nosač, aluminijumski prednji poprečni nosač i superiorna torziona krutost pružaju korisniku tišu i nežniju vožnju sa poboljšanim karakteristikama manevrisanja.

Sistem elektronske kontrole volana (EPS) poboljšava iskorišćenost goriva i daje svoj doprinos lakoj okretljivosti vozila Cherokee sa radijusom okretanja od približno 11 metara na 4x2 modelima, 11.6 metara na 4x4 modelima i 12 metara na Trailhawk paketu opreme, čime se Cherokee uvrstava najsposobniji off-road model među novim modelima.

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

BEZBEDNOST

Dobitnik priznanja 'Pet zvedica' i 'Najbolji u klasi' u svojoj kategoriji
Bezbednost i sigurnost su bile u prvom planu tokom razvoja novog vozila Jeep Cherokee. Time se omogućilo da nova generacija Jeep srednjeg SUV vozila dobije prestižnu ocenu od strane Euro NCAP programa za procenu sigurnosti, sa ukupnim zbirom 83/100. Ovo veliko priznanje potvrđuje posebnu pažnju koju je Jeep brend posvetio zaštiti putnika i korisnicima vozila i naglašava da nova generacija Cherokee vozila u startu zadovoljava sve međunarodne bezbedonosne standarde.

Nedavno je novi Jeep Cherokee takođe zaradio i priznanje 'najbolji u klasi' u okviru Euro NCAP programa u kategoriji malih off-road vozila klase 4x4 za 2013.godinu. Euro NCAP je priznanja dodeljivao modelima testiranim tokom godine koji su postigli najbolje rezultate u svojoj klasi. Najbolje vozilo u kategoriji malih off-road vozila klase 4x4 za 2013.godinu, koje preporučuje NCAP komisija zbog svojih izuzetnih bezbednosnih performansi je nova generacija Jeep srednjih SUV vozila.
U 2013. godini ukupno je testirano 33 automobila u sedam različitih kategorija. Najbolji takmičari su dobili najviše ukupne ocene, koje su se izračunavale na osnovu postignutih rezultata u polju zaštite odraslih, dece, pešaka i bezbednosnih opcija samog vozila.

Prvi element bezbednosti novog vozila Jeep Cherokee je predstavljen  novom “Compact U.S. Wide (CUS-wide)” arhitekturom, koja obuhvata čvrstu strukturu vozila u koju je ugrađeno 65% čelika velike jačine. Jeep inženjeri su potom dodali više od 70 karakteristika aktivne i pasivne bezbednosti, uključujući i niz inovativnih sistema.

Standardne karakteristike bezbednosti novog vozila Jeep Cherokee podrazumevaju sedam standardnih vazdušnih jastuka (prednji multistage vazdušni jastuci, bočni jastuci, vazdušne zavese na prozorima, jastuk sa strane za kolena vozača), ESC sistem (sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti vozila) sa sistemom za prevenciju prevrtanja vozila (ERM) i ABS sistemom za off-road podešavanja. Da bi se obezbedila maksimalna zaštita, kompletna ponuda dostupnih i dodatnih bezbednosnih karakteristika novog vozila Cherokee obuhvata nove sisteme, poput Inovativnog Forward Collision Warning-Plus sistema za upozorenje protiv sudara, ParkSense sistema za pomoć prilikom paralelnog/naspramnog parkiranja, sistem Adaptive Cruise Control-Plus za dodatnu automatsku kontrolu brzine vozila, Lane Departure Warning-Plus sistem za upozoravanje u slučaju udaljivanja od svoje trake , sistem za nadzor mrtvog ugla i Rear Cross Path Detection sistem za detekciju prepreka na putu prilikom vožnje unazad.  

Jedan od najinovativnijih sistema ugrađenih u nov Jeep Cherokee je Forward Collision Warning-Plus , koji detektuje svaku promenu u rastojanju vozila i u slučaju da se prepreka naglo približava prednjem delu vozila, ovaj sistem aktivira kočnice i upozorava vozača da izvrši neophodnu korektivnu akciju.

ParkSense Parallel/Perpendicular Park Assist  sistem za pomoć prilikom paralelnog/naspramnog parkiranja koji je ugrađen u Jeep Cherokee vozilo koristi ultrazvučne parking senzore na braniku kako bi pronašao i vodio kupca do slobodnog mesta za parkiranje kada vozač počne da se parkira. Ovaj sistem za navođenje vozača na slobodno parking mesto automatski kontroliše ugao upravljanja; vozač kontroliše položaj menjača, kočnice i pedale gasa. Paralelno parkiranje je moguće sa obe strane vozila; prilikom naspramnog parkiranja, vozilo se parkira između obeleženih linija za parkiranje.

Kada je aktiviran,  Adaptive Cruise Control-Plus (ACC) sistem za dodatnu automatsku kontrolu brzine vozila smanjuje podešenu brzinu vozila u slučaju kada se vozilu približava drugo vozilo u istoj traci ili kada drugo vozilo prelazi u istu traku. ACC sistem će ubrzati brzinu do vrednosti podešene brzine kada vozilo koje se nalazi ispred poveća brzinu ili se premesti u drugu traku. Ovaj sistem će takođe održavati podesivu razdaljinu između vozila i vozila koje se nalazi ispred njega, a posebno je koristan prilikom vožnje po lošim vremenskim uslovima ili u uslovima smanjene vidljivosti.

Lane Departure Warning-Plus sistem za upozoravanje u slučaju udaljivanja od svoje trake koristi vizuelni senzor koji se bazira na kameri radi utvrđivanja pozicije Jeep Cherokee vozila na putu. Ukoliko dođe do slučajnog pomeranja od trake, što se vidi promenom putanje i neuključivanjem pokazivača pravca, sistem će prikazati vizuelno upozorenje i eho upozorenje - suptilno uvođenje obrtnog momenta preko Sistema za elektronsku kontrolu volana (EPS). Ukoliko vozač slučajno skrene sa puta, sistem pokazuje drugo vizuelno upozorenje.

Blind Spot Monitoring sistem za nadzor mrtvog ugla koristi dvojne ultra-širokopojasne radar senzore kako bi pomogao vozaču prilikom promene trake ili u slučaju kada drugo vozilo pretiče ili kada se pretiču druga vozila. Sistem obaveštava vozača o vozilu koje je pod mrtvim uglom putem ikonice na bočnom retrovizoru koja svetli kao i zvučnim obaveštenjem koje vozač odabere.

Na kraju, Rear Cross Path (RCP) sistem detektuje prepreke na putu prilikom vožnje unazad pomaže vozaču u situacijama na parkingu. Ovaj sistem upozorava vozače koji se isparkiravaju sa svog parking mesta o vozilima koja se približavaju prema njihovom vozilu. Sistem se aktivira svaki put prilikom vožnje unazad. Sistem obaveštava vozača o vozilima koja prolaze iza vozila putem ikonice na bočnom retrovizoru koja svetli kao i zvučnim obaveštenjem koje vozač odabere.

Jeep Cherokee je prošle godine zaradio još jedno priznanje u polju bezbednosti, kada je dobio najveću moguću ocenu u svakom od testiranja sprovedenih od strane Osiguravajućeg Instituta za Bezbednost na Autoputevima u cilju utvrđivanja najbolje ocene bezbednosti.

Testiranja za najbolju ocenu bezbednosti obuhvataju simulacije bočnog udara sa velikim sportskim vozilom ili pikap vozilom, prednjeg  umerenog  udara, udara sa probijanjem krova i prevrtanjem i udara otpozadi koji može dovesti do povrede vrata. U svakoj od ovih podkategorija, novi Jeep Cherokee je zabeležio najveće moguće ocene “hvale” zahvaljujući njegovoj celokupnoj ponudi bezbednosnih i sigurnosti karakteristika, od kojih mnoge - poput napredne tehnologije od 65% sadržaja od čelika i sedam standardnih vadušnih jastuka - pomažu u zaštiti od sudara.

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

POVEZIVOST I INFOTAINMENT

Infotainment sistemi

Novi Jeep Cherokee sadrži pažljivo osmišljene, najnovije, tehnološki najnaprednije karakteristike i pogodnosti koje su intuitivne, lake za korišćenje i koje pružaju vrhunski komfor i zabavu na putu.

instrumenat tabla sa TFT (Tranzistor svetske klase sa tankim filmom) displejom od 7 inča u punom koloru koja poseduje mogućnost konfigurisanja omogućava vozaču da uživa u personalizovanom iskustvu, kao i da prima povratne informacije o vozilu u formatu koji njemu odgovara dok mu je istovremeno ruka na volanu, a oči na putu.

Grupa instrumenata, veoma laka za korišćenje, prikazuje osnovne informacije koje su potrebne vozaču pritiskom prsta, ali i omogućava da vozač sam doda informacije koje želi.  Vozač može odabrati neku od niza informacija koje se prikazuju na centru instrument table, uključujući i navigacijsko navođenje, informacije o brzini, uštedi goriva u realnom vremenu, bezbednosna upozorenja, informacije Adaptive Cruise Control-Plus sistema, audio informacije i informacije putem specifičnog sistema za Jeep poput Selec-Terrain sistema.

Novi Jeep Cherokee takođe ima u ponudi i UConnect sistem, koji sadrži multimedijalni komandni centar sa ekranom osetljivim na dodir od 8.4 inča. Ovaj prefinjeni sistem, koji je standard na Limited i Trailhawk modelima jasno pokazuje sve informacije neophodne za vožnju i komfor na putu.

Da bi pružio maksimalnu bezbednost i lako korišćenje, Uconnect omogućava vozaču da podesi audio sistem, kontrolu klime, grejanje/ventilaciju sedišta i još puno toga preko ekrana osetljivog na dodir, komandama koje se nalaze na centralnom stalku ispod ekrana ili glasovnim komandama.
Kolor ekran od 8.4 inča, osetljiv na dodir i lak za korišćenje koji uključuje navigaciju, je moguća opcija u okviru svih paketa opreme.
Novi Cherokee takođe poseduje novodizajnirani Jeep kožni volan sa tri paoka (kraka) sa audio-glasovnim kontrolama i kontrolama brzine,  stupajući u novi nivo tehničke istančanosti.

Pored naprednog ekrana od 8.4 inča osetljivog na dodir u okviru UConnect sistema, Jeep Cherokee takođe poseduje standardni  Longitude multimedijalnog komandni centar sa ekranom od 5 inča osetljivim na dodir koji je intuitivan i lak za korišćenje, a nalazi se na centralnom stalku.

U cilju dovođenja iskustva u vožnji do maksimalnog zadovoljstva i komfora, na raspolaganju je vrhunski Alpine sistem ozvučenja od 506 W sa devet zvučnika i Sub-woofer-om.

Jeep Cherokee i Mopar®

Novi Jeep Cherokee predstavlja napredni  izraz intenzivne i plodonosne saradnje koja povezuje Jeep brend sa kompanijom Mopar®, referentnim brendom za Servis, Korisnički Servis, Rezervne delove i opremu za Fiat-Chrysler brend. Više od 100 ekskluzivnih delova opreme je posvećeno vozilu Jeep Cherokee koji mu savršeno odgovaraju, dok su istovremeno saobrazni sa svim tehničkim, estetskim i mehaničkim karakteristikama. Štaviše, Mopar proizvodi su jedinstveni zato što su razvijeni zajedno sa istim timovima inženjera koji su projektovali ovo vozilo: ta direktna veza je nešto što druge postprodajne kompanije nisu u poziciji da pruže.

Ono što se posebno ističe je dodatna oprema povezana sa inovativnim Cargo Management Sistemom, koji iskorišćava prtljažni prostor na najbolji način na novom Jeep Cherokee modelu. Mopar nudi asortiman modularne dodatne opreme koja se savršeno uklapa sa univerzalnim modularnim postoljem ugrađenim sa leve strane gepeka, a koje omogućava da se gepek organizuje praktično u skladu sa različitim zahtevima korisnika i maksimalno bezbedno.

Među ekskluzivnim opcijama personalizacije dostupnim na novom vozilu Cherokee su i dve opcije aluminijumskih naplatka od 17 i 18 inča koji vozilu dodaju sportsko-elegantni izgled, a dizajnirani su tako da ispunjavaju standarde visoke otpornosti Jeep vozila. Pored dve vrste naplatka koje nudi Mopar, novi Cherokee takođe sadrži i poseban poklopac motora Black Hood Decal: ovaj specijalni poklopac motora je projektovan, testiran i kreiran posebno za novu gerenaciju Jeep srednjih SUV vozila.

Na kraju, Mopar dodatna oprema za novi Jeep Cherokee takođe uključuje i Black Steel Rock šine i krovne nosače. Oba ova elementa daju svoj doprinos u otkrivanju većih off-road kapaciteta i nagoveštavaju sposobnost savlađivanja najtežih ruta uz vrhunsku bezbednost: prvi obezbeđuje maksimalnu zaštitu na ekstremnim off-road avanturama, a drugi povećava nosivost omogućujuči transport spoljne opreme, poput bicikla i ski/bord opreme.

Mopar® posluje sa rezervnim delovima i uslugama i korisničkim servisom na tržištu Evrope, Srednjeg Istoka i Afrike, kao deo grupe Fiat S.p.A. i Chrysler Group LLC  zadužen za postprodaju. Ovaj odeljak kompanije je nastao 1937.godine i ima u ponudi više od 450.000 originalnih rezervnih delova koje isporučuje kupcima obe Grupe u preko 130 zemalja uz katalog koji uključuje skoro 25.000 artikala visoko-kvalitetne opreme.

Samo oni koji istinski poznaju svaki pojedinačni detalj i komponentu automobila mogu da ga pažljivo čuvaju. Upravo to je razlog zašto originalna Jeep oprema i delovi koje distribuira kompanija Mopar garantuju pouzdanost, komfor i performanse u trenutku čim napuste fabriku.

Jeep PR

BMW Serije 5 LCI

BMW Serije 5 LCI

Dinamična sposobnost, udobnost, efikasnost, estetska privlačnost i veliki broj inovativnosti dizajniranih da povećaju uživanje u vožnji - BMW Serija 5 sadrži sve što je potrebno jednom od najprodavanijih automobila u premijum klasi...

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Nova Toyota Corolla stigla u Srbiju - Cene poznate + FOTO

Kompanija Toyota Srbija, domaćoj javnosti je predstavila dva važna noviteta - potpuno novu generaciju modela Corolla i novu generaciju modela Auris Touring Sports. Toyota Corolla je najprodavaniji automobil na svetu. Do danas je širom sveta prodato 40 miliona Corolla, od kada je prva generacija predstavljena 1966, pre 47 godina...

Nova Opel Insignia – revolucija motora i info-zabavnog sistema

Nova Opel Insignia – revolucija motora i info-zabavnog sistema

Ofanziva  Opelovih modela prelazi na sledeći nivo sa novom Opel Insignijom koja obeležava svoju svetsku premijeru na 65. Sajmu automobila u Frankfurtu (12. – 22. septembar 2013.). Insignia blista sa još privlačnijim stilom enterijera i eksterijera, dižući nagrađivanu filozofiju “Spoj vajarskog umeća i nemačke preciznosti” na sledeći nivo.

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju + FOTO

Novi Toyota RAV4 stigao u Srbiju + FOTO

Stara planina – Toyota je juče objavila i obeležila početak prodaje nove generacije Rav4 test vožnjom za predstavnike medija na relaciji od Beograda do Hotela Falkensteiner na Staroj planini.  Na dvodnevnoj prezentaciji, medijima je predstavljena ponuda kao i sve karakteristike novog modela, koji smo imali priliku da isprobamo u različitim uslovima...

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Novi Volvo S60, V60 i XC60: dosad najopsežnije osvežavanje

Opsežno osveženje Volvo modela za 2014. godinu pojačava dinamičan nastup vozila iz serije 60: novi dizajn s fokusom na kvalitet i pažnju posvećenu detaljima, smanjenje potrošnje na samo 4 l/100 km i emisije C02 od tek 106 g/km, udobnija sportska sedišta, Sensus Connected Touch sistem s jedinstvenim online mogućnostima, inovativne tehnologije..

Nova Toyota Auris - Predstavljamo

Nova Toyota Auris - Predstavljamo

Kao najvažniji korak u ofanzivi na evropski C segment, novi Auris je prepoznatljiviji, dinamičniji, bolje opremljen i jeftiniji za upotrebu nego ikada ranije. Novi Auris je rezultat Toyotine rešenosti da napravi atraktivnije, dinamičnije i zabavnije automobile, a da se pri tom ne odrekne dugo građene reputacije kvaliteta, trajnosti i pouzdanosti.

Novi BMW M6 kupe i kabriolet - Predstavljanje

Novi BMW M6 kupe i kabriolet - Predstavljanje

Iz strasti ka elitnim performansama i uvažavanja ekskluzivnog stila nastaje privlačnost po kojoj su poznati svi automobili klase M, koji se sada mogu doživeti u dve forme. Novi BMW M6 Kupe i BMW M6 Kabriolet nude atribute vrhunskih performansi i ambijent definisan luksuzom i inovativnim odlikama udobnosti...

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Povratak najintenzivnijem automobilskom iskustvu: vozite se dok vam sunce blago greje kožu; osećate kako vazduh postaje gušći u vašoj otvorenoj ruci kako se brzina pojačava; naginjete glavu unazad i otkrivate da nema ograničenja za vaš pogled, samo uronite u plavo nebo. Ovo su tipični momenti koje donosi Cascada...

Sajam automobila u Parizu: Toyota iQ EV

Sajam automobila u Parizu: Toyota iQ EV

On predstavlja spoj potpuno električnog agregata i pametnog dizajna Toyote iQ, pa stoga nudi prednost kompaktnog gradskog automobila za četiri putnika i jednostavne, bešumne vožnje sa nultim emisijama. iQ EV je konstruisan kao električno vozilo za upotrebu u urbanim sredinama – inženjerski program je završen i iQ EV je spreman za proizvodnju...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje