AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

U uslovima idealnim za vožnju, po sunčanom, toplom, danu bez daška vetra, 7. juna u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima održano je finalno nadmetanje u ekonomičnoj vožnji Drivers' Fuel Challenge 2014, koje kompanija Volvo kamioni u Srbiji organizuje treći put. Najumešniji u tome bio je prošlogodišnji pobednik istoimenog takmičenja - Miško Đoković, 40-godišnji vozač u kompaniji Grade Trans...

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Najmanjom prosečnom potrošnjom, vozač Grade Transa iz Čačka kvalifikovao se za regionalno takmičenje Drivers’ Fuel Challenge, koje se krajem avgusta održava u Slovačkoj.

 

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

Pred četrnaestoricom finalista je bio zadatak drugačiji nego prošle godine (kada se vozilo po pisti obližnjeg batajničkog aerodroma): da kružnu deonicu međunarodnog autoputa E-75 Beograd-Novi Sad, od objekta Volvo kamiona u Novim Banovcima do naplatne rampe Stara Pazova, dužine 17,5 kilometara, prevale za 18 minuta i 30 sekundi, uz što nižu prosečnu potrošnju goriva.

Uz podršku od oko 200 okupljenih - predstavnika kompanija koje u voznim parkovima imaju Volvo kamione, onih koji tek nameravaju da ih kupe i poslovnih partnera Volvoa u Srbiji, prekaljeni profesionaci su pokazali pravo majstorstvo za volanom i potvrdili da dobro znaju kako se ekonomično koristi svaka kap goriva.

Najumešniji u tome bio je prošlogodišnji pobednik istoimenog takmičenja - Miško Đoković, 40-godišnji vozač u kompaniji Grade Trans, koji sa Volvo kamionima „druguje" već punih 15 godina. Pobednik je zadatu rutu „savladao" za 18 minuta, 5 sekundi i 63 stotike, uz prosečnu potrošnju od samo 23,3 litra (na 100 km). Drugo mesto zauzeo je Jovan Brkić, vozač u kompaniji Knjaz Miloš iz Aranđelovca: vozio je 18 minuta, 9 sekundi i 80 stotinki, s prosečnom potrošnjom od 24,3 litra. Treći u ovogodišnjem finalu u ekonomičoj vožnji u Srbiji je Dragan Antonijević, iz kompanije Miletić Komerc iz Šaludovca kod Paraćina, s vremenom 18 minuta, 20 sekundi i 25 stotinki i prosečnom potrošnjom od 24,6 litra.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Najboljem u takmičenju Driver' Fuel Challange, koje je i u Srbiji, kao i u drugim državama centralne i jugoistočne Evrope organizovano pod motom Uštedite gorivo i osvojite automobil, pripala je vredna nagrada - LCD TV prijemnik, dok je vlasnik kompanije u kojoj je pobednik zaposlen - Gradimir Petrović - dobio vaučer za kupovinu Volvo originalnih rezervnih delova ili za usluge u ovlašćenim servsima u vrednosti od 55.000 dinara. Drugoplasiranom su uručeni pokloni iz specijalnog dodatnog asortimana Volvo kamiona namenjenog vozačima, a rukovodilac transportnog pogona u kompaniji u kojoj je zaposlen vaučer za delove ili usluge u vrednosti od 33.000 dinara. Slično je nagrađen i trećeplasirani vozač, s tim što je vrednost vaučera za vlasnika 22.000 dinara.

Na prigodnoj svečanosti, koja je protekla uz tradicionalna posluženja srpske kuhinje, prijatne zvuke vokalno-instrumentalne grupe Euterpa i akrobatska umeća performera Alternacije iz Novog Sada, nagrade su uručili vršilac dužnosti direktora Volvo kamiona u Srbiji, Dragana Krstić i direktor prodaje Volvo kamiona za Srbiju, Vladimir Vuković.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Kao i kvalifikacionim nadmetanjima, organizovanim 5. aprila u Novim Banovcima, 12. i 13. aprila u Novom Sadu, 15. aprila u Paraćinu (prvi put i za vozače iz južne i jugoistočne Srbije) i 25. aprila u Čačku, i finalisti su upravljali identičnim „ansamblom" - Volvo tegljačima nove generacije sa Euro VI motorima od 500 KS i automatizovanim I-Shift menjačima, koji su vukli poluprikolice sa 18 tona tereta.

