AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Šta je brže: kamion Volvo FH ili sportski auto Koenigsegg One:1? (video)

Šta je brže: kamion Volvo FH ili sportski auto Koenigsegg One:1? (video)

Volvo FH mase osam tona protiv jednog od najbržih automobila u svetu – automobila Koenigsegg One:1. Ovo je scenario novog Volvo filma „Volvo Trucks vs Koenigsegg“. Cilj trke je konačno testiranje novog I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom koji se zasniva na tehnici korišćenoj kod sportskih automobila...

Šta je brže: kamion Volvo FH ili sportski auto Koenigsegg One:1? (video)

Pogledajte vest: Sportski auto ispod haube – sa I-Shift menjačem sa dvostrukim kvačilom.

 

U novom filmu „Volvo Trucks vs Koenigsegg“ testiran je jedinstveni I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom firme Volvo Trucks. U filmu se Volvo FH takmiči sa automobilom Koenigsegg One:1 koji ima onoliko konjskih snaga koliko i kila (1.360), što ga čini prvim mega-automobilom u svetu. Da bi trka bila poštena, Volvo FH će biti u blagoj prednosti – kamion će napraviti jedan krug, a Koenigsegg dva. Uprkos tome, zaključak je još uvek nepredvidljiv. Cilj trke je konačno testiranje novog Volvo I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom.

Pogledajte vest: Volvo Trucks počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila.

 

„I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom je jedinstveno rešenje na tržištu teških vozila. Međutim, slična tehnologija već postoji u sportskim automobilima. Zato je ovo bio savršen izazov“, kaže Džef Berd, direktor odeljenja za održavanje test vožnji za novinare u firmi Volvo Trucks.

Šta je brže: kamion Volvo FH ili sportski auto Koenigsegg One:1? (video)

Pogledajte vest: Volvo Trucks: Vozač iz Srbije u TOP 10 u ekonomičnoj vožnji u svetu!

 

Volvo FH kamion sa I-Shift menjačem sa dvostrukim kvačilom i sportski automobil slični su po voznim karakteristikama koje omogućava neprimetna promena stepena prenosa. Dokazi za to biće otkriveni na trkačkoj stazi Knutstorp na jugu Švedske, poznatoj po brdovitom terenu i zahtevnim krivinama.

Šta je brže: kamion Volvo FH ili sportski auto Koenigsegg One:1? (video)

„Iako zvuči kao da ovakva sredina ne odgovara teškom kamionu, I-Shift sa dvostrukim kvačilom je najkorisniji pri čestim promenama stepena prenosa. Neprimetne promene stepena prenosa menjača neverovatno poboljšavaju vozne karakteristike“, kaže Džef Berd.

Za volanom Volvo FH kamiona sedi Tif Nidel, iskusna i poznata ličnost iz sveta auto-sporta. Ne otkrivajući rezultate, Tif Nidel – koji se nikada ranije nije trkao kamionom – priznao je da je bio impresioniran njegovim performansama.

Šta je brže: kamion Volvo FH ili sportski auto Koenigsegg One:1? (video)

„I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom je potpuno neverovatan. To se jasno vidi na nagibima na kojima kamion ne zastaje, već nastavlja lako da se kreće neprimetno menjajući stepene prenosa. Kada kočite, usporava vrlo meko i prijatno. Kamion definitivno ima dušu sportskog automobila“, kaže Tif Nidel.

Šta je brže: kamion Volvo FH ili sportski auto Koenigsegg One:1? (video)

Proizvodnja novog menjača sa dvostrukim kvačilom firme Volvo Trucks počela je u Evropi u junu ove godine i on može da se poruči na svakom tržištu koje prodaje Volvo FH kamione sa Euro VI D13 motorima od 460, 500 i 540 KS.

Volvo Trucks vs Koenigsegg – pogledajte kako je tekla trka:Volvo Trucks vs Koenigsegg – iza kulisa:Volvo Trucks vs Koenigsegg – pogledajte šta o trci kaže Tif Nidel iza kulisa:Animacija I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom:ČINJENICE:

O I-Shift menjaču sa dvostrukim kvačilom

– I-Shift sa dvostrukim kvačilom se načelno može opisati kao paralelna kombinacija dva menjača. Kada je jedan stepen prenosa aktivan u jednom menjaču, sledeći stepen prenosa je unapred izabran u drugom. Pri promeni stepena prenosa, samo jedno kvačilo mora da se otpusti kada se istovremeno uključuje drugo. Zato nema prekida snage tokom promene stepena prenosa.

– I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom se zasniva na I-Shift menjaču. Iako ima mnogo novih komponenti, novi menjač je samo 12 cm duži od standardnog I-Shift menjača zato što ima novo dvostruko kvačilo.

– I-Shift sa dvostrukim kvačilom omogućava promenu stepena prenosa bez prekida toka snage onda kada je to potrebno. Ako su uslovi vožnje takvi da je optimalnije da menjač preskoči nekoliko stepeni prenosa, menjač menja stepene prenosa kao standardni I-Shift.

– I-Shift sa dvostrukim kvačilom uvek menja stepene prenosa bez prekida toka snage, izuzev pri promeni opsega do koje dolazi pri promeni iz 6. u 7. stepen prenosa.

– I-Shift sa dvostrukim kvačilom može da se poruči za Volvo FH kao dopuna za I-Shift i ručni menjač.

Proizvodnja I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom je počela u Evropi u junu ove godine i on može da se poruči na svakom tržištu koje prodaje Volvo FH kamione sa Euro VI D13 motorima od 460, 500 i 540 KS.

O trci

Trka je održana na trkačkoj stazi Knutstorp na jugu Švedske. Pre trke je uklonjeno softversko ograničenje brzine kamiona od 90 km/h da bi kamion imao veće šanse u trci sa sportskim automobilom. Da bi trka zaista bila uzbudljiva kao na filmu, Volvo FH je morao da napravi jedan krug, a Koenigsegg One:1 dva. Film je snimljen na ograđenoj stazi koju je čuvala služba obezbeđenja.

O kamionu koji se trka

Kamion bez poluprikolice mase osam tona imao je 540 KS i I-Shift menjač sa dvostrukim kvačilom. Pre trke je uklonjena blokada brzine kamiona od 90 km/h. To znači da je kamion dostigao brzinu od skoro 130 km/h na traci.

O automobilu Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1 je prvi „mega-automobil“ u svetu koji se masovno proizvodi, tj. prvi automobil u svetu koji ima jednu konjsku snagu po kilogramu. To znači da ima 1.360 KS pri masi od 1.360 kilograma, što je kombinacija koju nijedan proizvođač sportskih automobila nije do sada postigao. Motor ima obrtni moment veći od 1.000 Nm u intervalu od 3.000 do 7.500 o/min, a automobil ubrzava od 0 do 400 km/h za manje od 20 sekundi.

O Tifu Nidelu

Tif Nidel vodi britansku TV emisiju o motornim vozilima pod nazivom „Peta brzina“. Kao dugogodišnji auto-trkač vozio je skoro sve tipove vozila i učestvovao u skoro svim takmičenjima – od trke „Formula 1“ do trke „24 sata Le Mana“.


Volvo Trucks Serbia PR

I Imlek na Volvo točkovima

I Imlek na Volvo točkovima

Vozni park Imleka, regionalnog lidera u prikupljanju i preradi mleka, sa poslovnim aktivnostima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, početkom januara je osvežen i ojačan s četiri nova Volvo kamiona, prvim vozilima ove marke u transportnoj floti te kompanije...

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za kvalitet

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za kvalitet

Drugi put za redom, Volvo Trucks je osvajio prestižnu evropsku Nagradu za kvalitetnu inovaciju (Quality Innovation of the Year Award) koja se dodeljuje svake godine. Volvo Trucks je nagradu dobio za svoj novi menjač I-Shift sa dvostrukim kvačilom...

Brža isporuka kupcima uz pomoć Volvo Trucks 3D crteža šasije

Brža isporuka kupcima uz pomoć Volvo Trucks 3D crteža šasije

Zahvaljujući 3D crtežima šasije, nadgradnja i šasija za nekoliko Volvo Trucks modela sada mogu da se projektuju istovremeno. To znači da je proces pravljenja nadgradnje, a samim time i vreme isporuke kupcima, u nekim slučajevima kraće i do 14 dana, bez ugrožavanja visokog kvaliteta.

MAN opet pripremio božićni kamion

MAN opet pripremio božićni kamion

Kompanija MAN poslala je svoj moderni kamion na "Božićno putovanje", koje će se završiti na Badnje veče. Ove godine, na ovo putovanje humanitarnog tipa, MAN je poslao atraktivno ukrašen kamion šleper, koji će najveći deo vremena provesti u Bavarskoj...

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Volvo FL je sada dostupan u verziji sa pogonom na obe osovine (4x4) i u potpunosti je spreman da vas i po klizavim, strmim i neravnim terenima preveze do cilja. Idealan je kao vozilo za posebne namene, kako u gradskim zonama, tako i u teškim radnim uslovima, ali i kao servisni kamion u kamenolomu i na gradilištu...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje