AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Formula student tim raspisao konkurs za nove članove

Formula student tim raspisao konkurs za nove članove

Prvi Formula Student tim koji je formiran u Srbiji, ispred Univerziteta u Beogradu i jedini koji se trenutno takmiči na svetskim Formula Student (FS) takmičenjima, raspisao je konkurs za nove članove...

Opšti uslovi konkursa:

- Minimum upisana treća godina osnovnih akademskih studija:

  • Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
  • Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu;
  • Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
  • Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
  • Tehnološko metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu

- Napredan nivo znanja engleskog jezika (deo intervjua sa kandidatima biće obavljen na engleskom jeziku);
- Sposobnost brzog savladavanja novih programskih paketa;
- Potrebno je da kandidat bude analitičan, orijentisan na efikasno rešavanje inženjerskih zadataka, da poštuje vremenske rokove i da je spreman za rad u timu.

Potrebna dokumentacija:

  • Fotokopija indeksa (prve dve strane);
  • Fotokopija stranice poslednjeg overenog semestra;
  • Lista položenih ispita (ne mora da bude overena)
  • CV na engleskom jeziku;
  • Motivaciono pismo do 500 reči.

Napomena:

Celokupnu dokumentaciju dostaviti u jedinstvenoj .zip datoteci(ime_prezime_brojindeksa.zip);
Forma za nazivanje dokumenta je: ime_prezime_brojindeksa_nazivdokumenta.pdf.

Adresa za dostavljanje prijava je: konkurs2014@stt.org.rs.

Internet sajt: www.stt.org.rs.

Formula student tim raspisao konkurs za nove članove

Drumska strela – Road arrow team - Sezona 2013

Drumska strela predstavlja prvi Formula Student tim koji je formiran u Srbiji, ispred Univerziteta u Beogradu i jedini koji se trenutno takmiči na svetskim Formula Student (FS) takmičenjima. Ideja da se oformi tim studenata koji će pokušati da se plasira na FS takmičenje i konstruiše prvi srpski bolid nastala je 2010.godine, kada su studenti sa Mašinskog fakulteta se prema priči kolega sa Univerziteta u Rijeci, koji su počeli da rade na vozilu, zainteresovali da otpočnu priču na našem Univerzitetu. Tim Drumska strela formiran je krajem 2010.godine ispred STT udruženja (Studentska Tehnička Takmičenja, stt.org.rs), Rektorat Univerziteta u Beogradu, čija podrška i pomoć postoji od tada do danas.

Tadašnji tim činili su studenti Mašinskog fakulteta. Idejni kocept srpske Drumske strele osvojio je 2.mesto na svom prvom učešću u FS takmičenju, u julu 2011. godine na najprestižnijem takmičenju FS, u Silverstonu Velika Britanija. Nakon ovog uspeha, studenti su stekli pravo da izrade pravo vozilo zasnovano na uspešnom konceptu i odmah se takmiče tokom leta 2012.

Priča Drumske strele podignuta je na viši nivo, i Univerzitet u Beogradu tom prilikom je podržao projekat a studenti sa Fakulteta organizacionih nauka priključili su se timu kako bi se na takmičenju ostvario bolji rezultat i predstavio projekat prema svim pravilima i propozicijama.

Formula Student takmičenje sastoji se iz 2 dela: statičkog i dinamičkog. Osim testiranja, tehničkih pregleda i drugih testova koje vozilo svakog Univerziteta koje učestvuje na takmičenju mora da prođe, postoji i biznis prezentacija u kojoj je potrebno uveriti stručne sudije u troškovnu opravdanost projekta, objasniti koncepte saradnji sa partnerima i samu organizaciju rada tima studenata.

U 2012.godini prvo srpsko FS vozilo zabeležilo je sledeće rezultate:
- Silverston, Velika Britanija: 68.mesto (uk. 140 timova)
- Verano di Malagari, Italija: 30.mesto (uk. 70 timova)

Ambicije tima nakon prve sezone u kojoj su se takmičili sa vrhunskim Univerzitetima tehničkih nauka u svetu su preciznije postavljene za sezonu 2013. Prema propozicijama, bilo je potrebno postaviti nov inženjerski koncept izrade vozila ii konstruisati novo vozilo. Prema iskustvima Drumske strele sa prethodnih takmičenja, postavljeni su novi ciljevi na projektu da bi se izradilo vozilo sa boljim performansama.

Tim je proširen za sezonu 2013. Sproveden je konkurs  i selekcija na jesen 2012.godine i u tim je ušao određen broj studenata Mašinskog, Saobraćajnog i Fakulteta organizacionih nauka. Od tada, tim je radio na projektima za sezonu 2013.

Podela posla je urađena na početku sezone, a svaki tim je imaao svoje aktivnosti koje su preduzimane za potrebe projekta:

- Tim za pogon
- Tim za upravljanje, oslanjanje i kočenje
- Tim za dizajn
- Tim za marketing i sponzorstva.

Mentor tima je prof dr Aleksandar Veg, Mašinski fakultet. Tim je činilo 25 studenata.
U sezoni 2013, Drumska strela – Road arrow tim  bio je uspešno registrovan na 4 svetska takmičenja, a takmičio se na 3: Čeh Ring (Češka) od 8. do 11. avgusta, Gijor (Mađarska)  od  22. do 25. avgusta i Verano di Malagari (Italija) od 13. do 16. septembra 2013.godine.
Studenti zajednički radili na cilju da se vozilo i konstruiše i zabeleži bolje rezultate ovog leta. Najubedljivi rezultat ostvaren je na poslednjem takmičenju u sezoni – na Formula Student takmičenju u Varano di Maligariju, kada je srpski Formula Student tim ostvario rang od 11.mesta.  Promene na izradi vozila u sezoni 2013 najviše su se odrazila na težini vozila i upotrebi materijali u izradi delova na studentskoj formuli.

Specifikacija vozila:

Vozilo Drumska strela 2013 je lakše za 60 kg u odnosu na prvo konstruisano iz 2012.godine sa težinom od 250kg. Oplata je od karbonskih vlakana, a ima 85 konjskih snaga i 63kW. Vozilo Drumske strele 2013 premijerno je predstavljeno javnosti 10.jula na Mašinskom fakultetu u Beogradu, mestu na kome je ideja o nastanku ovog tima i potekla.

Učešće na ovom projektu tokom sezone uzelo je 30 studenata, a da bi na kraju tim brojao: 25 mladih inženjera – Mašinski fakultet, Fakultet organizacionih nauka i Saobraćajni fakultet.
Ovo je drugo vozilo koje su studenti Drumske strele konstruisali i radi odlaska na takmičenja Formula Student zajednice u kojima učestvujem preko 500 timova – tehničkih univerziteta na svetu.  Kao kruna sezone, studenti Drumske strele 2013 za najznačajnije vrednosti učešća na ovom projektu smatraju – timski rad, internacionalno iskustvo, vrednovanje svog rada i znanja kroz takmičenja i primopredaju iskustava sa projekta Drumske strele narednim generacijama.

Formula Student Team

Video: Audi TT (2014) trenira na Nürburgringu

Video: Audi TT (2014) trenira na Nürburgringu

Aktuelna generacija modela Audi TT (kodna oznaka 8J) pojavila se na ulicama polovinom 2006. godine. Posle sedmogodišnje karijere, niko se neće iznenaditi dolaskom nove generacije, koja upravo brusi asfalt na stazi Nürburgring...

Renault Clio - Nepristojna ponuda

Renault Clio - Nepristojna ponuda

Renault uvek ide korak unapred, to je već dobro poznato, uvek se trudi da bude bliži kupcu i da ga što više zadovolji. U ovoj sadašnjoj akciji je ceo tim Renault-a sedeo i smislio ponudu koju je teško odbiti. Ovu ponudu Renault-a u Srbiji teško je odbiti...

Toyota RAV4: Od sada AWD pogon i za motor 2.0 D-4D

Toyota RAV4: Od sada AWD pogon i za motor 2.0 D-4D

Toyota u Evropi proširuje ponudu verzija modela RAV4. Toyota RAV4 za modelsku godinu 2014 dobila je pogon na sve točkove i u kombinaciji sa osnovnim dizelikim motorom 2.0 D-4D, koji razvija maksimalnu snagu od 91 kW i maksimalni obrtni moment od 310 Nm...

Model Fiat 500L glavna zvezda Galerije moderne umetnosti u Torinu

Model Fiat 500L glavna zvezda Galerije moderne umetnosti u Torinu

Izložba pod nazivom „Renoar. Izbor iz kolekcija iz muzeja d′Orsay i l′Orangerie collections”, koju su organizovali (Sylvie Patry) Silvi Patri i Rikardo Pasoni (Riccardo Passoni), je otvorena 23. oktobra 2013. godine, u Galeriji moderne umetnosti u Torinu i trajaće sve do 23. februara 2014. godine.

Novi Mercedes Sprinter prikazan na 4. DSW Oktoberfestu u Beogradu

Novi Mercedes Sprinter prikazan na 4. DSW Oktoberfestu u Beogradu

Nemačko-srpsko privredno udruženje (DSW) zajedno sa svojim članovima i poslovnim partnerima proslavilo je 18. i 19.10.2013. godine 4. DSW Oktoberfest u Beogradu. Ovogodišnji beogradski Oktoberfest organizovan je na poslovnom prostoru kompanije Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora u Novom Beogradu...

BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje