AutoMAGAZIN - Kamioni

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Miško Đoković u svetskom finalu u ekonomičnoj vožnji Volvo kamiona!

Miško Đoković u svetskom finalu u ekonomičnoj vožnji Volvo kamiona!

U vrlo jakoj konkurenciji, vozač Grade Transa iz Čačka osvojio treće mesto na regionalnom takmičenju Drivers’ Fuel Challenge (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva), održanom 29. avgusta na Slovakia Ringu u blizini Bratislave i time se kvalifikovao za svetsko finale, zakazano za 19. septembar u Geteborgu, u Švedskoj...

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

 

Još jedan i do sada najveći uspeh vozača Grade Transa iz Čačka, 40-godišnjeg Miška Đokovića: u konkurenciji 15 vozača iz isto toliko država srednje i istočne Evrope, 29. avgusta na stazi Slovakia Ring u blizini Bratislave, glavnog grada Slovačke, pokazao je da je s pravom naš najumešniji vozač u ekonomičnoj vožnji Volvo kamiona, ali i u samom vrhu u regionu!

Iskustvo iz prošlogodišnjeg istoimenog takmičenja, u kojem je, kao i ove godine, bio nacionalni pobednik, pomoglo je da Miško u petak, u idealnim uslovima, po sunčanom, danu bez vetra, na sjajnoj stazi Slovakia Ringa, 35 km jugoistočno od Bratislave, u prepodnevnoj kvalifikacionoj rundi vozi odličnim tempom - 16 minuta i tri sekunde, uz prosečnu potrošnju od 22,5 litara (na 100 km). Time je osvojio četvrto mesto i tako stekao pravo da se sa vozačima iz Estonije, Litvanije i Slovenije nadmeće u finalu.

Pogledajte vest: Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji.

 

U popodnevnom, odlučujućem nadmetanju, Đoković je postigao gotovo identično vreme - 16 minuta, tri sekunde, 31 stotinka, uz osetno nižu prosečnu potrošnju - od samo 21,08 litara (na 100 km), čime je zauzeo treće mesto. Pobednik, Aare Muil iz Estonije je vozio i kraće i ekonomičnije - 15 minuta, 59 sekundi, 37 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 19,5 litara, dok je drugoplasirani, Jonas Gudauskas iz Litvanije vozio 16 minita, tri sekunde i 18 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 20,83 litra.

Pred svim učesnicima - profesionalnim vozačima iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Hrvatske, Letonije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Republike Češke, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije je bio identičan zadatak: da kružnu stazu dužine 5.922 m, u dva kruga (ukupno 11.844 m) prevale za maksimalno 16 minuta i 30 sekundi, uz što nižu prosečnu potrošnju goriva.

Kao i u nacionalnim kvalifikacijama, i na regionalnom finalu za tržište Centralna i istočna Evropa, takmičari su upravljali identičnim voznim „ansamblom" - Volvo tegljačima najnovije FH generacije, s Euro VI motorima od 500 KS, 12-stepenim automatizovanim menjačem I-Shift, opremljenim Michelin pneumaticima 315/70 R 22.5, sa visokim, HSLP „spavaćim" kabinama (High sleeper cab) koji su vukli poluprikolice nemačkog proizvođača Kegel /Kögel/ opterećene sa 15,5 tona betonskih ploča i kontejnerima sa vodom mase dve tone (ukupna masa svakog od dva takmičarska vozila 32,1 tona).

Miško Đoković u svetskom finalu u ekonomičnoj vožnji Volvo kamiona!

Pogledajte vest: Volvo počinje da pravi kamion na gas.

 

Pobedniku regionalnog takmičenja Drivers' Fuel Challenge 2014 pripala je izuzetna nagrada - nov automobil Volvo S60, drugoplasirani je dobio put u sedište kompanije Volvo Trucks, u Geteborg, sa obilaskom glavnog proizvodnog pogona, dok je Miško Đoković, uz već podrazumevajući pehar, dobio i vačer u vrednosti od 1.000 evra za kupovinu bredniranih artikala iz posebne Volvo kolekcije.

Trojica prvoplasiranih sa Slovakia Ringa su stekli i eksluzivno pravo da se sa regionalnim pobednicima iz 20 država sa cele planete takmiče na svetskom finalu, koje se 19. septembra održava u Demo centru Volvo kamiona u Geteborgu. Svetskog šampiona očekuje, kako organizator navodi, „nagrada koja se pamti čitavog života".

Osim trojice prvoplasiranih, vredne nagrade su pripale i kompanijama u kojima su ovi profesionalci zaposleni - pobednik sa Slovakia Ringa je vlasniku kompanije u kojoj vozi „osvojio" vaučer za kupovinu origionalnih Volvo delova ili za usluge u Volvo servisima u vrednosti od 10.000 evra, drugoplasirani je za vlasnika „osvojiio" vaučer iste namene od 5.000 evra, dok je vlasniku kompanije Grade Trans iz Čačka u kojoj je zaposlen Miško Đoković, gospodinu Gradimiru Petroviću na svečanom proglašenju pobednika, održanom 29. avgusta u bratislavkom hotelu Šeraton /Sheraton/ pripao vaučer u vrednosti od 2.500 evra.

Takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u najekonomičnoj vožnji, kompanija Volvo kamioni je pokrenula 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Pokazalo se da za ovim nadmetanjem, organizovanim kao globalna aktivnost, vlada veliko interesovanje, naročito na tržištu Srednja i Istočna Evropa, na kojem se od 2011. sprovodi na godišnjem nivou. Ove godine se u kvalifikacijama u 15 država takmičilo oko 3.200 vozača, čak dvostruko više nego pre tri godine. U Srbiji se ovo nadmetanje u ekonomičnoj vožnji održava od 2012.

Volvo Trucks Serbia PR

Dizajniranje kamiona zahteva da proniknemo u budućnost

Dizajniranje kamiona zahteva da proniknemo u budućnost

Proces razvoja novog kamiona počinje mnogo pre samog predstavljanja vozila. Tokom tog perioda dosta toga može da se promeni. Potrebno je sagledati budućnost da bi se razvio dizajn koji, u trenutku pojavljivanja, neće biti samo savremen, već i inovativan...

Renault Trucks započeo evropsko takmičenje post-prodaje

Renault Trucks započeo evropsko takmičenje post-prodaje

Renault Trucks voli takmičenja i sada najavljuje RTEC, takmičenje post-prodaje za svoju kompletnu evropsku dilersku mrežu. Cilj je unapređenje veština i isticanje stručnosti Renault Trucks mreže u pružanju post-prodajnih usluga sadašnjim i budućim korisnicima...

Volvo Trucks: Vozač iz Srbije u TOP 10 u ekonomičnoj vožnji u svetu!

Volvo Trucks: Vozač iz Srbije u TOP 10 u ekonomičnoj vožnji u svetu!

 Miško Đoković, vozač Grade Transa iz Čačka, u izuzetno jakoj konkurenciji – 23 vozača iz celog sveta - još jednom potvrdio svoje umeće u ekonomičnom upravljanju Volvo kamionom, svrstavši se među prvih deset na finalnom takmičenju Drivers’ Fuel Challenge, održanom 19. septembra u Geteborgu, u Švedskoj...

Renault Trucks T izabran za Kamion godine 2015

Renault Trucks T izabran za Kamion godine 2015

Renault Trucks T je 23. septembra 2014. proglašen za Međunarodni kamion godine za 2015. godinu od strane žirija koji se sastoji od 25 međunarodnih novinara iz auto industrije. Gianenrico Griffini, predsednik žirija, predao je prestižnu nagradu Brunu Blinu, predsedniku Renault Trucks, tokom 65. IAA sajma komercijalnih vozila u Hanoveru...

Vozač iz Estonije u finalu, zajedno sa vozačima iz Litvanije i Srbije

Vozač iz Estonije u finalu, zajedno sa vozačima iz Litvanije i Srbije

Prošlog petka na trkačkoj stazi Slovakia Ring, u blizini Bratislave, održano je regionalno finale takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014 za tržište Srednje i istočene Evrope. U poslednjoj rundi regionalnog finala, Estonac Are Muil /Aare Müil/, potvrdio je svoje nenadmašne sposobnosti kao vozač sa najmanjom potrošnjom...

BMW X6 2023
Slika nedelje