AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Ovogodišnje takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge – globalno nadmetanje kompanije Volvo Trucks u ekonomičnoj potrošnji goriva – odvija se punom brzinom u državama tržišta Srednja i istočna Evropa. Do 14. juna završena su nacionalna finalna takmičenja u jednom broju država u regionu, dok će se takmičenja u ostalim državama održati tokom narednih nekoliko nedelja.

Svih 15 nacionalnih šampiona okupiće se na regionalnom finalu u Slovačkoj da bi se borili za titulu prvaka nadmetanja The Drivers’ Fuel Challenge za tržište SIE i glavnu nagradu - novi automobil, Volvo S60. Ubrzo nakon Slovačke, tri prvorangirana vozača iz regionalnog finala suočiće se sa još većim izazovom u Švedskoj, gde ih u septembru očekuje svetsko finale.

 

Pogledajte vest: Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji.


Takmičenje, koje je u kompaniji Volvo Trucks za tržište Srednja i istočna Evropa počelo proletos, već je stiglo do završne faze za jedan broj država i državnih prvaka, pa su tako već poznati i predstavnici ovih zemalja za regionalno finale u Slovačkoj.

Makedonija

Makedonija je bila prva među državama tržišta SIE, budući da je državno takmičenje obavljeno još 16. maja, u Skoplju. Finalisti - njih devetorica - takmičili su se na kružnoj deonici dužine 25,3 km, a vreme je bilo ograničeno na maksimum 28 minuta. Najbolji rezultat - najniža prosečna potrošnja goriva - koji je odredio nacionalnog pobednika, Petra Gjurevskog, iz transportnog preduzeća Shtuz, bio je 20,00 l/100 km.

 

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

Crna Gora

Crna Gora se ove godine prvi put uključila u takmičenje The Drivers' Fuel Challenge i već ima svog državnog prvaka. Nacionalno finale održano je u Bandićima kod Danilovgrada 29. maja, a pobednik je bio Saša Marković iz firme Lukana - on će predstavljati Crnu Goru na finalnom takmičenju tržišta SIE u Slovačkoj.

Slovačka

Slovačko nacionalno finale takmičenja The Drivers' Fuel održano je 31. maja, u sedištu kompanije Volvo Group Trucks Slovačka - u kamionskom centru Senec. Nakon teške borbe za pobedničko mesto, na stazi dužine 34,39 km, vozač-vlasnik František Oravec iz kompanije František Oravec postigao je najnižu prosečnu potrošnju goriva od 20,89 l/100 km i tako osvojio slovačko finale.

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Slovenija

Slovenačko nacionalno finale održano je 31. maja, na deonici ljubljanskog kružnog puta (Barje - Cikava - Barje), dugačkoj 36 km. U finalu je učestvovalo ukupno devet vozača, a najmanju količinu goriva je potrošio Milko Cucek iz kompanije TIB d.o.o., koji je u odlučujućoj vožnji postao državni prvak Slovenije. Njegova prosečna potrošnja goriva bila je 21,20 l/100 km.

Poljska

Poljske kvalifikacije trajale su šest nedelja na 22 lokacije širom države, a poslednja runda je vožena na aerodromu Kamijen Šlaski, 7. juna. Paveł Ozimek iz kompanije EPO-Trans Logistics S.A. pokazao je nenadmašive sposobnosti u finalnoj rundi i sa prosečnom potrošnjom goriva od 19,85 l/100 km postao poljski nacionalni pobednik, po drugi put u istoriji takmičenja The Drivers' Fuel Challenge. Paveł Ozimek je 2012. godine osvojio glavnu nagradu i dobio titulu prvaka takmičenja The Drivers' Fuel Challenge Challenge za tržište SIE.

Srbija

Srpske kvalifikacije su takođe završene, a interesovanje za takmičenje je bilo veće nego prošle godine. Na ovogodišnjem finalu okupilo se 14 vozača izabranih tokom četiri aprilske kvalifikacione runde. Polazno mesto bilo je u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima, a pobednik nacionalnog finala održanog 7. juna je Miško Đoković iz kompanije Grade Trans, isti vozač koji je osvojio srpsko nacionalno finale i prošle godine.

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Bosna i Hercegovina

Nacionalno finale u Bosni i Hercegovini u početku je bilo zakazano za 15. maj u Sarajevu, ali zbog loših vremenskih prilika - obilnih kiša i poplava koje su baš u to vreme pogodile državu, moralo je da bude odloženo i odlučeno je da se finalna runda premesti u Srbiju. Finale je održano 7. juna, u isto vreme kada i srpsko, i izabran je nacionalni šampion - Emir Salihović, vozač i vlasnik kompanije Bark Trans.

Hrvatska

Prošla subota bila je dan kada je održano nacionalno finale u Hrvatskoj. Nakon 15 dana  kvalifikacionih rundi, po jedan pobednik iz svakog kruga ušao je u nacionalno finale zakazano za 14. juni. Završna faza državnog takmičenja održana je u Zagrebu, na deonici zagrebačkog kružnog puta, dugačkoj 25 km, a polazna tačka je bila sedište kompanije Volvo Zagreb. Ivan Batalić iz kompanije BATALIĆ TRANSPORTI postigao je najnižu prosečnu potrošnju goriva od 20,75 l/100 km i postao nacionalni šampion takmičenja The Drivers' Fuel Challenge u Hrvatskoj.

Republika Češka

Češko nacionalno finale takmičenja održano je, takođe, prošle subote, i organizovano je u isto vreme sa događajem Dani nove serije Volvo vozila. Oba dešavanja privukla su više od 400 kupaca i posetilaca na aerodrom Mnihovo Hradišče. Na češkom nacionalnom finalu The Drivers' Fuel Challenge učestvovalo je 10 vozača, a takmičili su se na deonici javnog puta, dugačkoj 38 km. Pobednik je bio Tomas Knikner iz kompanije FM Transport, čija je prosečna potrošnja goriva bila 23,29 l/100 km.

Lokalne kvalifikacije su još uvek u toku u preostalim državama tržišta SIE koje ove godine učestvuju na takmičenju The Drivers' Fuel Challenge, a nacionalna finala zakazana su za sledeće datume:

Država Nacionalno finale - datum
Bugarska 10. jul
Estonija 12. jul
Mađarska 12. jul
Rumunija 17.-18. jul
Litvanija 27. jul
Letonija 9. avgust


Samo ovih 15 nacionalnih šampiona sastaće se od 28. do 30. avgusta u Slovačkoj da dodatno, jedni nasuprot drugima, testiraju svoje veštine na finalnom takmičenju za tržište SIE. Završna faza regionalnog takmičenja održava se 29. avgusta, u Bratislavi, na stazi Slovakia Ring.

Vredne nagrade očekuju tri prvorangirana vozača i kompanije koje oni predstavljaju. Pobednik regionalnog finala neće poneti samo titulu šampiona u ekonomičnoj vožnji tržišta SIE, već će osvojiti i potpuno novi putnički automobil Volvo S60!

The Drivers' Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks - podaci

Takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u najekonomičnoj vožnji, pokrenuto je od strane kompanije Volvo Trucks 2011. godine, prvestveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Pokazalo se da vlada veliko interesovanje za događaj,  organizovan kao globalna aktivnost, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, gde se od 2011.god sprovodi na godišnjem nivou.

Ove godine takmičenje The Drivers' Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks imaće svoje svetsko finale 19. septembra, u Geteborgu, u Švedskoj.

Volvo Trucks Serbia

Dizajn nove Renault Trucks serije osvaja nagrade

Dizajn nove Renault Trucks serije osvaja nagrade

Neuobičajen dizajn izdvaja novu seriju Renault Trucks vozila od ostalih proizvođača. Dizajn je delo Renault Trucks tima Hall of Design (Dvorana dizajna) i njihovog direktora, Ervea Bertrana kome je italijanski časopis Il Mondo dei trasporti dodelio titulu "Ličnost godine", a osvojio je i nagradu "Slice" na prestižnoj ceremoniji D&AD Awards, u Londonu.

Volvo Trucks počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks počinje da proizvodi I-Shift sa dvostrukim kvačilom, prvi menjač na tržištu sa dvostrukim kvačilom za teška vozila. Zahvaljujući promeni stepena prenosa bez ikakvog prekida toka snage, održava se vrednost obrtnog momenta i kamion ne gubi brzinu pri promeni stepena prenosa. Vozač se udobnije i efikasnije vozi putem...

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

U uslovima idealnim za vožnju, po sunčanom, toplom, danu bez daška vetra, 7. juna u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima održano je finalno nadmetanje u ekonomičnoj vožnji Drivers' Fuel Challenge 2014, koje kompanija Volvo kamioni u Srbiji organizuje treći put. Najumešniji u tome bio je prošlogodišnji pobednik istoimenog takmičenja - Miško Đoković, 40-godišnji vozač u kompaniji Grade Trans...

Renault Trucks - Garantovano proizvedeno u Francuskoj

Renault Trucks - Garantovano proizvedeno u Francuskoj

Kompanija Renault Trucks dobila je etiketu "Garantovano proizvedeno u Francuskoj” (“Guaranteed Made in France”) za vozila Renault Trucks T, C, K, D i D WIDE. Reč je o jedinom sertifikatu kojim se potvrđuje francusko poreklo proizvoda, a dodeljuje ga Udruženje ProFrance, kojim predsedava Iv Žego /Yves Jégo/...

Još više prostora u kabini Maxispace modela Renault Trucks T

Još više prostora u kabini Maxispace modela Renault Trucks T

Renault Trucks T High Sleeper je savršen za dugolinijski transport. Kabina ima ravan pod, a u zadnjem delu je široka 2,5 metra. Osim toga, vozačima koji žele dodatni komfor, Renault Trucks nudi kabinu Maxispace sa dodatnim smeštajnim kapacitetima, u koju može da se postavi i sto na izvlačenje...

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Kompanija Star Import je 8. i 9. maja organizovala Mercedes-Benz Euro VI Roadshow pod nazivom „Nova generacija efikasnosti“ gde je prezentovala moćne i veoma efikasne Euro VI motore. Ovom prilikom prikazana je kompletna gama Mercedes-Benz teretnih, dostavnih i kombi vozila...

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

 Na veoma prestižnom takmičenju u oglašavanju The One Show, kampanja kompanije Volvo Trucks za novi asortiman vozila nije samo osvojila impresivan broj od devet nagrada – već je i film Epska špaga /The Epic Split/ dobio jednu od najviše cenjenih nagrada u oblasti oglašavanja - Best in Show /Najbolji na takmičenju/...

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Novi Renault Master, koji će biti predstavljen na narednom Sajmu komercijalnih vozila (CVS) u Birmingemu, biće dostupan u verzijama od 2,8 do 4,5 tona. Karakterišu ga savremeni dizajn, nove snage motora, tehnologija dvostrukog turbopunjača, ESC kao standardna oprema i Eco režim rada radi podsticanja ekonomične potrošnje goriva.

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Evropskim vozačima kamiona sada će biti znatno lakše da prate zakonsku regulativu koja se odnosi na radne sate i odmaranje. Uz pomoć poboljšane usluge Vremena vožnje (Driver Times Support) koja je deo sistema Dynafleet, Volvo Trucks sistema za upravljanje voznim parkom, na ekranu u kabini direktno se prikazuje kada je vreme da vozač napravi pauzu.

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje