AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Hibridna pogonska grupa za dugolinijski transport testirana na najnovijem konceptu Volvo Trucks

Hibridna pogonska grupa za dugolinijski transport testirana na najnovijem konceptu Volvo Trucks

Kompanija Volvo Trucks unapredila je svoje prvo hibridno vozilo namenjeno za dugolinijske operacije, Volvo Concept Truck...

Hibridna pogonska grupa za dugolinijski transport testirana na najnovijem konceptu Volvo Trucks

Osim mnogobrojnih poboljšanja na vozilu, ukupno smanjenje potrošnje goriva i CO2 je oko 30 odsto.

 

Kompanija Volvo Trucks prvi put je predstavila Volvo Concept Truck u maju 2016. godine, a ovo vozilo je sada dodatno unapređeno i pojačano. Nova verzija, osim smanjene mase, bolje aerodinamičnosti i otpora kotrljanja, ima i hibridnu pogonsku grupu – jednu od prvih takve vrste za teške kamione koji se koriste za dugolinijske operacije.


“Nastojimo da budemo na čelu elektromobilnosti i da stalno pomeramo granice kada u smanjenju potrošnje goriva i izduvnih gasova”, kaže Klaes Nilson /Claes Nilsson/, predsednik i izvršni direktor kompanijie Volvo Trucks. “Imajući u vidu da će se društvo tokom narednih godina sve više okretati ka obnovljivim izvorima energije, čvrsto verujemo da će elektromobilnost i hibridna tehnologija postati sve važniji. Pogonska grupa našeg koncept kamiona unapređena je da bi se poboljšala efikasnost transporta i na taj način podržao razvoj ove industrijske grane u pravcu održivog transporta. Koncept kamion će nam pomoći da steknemo dragoceno znanje i iskustvo da bismo pomenutu tehnologiju još više unapređivali.”

Hibridna pogonska grupa za dugolinijski transport testirana na najnovijem konceptu Volvo Trucks

Hibridna pogonska grupa radi tako što obnavlja energiju kada se vozilo kreće nizbrdicom strmijom od jednog procenta ili prilikom kočenja. Obnovljena energija se skladišti u akumulatorima vozila i koristi se kada se, na ravnim deonicama i na blagim usponima, kamion kreće na elektro pogon. Poboljšana verzija Volvo Trucks paketa za podršku vozaču I-See, specijalno razvijena za hibridnu pogonsku grupu, analizira topografiju terena kojem se vozilo približava i procenjuje da li je ekonomičnije i efikasnije koristiti dizel motor ili elektromotor i kada je optimalan period za korišćenje obnovljene energije.


Procenjuje se da će na dugolinijskim turama, zahvaljujući hibridnoj pogonskoj grupi, motor sa unutrašnjim sagorevanjem biti van upotrebe 30 % vremena od ukupnog vremena trajanja vožnje. Ušteda u gorivu biće od 5 do 10 procenata u zavisnosti od tipa vozila, tj. specifikacije i pogonskog ciklusa. Osim toga, pruža se mogućnost da se vozilo u potpunosti kreće na električni pogon prelazeći razdaljinu od 10 kilometara, što znači da je emisija izduvnih gasova nula, a nivo buke prihvatljiv.

Hibridna pogonska grupa za dugolinijski transport testirana na najnovijem konceptu Volvo Trucks

“U današnje vreme, potrošnja goriva za dugolinijski transport zauzima značajan udeo u ukupnoj potrošnji energije u okviru transportnog sektora. Upotreba hibridne tehnologije pruža potencijal za značajno smanjenje potrošnje goriva, kao i izduvnih gasova. Takođe, predstavlja i važan korak ka postizanju ciljeva, i naše kompanije i društva u celini, u zaštiti životne sredine u budućnosti”, kaže Lars Martenson /Lars Mårtensson/, direktor sektora za ekologiju i inovacije kompanije Volvo Trucks.

Dizajn vozila Volvo Concept Truck baziran je na poboljšanjima koja ima i njegov prethodnik, kao što su smanjena masa, poboljšanje aerodinamičnosti i otpora kotrljanja. “To je platforma na kojoj ćemo proveriti nekoliko novih tehnologija koje doprinose povećanju efikasnosti transporta”, kaže Oke Otzen /Åke Othzén/, glavni menadžer projekta kompanije Volvo Trucks. “Neka od tih naprednih rešenja već su ugrađena u naše kamione, a ostala će biti ugrađena u bliskoj budućnosti. Hibridna pogonska grupa je donekle zasnovana na znanju i iskustvu kompanije Volvo Buses i njihovim hibridnim i električnim autobusima.”

Činjenice: Volvo Concept Truck


–Volvo Concept Truck je plod istraživanja švedske strane, kao partnera u bilateralnom istraživačkom projektu u koji su uključeni Švedska agencija za energetiku Energimyndigheten i američko Ministarstvo za energetiku.
– Američki Concept Truck, projekat Super kamion, razvijen je kao deo programa Super kamion američkog Ministarstva za energetiku, koji promoviše istraživanje i razvoj radi poboljšanja efikasnosti transporta za duglolinijske operacije u Severnoj Americi.


Činjenice: Električna hibridna pogonska grupa


– Obnavlja energiju kada se vozilo kreće nizbrdicom strmijom od jednog procenta ili prilikom kočenja. Obnovljena energija se skladišti u akumulatorima vozila i koristi se kada se, na ravnim deonicama i na blagim usponima, kamiona kreće na elektro pogon.


– Poboljšana verzija Volvo Trucks paketa za podršku vozaču I-See, specijalno razvijena za hibridnu pogonsku grupu, analizira topografiju terena koristeći podatke iz GPS-a i elektronske mape. Uz pomoć naprednog algoritma, čiji su elementi nadmorska visina puta i očekivana brzina, sistem izračunava da li je ekonomičnije i efikasnije koristiti dizel motor ili elektromotor i kada je optimalan period za korišćenje obnovljene energije.


–Procenjuje se da će na dugolinijskim turama, zahvaljujući hibridnoj pogonskoj grupi. motor sa unutrašnjim sagorevanjem biti van upotrebe 30 % vremena od ukupnog vremena trajanja vožnje. Ušteda u gorivu biće od 5 do 10 procenata, u zavisnosti od tipa vozila i pogonskog ciklusa.


Specifikacija: Volvo Concept Truck:
Model kamiona: Volvo FH
Motor: Volvo D13 Euro VI Step C


VIDEO:PR

Nove Kegelove poluprikolice za Milšped

Nove Kegelove poluprikolice za Milšped

Kompanija Kögel Trailer GmbH & Co. KG treću godinu za redom nastavlja uspešno poslovanje na tržištu Srbije i Crne Gore, pa se među klijentima renomiranog nemačkog proizvođača priključnih vozila našao i srpski špediter Milšped...

Finci uživali u autobusu sa saunom (FOTO)

Finci uživali u autobusu sa saunom (FOTO)

Finska ove godine slavi 100 godina nezavisnosti, a u zemlji hiljadu jezera se ove godine održavaju razne aktivnosti povodom ovog jubileja. Sauna je omiljena aktivnost za Fince, ali kada se ona nalazi u autobusu, to je posebna atrakcija...

Lamborghini Revuelto
Slika nedelje