To su tegljači koji nude izvanredne vozne karakteristike i troše manje goriva nego ikada ranije. Za ovo takmičenje je pripremljena i posebna verzija - Volvo FH Drivers' Fuel Challenge, konstruisana da štedi gorivo, opremljena raznim rešenjima i uslugama za optimalnu potrošnju. A da su novi FH tegljači sa Euro VI motorima izuzetno ekonomična vozila za dugolinijski prevoz, potvrđeno je u praksi upravo na ovom takmičenju: u poslednjem krugu kvalifikacionih nadmetanja vozač kompanije Ralu d.o.o. postigao je prosečnu potrošnju od samo 22,32 litra na 100 km!

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Na nadmetanju The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji ove godine je učestvovalo oko 120 vozača-profesionalaca, bez obzira da li upravljaju Volvo kamionima ili ne. Četiri kvalifikacione runde, polufinale i finale su deo regionalnih takmičenja koja se od marta do jula održavaju u državama-članicama Volvoovog tržišta Srednja i istočna Evropa*. Tokom kvalifikacija biraju se nacionalni prvaci - predstavnici na regionalnom finalu, koje se 29. avgusta održava na stazi Slovakia ring, u okolini Bratislave, u Slovačkoj. Tamo se odlučuje o šampionu koji će postati i dobitnik izuzetno vredne nagrade - novog automobila Volvo S60. Prva tri vozača - učesnika regionalnog finalnog nadmetanja, po prvi put, predstavljaće tržište Srednja i istočna Evropa na svetskom superfinalu, 19. septembra 2014. u Geteborgu, u Švedskoj.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

„Kao što se nisam posebno pripremao za kvalifikaciono takmičenje u Čačku i finale u Novim Banovcima, neće biti ni treninga za Bratislavu. Iz kamiona gotovo da ne izlazim, tako da mi naročite pripreme i nisu potrebne, a moj najbolji ‘trener' je vlasnik kompanije u kojoj sam zaposlen, Gradimir Petrović", šaleći se kaže Miško Đoković i dodaje: „Od prošle godine vozim novi FH sa Euro VI motorom - izuzetan tegljač u svakom pogledu, s kojim se odista može postići rekordno ekonomična potrošnja goriva".

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Podsećamo, takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u ekonomičnoj vožnji, Volvo Trucks je pokrenuo 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u potrošnji goriva. Ovo zanimljivo sučeljavanje umešnosti privuklo je veliku pažnju vozača i kompanija u kojima su zaposleni, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, na kojem se od 2011. sprovodi na godišnjem nivou. Recimo, prošle godine se na kvalifikacionim i finalnom nadmetanjima pojavilo blizu 3.200 učesnika iz 14 država tržišta Srednja i istočna Evropa - skoro dva puta više nego 2012. godine, kada je takođe zabeležen impresivan broj takmičara.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

 

Volvo podseća da ekonomična vožnja ima veoma pozitivan uticaj na životnu sredinu i na troškove transportnih kompanija. Odnos vozača prema ekonomičnoj vožnji i njihovo znanje o tome su, zbog toga, izuzetno važni. Vozači koji umeju da voze na ekonomičan način generišu značajne uštede - smanjuju eksploatacione troškove i, uz štedljiviju vožnju, bitno utiču na manju emisiju štetnih gasova.

*Države tržišta SIE koje učestvuju na takmičenju Drivers' Fuel Challenge 2014: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Republika Češka, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

Dizajn nove Renault Trucks serije osvaja nagrade

Dizajn nove Renault Trucks serije osvaja nagrade

Neuobičajen dizajn izdvaja novu seriju Renault Trucks vozila od ostalih proizvođača. Dizajn je delo Renault Trucks tima Hall of Design (Dvorana dizajna) i njihovog direktora, Ervea Bertrana kome je italijanski časopis Il Mondo dei trasporti dodelio titulu "Ličnost godine", a osvojio je i nagradu "Slice" na prestižnoj ceremoniji D&AD Awards, u Londonu.

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Ovogodišnje takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge – globalno nadmetanje kompanije Volvo Trucks u ekonomičnoj potrošnji goriva – odvija se punom brzinom u državama tržišta Srednja i istočna Evropa. Do 14. juna završena su nacionalna finalna takmičenja u jednom broju država u regionu, dok će se takmičenja u ostalim državama održati tokom narednih nekoliko nedelja.

Volvo Trucks počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks počinje da proizvodi I-Shift sa dvostrukim kvačilom, prvi menjač na tržištu sa dvostrukim kvačilom za teška vozila. Zahvaljujući promeni stepena prenosa bez ikakvog prekida toka snage, održava se vrednost obrtnog momenta i kamion ne gubi brzinu pri promeni stepena prenosa. Vozač se udobnije i efikasnije vozi putem...

Renault Trucks - Garantovano proizvedeno u Francuskoj

Renault Trucks - Garantovano proizvedeno u Francuskoj

Kompanija Renault Trucks dobila je etiketu "Garantovano proizvedeno u Francuskoj” (“Guaranteed Made in France”) za vozila Renault Trucks T, C, K, D i D WIDE. Reč je o jedinom sertifikatu kojim se potvrđuje francusko poreklo proizvoda, a dodeljuje ga Udruženje ProFrance, kojim predsedava Iv Žego /Yves Jégo/...

Još više prostora u kabini Maxispace modela Renault Trucks T

Još više prostora u kabini Maxispace modela Renault Trucks T

Renault Trucks T High Sleeper je savršen za dugolinijski transport. Kabina ima ravan pod, a u zadnjem delu je široka 2,5 metra. Osim toga, vozačima koji žele dodatni komfor, Renault Trucks nudi kabinu Maxispace sa dodatnim smeštajnim kapacitetima, u koju može da se postavi i sto na izvlačenje...

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Kompanija Star Import je 8. i 9. maja organizovala Mercedes-Benz Euro VI Roadshow pod nazivom „Nova generacija efikasnosti“ gde je prezentovala moćne i veoma efikasne Euro VI motore. Ovom prilikom prikazana je kompletna gama Mercedes-Benz teretnih, dostavnih i kombi vozila...

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

 Na veoma prestižnom takmičenju u oglašavanju The One Show, kampanja kompanije Volvo Trucks za novi asortiman vozila nije samo osvojila impresivan broj od devet nagrada – već je i film Epska špaga /The Epic Split/ dobio jednu od najviše cenjenih nagrada u oblasti oglašavanja - Best in Show /Najbolji na takmičenju/...

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Novi Renault Master, koji će biti predstavljen na narednom Sajmu komercijalnih vozila (CVS) u Birmingemu, biće dostupan u verzijama od 2,8 do 4,5 tona. Karakterišu ga savremeni dizajn, nove snage motora, tehnologija dvostrukog turbopunjača, ESC kao standardna oprema i Eco režim rada radi podsticanja ekonomične potrošnje goriva.

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Evropskim vozačima kamiona sada će biti znatno lakše da prate zakonsku regulativu koja se odnosi na radne sate i odmaranje. Uz pomoć poboljšane usluge Vremena vožnje (Driver Times Support) koja je deo sistema Dynafleet, Volvo Trucks sistema za upravljanje voznim parkom, na ekranu u kabini direktno se prikazuje kada je vreme da vozač napravi pauzu.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje