AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Ovogodišnje takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge – globalno nadmetanje kompanije Volvo Trucks u ekonomičnoj potrošnji goriva – odvija se punom brzinom u državama tržišta Srednja i istočna Evropa. Do 14. juna završena su nacionalna finalna takmičenja u jednom broju država u regionu, dok će se takmičenja u ostalim državama održati tokom narednih nekoliko nedelja.

Svih 15 nacionalnih šampiona okupiće se na regionalnom finalu u Slovačkoj da bi se borili za titulu prvaka nadmetanja The Drivers’ Fuel Challenge za tržište SIE i glavnu nagradu - novi automobil, Volvo S60. Ubrzo nakon Slovačke, tri prvorangirana vozača iz regionalnog finala suočiće se sa još većim izazovom u Švedskoj, gde ih u septembru očekuje svetsko finale.

 

Pogledajte vest: Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji.


Takmičenje, koje je u kompaniji Volvo Trucks za tržište Srednja i istočna Evropa počelo proletos, već je stiglo do završne faze za jedan broj država i državnih prvaka, pa su tako već poznati i predstavnici ovih zemalja za regionalno finale u Slovačkoj.

Makedonija

Makedonija je bila prva među državama tržišta SIE, budući da je državno takmičenje obavljeno još 16. maja, u Skoplju. Finalisti - njih devetorica - takmičili su se na kružnoj deonici dužine 25,3 km, a vreme je bilo ograničeno na maksimum 28 minuta. Najbolji rezultat - najniža prosečna potrošnja goriva - koji je odredio nacionalnog pobednika, Petra Gjurevskog, iz transportnog preduzeća Shtuz, bio je 20,00 l/100 km.

 

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

Crna Gora

Crna Gora se ove godine prvi put uključila u takmičenje The Drivers' Fuel Challenge i već ima svog državnog prvaka. Nacionalno finale održano je u Bandićima kod Danilovgrada 29. maja, a pobednik je bio Saša Marković iz firme Lukana - on će predstavljati Crnu Goru na finalnom takmičenju tržišta SIE u Slovačkoj.

Slovačka

Slovačko nacionalno finale takmičenja The Drivers' Fuel održano je 31. maja, u sedištu kompanije Volvo Group Trucks Slovačka - u kamionskom centru Senec. Nakon teške borbe za pobedničko mesto, na stazi dužine 34,39 km, vozač-vlasnik František Oravec iz kompanije František Oravec postigao je najnižu prosečnu potrošnju goriva od 20,89 l/100 km i tako osvojio slovačko finale.

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Slovenija

Slovenačko nacionalno finale održano je 31. maja, na deonici ljubljanskog kružnog puta (Barje - Cikava - Barje), dugačkoj 36 km. U finalu je učestvovalo ukupno devet vozača, a najmanju količinu goriva je potrošio Milko Cucek iz kompanije TIB d.o.o., koji je u odlučujućoj vožnji postao državni prvak Slovenije. Njegova prosečna potrošnja goriva bila je 21,20 l/100 km.

Poljska

Poljske kvalifikacije trajale su šest nedelja na 22 lokacije širom države, a poslednja runda je vožena na aerodromu Kamijen Šlaski, 7. juna. Paveł Ozimek iz kompanije EPO-Trans Logistics S.A. pokazao je nenadmašive sposobnosti u finalnoj rundi i sa prosečnom potrošnjom goriva od 19,85 l/100 km postao poljski nacionalni pobednik, po drugi put u istoriji takmičenja The Drivers' Fuel Challenge. Paveł Ozimek je 2012. godine osvojio glavnu nagradu i dobio titulu prvaka takmičenja The Drivers' Fuel Challenge Challenge za tržište SIE.

Srbija

Srpske kvalifikacije su takođe završene, a interesovanje za takmičenje je bilo veće nego prošle godine. Na ovogodišnjem finalu okupilo se 14 vozača izabranih tokom četiri aprilske kvalifikacione runde. Polazno mesto bilo je u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima, a pobednik nacionalnog finala održanog 7. juna je Miško Đoković iz kompanije Grade Trans, isti vozač koji je osvojio srpsko nacionalno finale i prošle godine.

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Bosna i Hercegovina

Nacionalno finale u Bosni i Hercegovini u početku je bilo zakazano za 15. maj u Sarajevu, ali zbog loših vremenskih prilika - obilnih kiša i poplava koje su baš u to vreme pogodile državu, moralo je da bude odloženo i odlučeno je da se finalna runda premesti u Srbiju. Finale je održano 7. juna, u isto vreme kada i srpsko, i izabran je nacionalni šampion - Emir Salihović, vozač i vlasnik kompanije Bark Trans.

Hrvatska

Prošla subota bila je dan kada je održano nacionalno finale u Hrvatskoj. Nakon 15 dana  kvalifikacionih rundi, po jedan pobednik iz svakog kruga ušao je u nacionalno finale zakazano za 14. juni. Završna faza državnog takmičenja održana je u Zagrebu, na deonici zagrebačkog kružnog puta, dugačkoj 25 km, a polazna tačka je bila sedište kompanije Volvo Zagreb. Ivan Batalić iz kompanije BATALIĆ TRANSPORTI postigao je najnižu prosečnu potrošnju goriva od 20,75 l/100 km i postao nacionalni šampion takmičenja The Drivers' Fuel Challenge u Hrvatskoj.

Republika Češka

Češko nacionalno finale takmičenja održano je, takođe, prošle subote, i organizovano je u isto vreme sa događajem Dani nove serije Volvo vozila. Oba dešavanja privukla su više od 400 kupaca i posetilaca na aerodrom Mnihovo Hradišče. Na češkom nacionalnom finalu The Drivers' Fuel Challenge učestvovalo je 10 vozača, a takmičili su se na deonici javnog puta, dugačkoj 38 km. Pobednik je bio Tomas Knikner iz kompanije FM Transport, čija je prosečna potrošnja goriva bila 23,29 l/100 km.

Lokalne kvalifikacije su još uvek u toku u preostalim državama tržišta SIE koje ove godine učestvuju na takmičenju The Drivers' Fuel Challenge, a nacionalna finala zakazana su za sledeće datume:

Država Nacionalno finale - datum
Bugarska 10. jul
Estonija 12. jul
Mađarska 12. jul
Rumunija 17.-18. jul
Litvanija 27. jul
Letonija 9. avgust


Samo ovih 15 nacionalnih šampiona sastaće se od 28. do 30. avgusta u Slovačkoj da dodatno, jedni nasuprot drugima, testiraju svoje veštine na finalnom takmičenju za tržište SIE. Završna faza regionalnog takmičenja održava se 29. avgusta, u Bratislavi, na stazi Slovakia Ring.

Vredne nagrade očekuju tri prvorangirana vozača i kompanije koje oni predstavljaju. Pobednik regionalnog finala neće poneti samo titulu šampiona u ekonomičnoj vožnji tržišta SIE, već će osvojiti i potpuno novi putnički automobil Volvo S60!

The Drivers' Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks - podaci

Takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u najekonomičnoj vožnji, pokrenuto je od strane kompanije Volvo Trucks 2011. godine, prvestveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Pokazalo se da vlada veliko interesovanje za događaj,  organizovan kao globalna aktivnost, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, gde se od 2011.god sprovodi na godišnjem nivou.

Ove godine takmičenje The Drivers' Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks imaće svoje svetsko finale 19. septembra, u Geteborgu, u Švedskoj.

Volvo Trucks Serbia

Volvo počinje da pravi kamion na gas

Volvo počinje da pravi kamion na gas

 Volvo Trucks proširuje svoj evropski asortiman modela uvođenjem nove verzije modela Volvo FE koji radi samo na prirodan zemni gas - metan. Volvo FE CNG (komprimovani prirodni gas) prvenstveno je razvijen za zadatke koji podrazumevaju kratke cikluse vožnje sa čestim polascima i zaustavljanjima, kao što su sakupljanje otpada i lokalna distribucija...

Renault Trucks na IAA sajmu u Hanoveru

Renault Trucks na IAA sajmu u Hanoveru

Tokom IAA 2014, sajma koji se održava u Hanoveru od 25. septembra do 2. oktobra, Renault Trucks će prikazati svoj asortiman vozila, najopsežniji i najsavremeniji na tržištu. Vozila koja se izdvajaju po svojoj efikasnosti, ekonomičnosti i robusnosti...m vučnog voza od 120 t), biće izložena na štandu A05 u hali 17.

Prvih šest Volvo kamiona za SMS-Šped

Prvih šest Volvo kamiona za SMS-Šped

U novoformiranu kompaniju SMS-Šped iz Beograda, koja će se za sada baviti isključivo distributivnim prevozom, početkom jula stigli su prvi Volvo kamioni - svi su iz FL familije. Novi kupac se opredelio za dva vozila ukupne mase 12 i četiri ukupne mase 16 tona...

DAF proizveo milionitu kabinu

DAF proizveo milionitu kabinu

Proizvodne pogone kompanije DAF u mestu Westerlo u Belgiji, 4. jula 2014. godine napustila je milionita kabina. Jubilarna kabina je tipa Space Cab i simbolično je predata generalnom direktoru kompanije Vervoer Van Dievel iz belgijskog mesta Mechelen...

Renault Trucks - Održavanje klima uređaja po specijalnim cenama

Renault Trucks - Održavanje klima uređaja po specijalnim cenama

Za pouzdanu svežinu u kabini vozila koja su fabrički već opremljena klima sistemima, za ugradnju klima uređaja u kamione koji ih još nemaju, kao i za nabavku originalnih rezervnih delova za ove uređaje, Renault Trucks je za vlasnike Reno kamiona u Srbiji pripremio posebne, osetno snižene cene...

Debi novih Renault kamiona na Danu otvorenih vrata + FOTO

Debi novih Renault kamiona na Danu otvorenih vrata + FOTO

Budući da ove godine u Beogradu nije bilo najavljene, pa, iz objektivnih razloga, otkazane međunarodne izložbe komercijalnih vozila, a da Renault Trucks od nedavno u svim kategorijama u prodaji ima potpuno nove kamione opremljene Euro VI, motorima, jedinstvena prilika da se potencijalni i sadašnji kupci, poslovni partneri i prijatelji brenda upoznaju sa nekim od najatraktivnijih noviteta bio je Dan otvorenih vrata...

Neverovatan trijumf Volvo Trucks kampanje na festivalu Kanski lavovi

Neverovatan trijumf Volvo Trucks kampanje na festivalu Kanski lavovi

Volvo Trucks kampanja testiranja vozila snimanih “uživo” i film The Epic Split dobili su najveće nagrade na "svetskom šampionatu oglašavanja" u Kanu. Kampanja – demonstracija inovativnih karakteristika nove serije kamiona – ukupno je osvojila 20 nagrada, uključujući osam zlatnih i dve prestižne Grand Prix nagrade u kategorijama Cyber i Film.

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje