AutoMAGAZIN - Kamioni

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Sistem automatskog kočenja ili munjevita reakcija vozača? Ovaj dečak treba da slavi drugi rođendan (VIDEO)

Sistem automatskog kočenja ili munjevita reakcija vozača? Ovaj dečak treba da slavi drugi rođendan (VIDEO)

Brza reakcija vozača i sistem aktivnog kočenja Volvo kamiona, spasili su dečaka sigurne smrti. Ako ste se ponekad zapitali, čemu služe svi ti sistemi asistencije u kamionima i automobilima, ovo je živi primer opravdanosti razvoja ovakvih sistema...

Ovkvu situaciju ste sigurno videli više puta. Autobus staje na stanici, iz njega izlaze deca, koja trčeći nepažljivo prelaze ulicu. Rizik da se u ovakvim situacijama dogodi tragedija je zaista veliki. Vozilo iz suprotnog smera kreće se neprilagođenom brzinom, vozač ne stigne da reaguje i zbog toga se može ugasiti jedan život ili mogu nastati veoma teške posledice po zdravlje.

 

Pogledajte: Volvo Trucks: Pevačica Mapei isprobava život na točkovima.


Svoju decu neprestano učimo tome, kako se bezbedno prelazi ulica, kako treba biti strpljiv, kako treba dobro pogledati da li ulicom ide vozilo. Ali, to su samo deca - ljudi od krvi i mesa. Zaborave da pogledaju, nestrpljiva su, imaju slušalice na ušima ili maštaju.

 

Pogledajte: Sportski auto ispod haube – sa I-Shift menjačem sa dvostrukim kvačilom.


Tragediju u ovoj konkretnoj situaciji sprečila je fantastična reakcija vozača. Ali, treba istaći, da je kamion Volvo bio opremljen sistemom aktivnog paničnog kočenja, koje je značajno uticalo da dece ostane među nama. Sistem je sposoban da reaguje na rizik udarca i aktivnost vozača koji ima samo jedno rešenje, a to je maksimalni i što brži pritisak na papučicu kočnice. Rezultat je par metara kraći zaustavni put. Ovaj sistem Volvo montira u svoje kamione već godinama. Ova neprijatna situacija, posle koje dečak treba da slavi drugi rođendan, dogodila se u unu ove godine u Norveškoj.

 

Pogledajte: Četvorogodišnja Sophie testira kamion FMX (FOTO + VIDEO).


Zanimljivo je, da je informaciju o aktivnosti samog sistema autonomnog kočenja demontovao i sam Volvo. Takođe, prema informacijama iz kompanije Kreiss, u čijem vlasništvu je kamion, u ovoj situaciji dečakov život je spasila isključivo reakcija vozača. Prema informacijama iz Volvoa i firme Kreiss, sistem autonomnog kočenja ne bi mogao reagovati tako brzo, jer je dete mali objekat, koje je bilo do poslednjeg trenutka van vidnog polja senzora i kamera na kamionu. Posebno moramo da pohvalimo vozača, koji je očigledno pretpostavio, da iza autobusa može istrčati dete i imao je vremena da se pripremi na tako nešto.


VIDEO:Automagazin.rs

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

U Osnovoj školi Jovan Jovanović Zmaj u Đurđevu, selu južnobačkog okruga koje se nalazi u blizini Novog Sada, a od opštinskog mesta Žabalj udaljeno pet kilometara, u organizaciji Volvo kamiona Srbija i zaposlenih u toj školi, 22. maja je održana edukativna radionica „Stani, pogledaj, mahni“ /Stop, Look, Wave/...

Volvo Trucks obeležio 20 godina uspešnog rada svoje kompanije u Srbiji

Volvo Trucks obeležio 20 godina uspešnog rada svoje kompanije u Srbiji

U prisustvu više od 500 uglednih zvanica – poslovnih partnera, vlasnika transportnih i drugih kompanija koje u svom voznom parku imaju Volvo kamione, funkcionera državnih institucija, ambasadora Švedske u Srbiji i drugih gostiju, Volvo Trucks  & Buses je početkom juna svečano obeležio dvadeset godina uspešnog rada svoje kompanije u Srbiji.

Nove Kegelove poluprikolice za Milšped

Nove Kegelove poluprikolice za Milšped

Kompanija Kögel Trailer GmbH & Co. KG treću godinu za redom nastavlja uspešno poslovanje na tržištu Srbije i Crne Gore, pa se među klijentima renomiranog nemačkog proizvođača priključnih vozila našao i srpski špediter Milšped...

Novi Renault Clio 2023
Slika nedelje