AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

U uslovima idealnim za vožnju, po sunčanom, toplom, danu bez daška vetra, 7. juna u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima održano je finalno nadmetanje u ekonomičnoj vožnji Drivers' Fuel Challenge 2014, koje kompanija Volvo kamioni u Srbiji organizuje treći put. Najumešniji u tome bio je prošlogodišnji pobednik istoimenog takmičenja - Miško Đoković, 40-godišnji vozač u kompaniji Grade Trans...

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Najmanjom prosečnom potrošnjom, vozač Grade Transa iz Čačka kvalifikovao se za regionalno takmičenje Drivers’ Fuel Challenge, koje se krajem avgusta održava u Slovačkoj.

 

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

Pred četrnaestoricom finalista je bio zadatak drugačiji nego prošle godine (kada se vozilo po pisti obližnjeg batajničkog aerodroma): da kružnu deonicu međunarodnog autoputa E-75 Beograd-Novi Sad, od objekta Volvo kamiona u Novim Banovcima do naplatne rampe Stara Pazova, dužine 17,5 kilometara, prevale za 18 minuta i 30 sekundi, uz što nižu prosečnu potrošnju goriva.

Uz podršku od oko 200 okupljenih - predstavnika kompanija koje u voznim parkovima imaju Volvo kamione, onih koji tek nameravaju da ih kupe i poslovnih partnera Volvoa u Srbiji, prekaljeni profesionaci su pokazali pravo majstorstvo za volanom i potvrdili da dobro znaju kako se ekonomično koristi svaka kap goriva.

Najumešniji u tome bio je prošlogodišnji pobednik istoimenog takmičenja - Miško Đoković, 40-godišnji vozač u kompaniji Grade Trans, koji sa Volvo kamionima „druguje" već punih 15 godina. Pobednik je zadatu rutu „savladao" za 18 minuta, 5 sekundi i 63 stotike, uz prosečnu potrošnju od samo 23,3 litra (na 100 km). Drugo mesto zauzeo je Jovan Brkić, vozač u kompaniji Knjaz Miloš iz Aranđelovca: vozio je 18 minuta, 9 sekundi i 80 stotinki, s prosečnom potrošnjom od 24,3 litra. Treći u ovogodišnjem finalu u ekonomičoj vožnji u Srbiji je Dragan Antonijević, iz kompanije Miletić Komerc iz Šaludovca kod Paraćina, s vremenom 18 minuta, 20 sekundi i 25 stotinki i prosečnom potrošnjom od 24,6 litra.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Najboljem u takmičenju Driver' Fuel Challange, koje je i u Srbiji, kao i u drugim državama centralne i jugoistočne Evrope organizovano pod motom Uštedite gorivo i osvojite automobil, pripala je vredna nagrada - LCD TV prijemnik, dok je vlasnik kompanije u kojoj je pobednik zaposlen - Gradimir Petrović - dobio vaučer za kupovinu Volvo originalnih rezervnih delova ili za usluge u ovlašćenim servsima u vrednosti od 55.000 dinara. Drugoplasiranom su uručeni pokloni iz specijalnog dodatnog asortimana Volvo kamiona namenjenog vozačima, a rukovodilac transportnog pogona u kompaniji u kojoj je zaposlen vaučer za delove ili usluge u vrednosti od 33.000 dinara. Slično je nagrađen i trećeplasirani vozač, s tim što je vrednost vaučera za vlasnika 22.000 dinara.

Na prigodnoj svečanosti, koja je protekla uz tradicionalna posluženja srpske kuhinje, prijatne zvuke vokalno-instrumentalne grupe Euterpa i akrobatska umeća performera Alternacije iz Novog Sada, nagrade su uručili vršilac dužnosti direktora Volvo kamiona u Srbiji, Dragana Krstić i direktor prodaje Volvo kamiona za Srbiju, Vladimir Vuković.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Kao i kvalifikacionim nadmetanjima, organizovanim 5. aprila u Novim Banovcima, 12. i 13. aprila u Novom Sadu, 15. aprila u Paraćinu (prvi put i za vozače iz južne i jugoistočne Srbije) i 25. aprila u Čačku, i finalisti su upravljali identičnim „ansamblom" - Volvo tegljačima nove generacije sa Euro VI motorima od 500 KS i automatizovanim I-Shift menjačima, koji su vukli poluprikolice sa 18 tona tereta.

To su tegljači koji nude izvanredne vozne karakteristike i troše manje goriva nego ikada ranije. Za ovo takmičenje je pripremljena i posebna verzija - Volvo FH Drivers' Fuel Challenge, konstruisana da štedi gorivo, opremljena raznim rešenjima i uslugama za optimalnu potrošnju. A da su novi FH tegljači sa Euro VI motorima izuzetno ekonomična vozila za dugolinijski prevoz, potvrđeno je u praksi upravo na ovom takmičenju: u poslednjem krugu kvalifikacionih nadmetanja vozač kompanije Ralu d.o.o. postigao je prosečnu potrošnju od samo 22,32 litra na 100 km!

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Na nadmetanju The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji ove godine je učestvovalo oko 120 vozača-profesionalaca, bez obzira da li upravljaju Volvo kamionima ili ne. Četiri kvalifikacione runde, polufinale i finale su deo regionalnih takmičenja koja se od marta do jula održavaju u državama-članicama Volvoovog tržišta Srednja i istočna Evropa*. Tokom kvalifikacija biraju se nacionalni prvaci - predstavnici na regionalnom finalu, koje se 29. avgusta održava na stazi Slovakia ring, u okolini Bratislave, u Slovačkoj. Tamo se odlučuje o šampionu koji će postati i dobitnik izuzetno vredne nagrade - novog automobila Volvo S60. Prva tri vozača - učesnika regionalnog finalnog nadmetanja, po prvi put, predstavljaće tržište Srednja i istočna Evropa na svetskom superfinalu, 19. septembra 2014. u Geteborgu, u Švedskoj.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

„Kao što se nisam posebno pripremao za kvalifikaciono takmičenje u Čačku i finale u Novim Banovcima, neće biti ni treninga za Bratislavu. Iz kamiona gotovo da ne izlazim, tako da mi naročite pripreme i nisu potrebne, a moj najbolji ‘trener' je vlasnik kompanije u kojoj sam zaposlen, Gradimir Petrović", šaleći se kaže Miško Đoković i dodaje: „Od prošle godine vozim novi FH sa Euro VI motorom - izuzetan tegljač u svakom pogledu, s kojim se odista može postići rekordno ekonomična potrošnja goriva".

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Podsećamo, takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u ekonomičnoj vožnji, Volvo Trucks je pokrenuo 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u potrošnji goriva. Ovo zanimljivo sučeljavanje umešnosti privuklo je veliku pažnju vozača i kompanija u kojima su zaposleni, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, na kojem se od 2011. sprovodi na godišnjem nivou. Recimo, prošle godine se na kvalifikacionim i finalnom nadmetanjima pojavilo blizu 3.200 učesnika iz 14 država tržišta Srednja i istočna Evropa - skoro dva puta više nego 2012. godine, kada je takođe zabeležen impresivan broj takmičara.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

 

Volvo podseća da ekonomična vožnja ima veoma pozitivan uticaj na životnu sredinu i na troškove transportnih kompanija. Odnos vozača prema ekonomičnoj vožnji i njihovo znanje o tome su, zbog toga, izuzetno važni. Vozači koji umeju da voze na ekonomičan način generišu značajne uštede - smanjuju eksploatacione troškove i, uz štedljiviju vožnju, bitno utiču na manju emisiju štetnih gasova.

*Države tržišta SIE koje učestvuju na takmičenju Drivers' Fuel Challenge 2014: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Republika Češka, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

Volvo počinje da pravi kamion na gas

Volvo počinje da pravi kamion na gas

 Volvo Trucks proširuje svoj evropski asortiman modela uvođenjem nove verzije modela Volvo FE koji radi samo na prirodan zemni gas - metan. Volvo FE CNG (komprimovani prirodni gas) prvenstveno je razvijen za zadatke koji podrazumevaju kratke cikluse vožnje sa čestim polascima i zaustavljanjima, kao što su sakupljanje otpada i lokalna distribucija...

Renault Trucks na IAA sajmu u Hanoveru

Renault Trucks na IAA sajmu u Hanoveru

Tokom IAA 2014, sajma koji se održava u Hanoveru od 25. septembra do 2. oktobra, Renault Trucks će prikazati svoj asortiman vozila, najopsežniji i najsavremeniji na tržištu. Vozila koja se izdvajaju po svojoj efikasnosti, ekonomičnosti i robusnosti...m vučnog voza od 120 t), biće izložena na štandu A05 u hali 17.

Prvih šest Volvo kamiona za SMS-Šped

Prvih šest Volvo kamiona za SMS-Šped

U novoformiranu kompaniju SMS-Šped iz Beograda, koja će se za sada baviti isključivo distributivnim prevozom, početkom jula stigli su prvi Volvo kamioni - svi su iz FL familije. Novi kupac se opredelio za dva vozila ukupne mase 12 i četiri ukupne mase 16 tona...

DAF proizveo milionitu kabinu

DAF proizveo milionitu kabinu

Proizvodne pogone kompanije DAF u mestu Westerlo u Belgiji, 4. jula 2014. godine napustila je milionita kabina. Jubilarna kabina je tipa Space Cab i simbolično je predata generalnom direktoru kompanije Vervoer Van Dievel iz belgijskog mesta Mechelen...

Renault Trucks - Održavanje klima uređaja po specijalnim cenama

Renault Trucks - Održavanje klima uređaja po specijalnim cenama

Za pouzdanu svežinu u kabini vozila koja su fabrički već opremljena klima sistemima, za ugradnju klima uređaja u kamione koji ih još nemaju, kao i za nabavku originalnih rezervnih delova za ove uređaje, Renault Trucks je za vlasnike Reno kamiona u Srbiji pripremio posebne, osetno snižene cene...

Debi novih Renault kamiona na Danu otvorenih vrata + FOTO

Debi novih Renault kamiona na Danu otvorenih vrata + FOTO

Budući da ove godine u Beogradu nije bilo najavljene, pa, iz objektivnih razloga, otkazane međunarodne izložbe komercijalnih vozila, a da Renault Trucks od nedavno u svim kategorijama u prodaji ima potpuno nove kamione opremljene Euro VI, motorima, jedinstvena prilika da se potencijalni i sadašnji kupci, poslovni partneri i prijatelji brenda upoznaju sa nekim od najatraktivnijih noviteta bio je Dan otvorenih vrata...

Neverovatan trijumf Volvo Trucks kampanje na festivalu Kanski lavovi

Neverovatan trijumf Volvo Trucks kampanje na festivalu Kanski lavovi

Volvo Trucks kampanja testiranja vozila snimanih “uživo” i film The Epic Split dobili su najveće nagrade na "svetskom šampionatu oglašavanja" u Kanu. Kampanja – demonstracija inovativnih karakteristika nove serije kamiona – ukupno je osvojila 20 nagrada, uključujući osam zlatnih i dve prestižne Grand Prix nagrade u kategorijama Cyber i Film.

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje