AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Miško Đoković u svetskom finalu u ekonomičnoj vožnji Volvo kamiona!

Miško Đoković u svetskom finalu u ekonomičnoj vožnji Volvo kamiona!

U vrlo jakoj konkurenciji, vozač Grade Transa iz Čačka osvojio treće mesto na regionalnom takmičenju Drivers’ Fuel Challenge (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva), održanom 29. avgusta na Slovakia Ringu u blizini Bratislave i time se kvalifikovao za svetsko finale, zakazano za 19. septembar u Geteborgu, u Švedskoj...

Pogledajte fotografije: Volvo kamioni - The Drivers' Fuel Challenge 2014 Srbija.

 

Još jedan i do sada najveći uspeh vozača Grade Transa iz Čačka, 40-godišnjeg Miška Đokovića: u konkurenciji 15 vozača iz isto toliko država srednje i istočne Evrope, 29. avgusta na stazi Slovakia Ring u blizini Bratislave, glavnog grada Slovačke, pokazao je da je s pravom naš najumešniji vozač u ekonomičnoj vožnji Volvo kamiona, ali i u samom vrhu u regionu!

Iskustvo iz prošlogodišnjeg istoimenog takmičenja, u kojem je, kao i ove godine, bio nacionalni pobednik, pomoglo je da Miško u petak, u idealnim uslovima, po sunčanom, danu bez vetra, na sjajnoj stazi Slovakia Ringa, 35 km jugoistočno od Bratislave, u prepodnevnoj kvalifikacionoj rundi vozi odličnim tempom - 16 minuta i tri sekunde, uz prosečnu potrošnju od 22,5 litara (na 100 km). Time je osvojio četvrto mesto i tako stekao pravo da se sa vozačima iz Estonije, Litvanije i Slovenije nadmeće u finalu.

Pogledajte vest: Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji.

 

U popodnevnom, odlučujućem nadmetanju, Đoković je postigao gotovo identično vreme - 16 minuta, tri sekunde, 31 stotinka, uz osetno nižu prosečnu potrošnju - od samo 21,08 litara (na 100 km), čime je zauzeo treće mesto. Pobednik, Aare Muil iz Estonije je vozio i kraće i ekonomičnije - 15 minuta, 59 sekundi, 37 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 19,5 litara, dok je drugoplasirani, Jonas Gudauskas iz Litvanije vozio 16 minita, tri sekunde i 18 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 20,83 litra.

Pred svim učesnicima - profesionalnim vozačima iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Hrvatske, Letonije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Republike Češke, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije je bio identičan zadatak: da kružnu stazu dužine 5.922 m, u dva kruga (ukupno 11.844 m) prevale za maksimalno 16 minuta i 30 sekundi, uz što nižu prosečnu potrošnju goriva.

Kao i u nacionalnim kvalifikacijama, i na regionalnom finalu za tržište Centralna i istočna Evropa, takmičari su upravljali identičnim voznim „ansamblom" - Volvo tegljačima najnovije FH generacije, s Euro VI motorima od 500 KS, 12-stepenim automatizovanim menjačem I-Shift, opremljenim Michelin pneumaticima 315/70 R 22.5, sa visokim, HSLP „spavaćim" kabinama (High sleeper cab) koji su vukli poluprikolice nemačkog proizvođača Kegel /Kögel/ opterećene sa 15,5 tona betonskih ploča i kontejnerima sa vodom mase dve tone (ukupna masa svakog od dva takmičarska vozila 32,1 tona).

Miško Đoković u svetskom finalu u ekonomičnoj vožnji Volvo kamiona!

Pogledajte vest: Volvo počinje da pravi kamion na gas.

 

Pobedniku regionalnog takmičenja Drivers' Fuel Challenge 2014 pripala je izuzetna nagrada - nov automobil Volvo S60, drugoplasirani je dobio put u sedište kompanije Volvo Trucks, u Geteborg, sa obilaskom glavnog proizvodnog pogona, dok je Miško Đoković, uz već podrazumevajući pehar, dobio i vačer u vrednosti od 1.000 evra za kupovinu bredniranih artikala iz posebne Volvo kolekcije.

Trojica prvoplasiranih sa Slovakia Ringa su stekli i eksluzivno pravo da se sa regionalnim pobednicima iz 20 država sa cele planete takmiče na svetskom finalu, koje se 19. septembra održava u Demo centru Volvo kamiona u Geteborgu. Svetskog šampiona očekuje, kako organizator navodi, „nagrada koja se pamti čitavog života".

Osim trojice prvoplasiranih, vredne nagrade su pripale i kompanijama u kojima su ovi profesionalci zaposleni - pobednik sa Slovakia Ringa je vlasniku kompanije u kojoj vozi „osvojio" vaučer za kupovinu origionalnih Volvo delova ili za usluge u Volvo servisima u vrednosti od 10.000 evra, drugoplasirani je za vlasnika „osvojiio" vaučer iste namene od 5.000 evra, dok je vlasniku kompanije Grade Trans iz Čačka u kojoj je zaposlen Miško Đoković, gospodinu Gradimiru Petroviću na svečanom proglašenju pobednika, održanom 29. avgusta u bratislavkom hotelu Šeraton /Sheraton/ pripao vaučer u vrednosti od 2.500 evra.

Takmičenje The global Drivers' Fuel Challenge - tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u najekonomičnoj vožnji, kompanija Volvo kamioni je pokrenula 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Pokazalo se da za ovim nadmetanjem, organizovanim kao globalna aktivnost, vlada veliko interesovanje, naročito na tržištu Srednja i Istočna Evropa, na kojem se od 2011. sprovodi na godišnjem nivou. Ove godine se u kvalifikacijama u 15 država takmičilo oko 3.200 vozača, čak dvostruko više nego pre tri godine. U Srbiji se ovo nadmetanje u ekonomičnoj vožnji održava od 2012.

Volvo Trucks Serbia PR

U Novom Sadu predstavljen novi Feniksbus Euro 6

U Novom Sadu predstavljen novi Feniksbus Euro 6

U sedištu preduzeća FENIKSBUS d.o.o. u Novom Sadu održana je premijerna prezentacija nove generacije »midibusa« FBI 83-Euro 6, koju osim što ispunjava sve zahteve najnovijeg ekološkog standarda EURO 6, pored niza inovacija karakteriše i originalan dizajn...

Volvo Trucks Serbia: Priprema za zimu po konkurentim cenama

Volvo Trucks Serbia: Priprema za zimu po konkurentim cenama

Pod motom „Sklonite se od hladnoće“, vlasnicima Volvo kamiona i autobusa se nudi mogućnost da, ugradnjom originalnih rezervnih delova i uz visokostručne usluge u ovlašćenim servisnim radionicama, po povoljnim cenama, do 25% odsto nižim od regularnih, pripreme vozilo za period naporne i klimatski izazovne ekspoloatacije...

Ralu logistika u Srbiji kupila 32 nova Man tegljača

Ralu logistika u Srbiji kupila 32 nova Man tegljača

Kompaniji RALU Srbija uručena su 32 nova MAN TGX tegljača ekološke klase Euro 6, na svečanoj primopredaji održanoj u prostorijama MAN Importer Srbija. Cela RALU Grupa kupila je ukupno 90 najmodernijih tegljača ukupne vrednosti 6,5 miliona evra što ujedno predstavlja jednu od najvećih transakcija ovog tipa u regionu...

Dizajniranje kamiona zahteva da proniknemo u budućnost

Dizajniranje kamiona zahteva da proniknemo u budućnost

Proces razvoja novog kamiona počinje mnogo pre samog predstavljanja vozila. Tokom tog perioda dosta toga može da se promeni. Potrebno je sagledati budućnost da bi se razvio dizajn koji, u trenutku pojavljivanja, neće biti samo savremen, već i inovativan...

Renault Trucks započeo evropsko takmičenje post-prodaje

Renault Trucks započeo evropsko takmičenje post-prodaje

Renault Trucks voli takmičenja i sada najavljuje RTEC, takmičenje post-prodaje za svoju kompletnu evropsku dilersku mrežu. Cilj je unapređenje veština i isticanje stručnosti Renault Trucks mreže u pružanju post-prodajnih usluga sadašnjim i budućim korisnicima...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje