AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ovo je potpuno serijski BMW i8 + VIDEO

Ovo je potpuno serijski BMW i8 + VIDEO

Kompanija BMW predstavlja svoj prvi plug-in hybrid. 2009. godine u Frankfurtu je predstavljena studija BMW EfficientDynamics Concept, kojom je najavljen upravo predstavljeni serijski automobil BMW i8, koji će uskoro stići do svojih prvih vlasnika...

Ovo je potpuno serijski BMW i8 + VIDEO

Put ka serijskom i8 su prokrčili koncept modeli Vision EfficientDynamics (2009), i8 Concept (2011) i i8 Concept Spyder (2012). Serijski model se od njih razlikuje samo u detaljima, a osnovni dizajn i futuristički detalji su ostali nepromenjeni.

Uočavamo promene na vtatima, koja se otvaraju nagore kao na konceptu, ali su izgubila prostakljeni donji deo, koji je krasio koncept automobil. Donji deo vrata izrađen je ord karbona i aluminijuma, kao i ostali delovi karoserije. Povećana su oba prevesa karoserije, a aerodinamino dizajnirane felne su dobile novi oblik, koji je više serijski. Dizajn bočnih stakala podseća na dizajn kupea serije 4 i 6, a pripadnost bavarskom proizvođaču otkriva i krovna antena u ajkulinog peraja.

Ovo je potpuno serijski BMW i8 + VIDEO

Interijer ima koncepciju 2+2. Kupe meri dužinu od 4.689 mm, širinu od 1.942 mm i visinu od 1.293 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2.800 mm. Zahvaljujući velikom korišćenju kompozitnih materijala u konstrukciji skeleta, masa automobila iznosi samo 1.490 kilograma.

Posebna pažnja je posvećena razvoju aerodinamike, a rezultat je otpor vazduha od samo cx 0,26. Ispod automobila je vešto sakriven plug-in hybridni sistem, koji kombinuje 1,5-litarski turbo benzinski trocilindarski motor BMW TwinPower Turbo maksimalne snage 231 KS i maksimalnog obrtnog momenta od 320 Nm, koji pokreće zadnje točkove i elektromotor snage 131 KS i maksimalnog obrtni momenta 250 Nm, koji pogoni prednje točkove.

Ovo je potpuno serijski BMW i8 + VIDEO

Deo pogonskog sistema je i šestostepeni automatizovani menjač, smešten pozadi i uparen sa benzinskim motorom, a i elektromotor smešten iznad prednje osovine ima svoj dvostepeni menjač. Maksimalna snaga kompletnog pogonskog sistema iznosi 362 KS, a maksimalni obrtni moment 570 Nm. BMW i8 do 100 km/h stiže za samo 4,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h. Proizvođač navodi prosečnu potrošnju od samo 2,5 l/100 km.

Ovo je potpuno serijski BMW i8 + VIDEO

Hibridni sistem sa akumulatorom ima kapacitet 5 kWh i razvijen je sa ciljem da automobil može da se kreće samo na električnu energiju. U tom režimu (eDrive) i8 može da razvije maksimalnih 120 km/h i pređe 35 kilometara. U BMW-u i8 vozač ima na raspolaganju pet režima vožnje, koji su prilagođeni različitim uslovima. BMW i8 stoji na felnama prečnika 20 inča, koje su izrađene od kovanog aluminijuma, a u ponudi su i felne od aluminijumskih kompozita.

VIDEO:



Automagazin.rs

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Dobro pozicionirani u odnosu na konkurenciju: Na brojnim najnovijim uporednim testovima, premium gume kompanije Hankook impresioniraju svojom udobnošću i sigurnošću, a prema pisanju specijalizovanih medija, pružaju i odličan odnos cene i performansi...

123456. . .1596
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje