AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Android Auto bez kabla ubrzo bi mogao biti dostupan za sve

Android Auto bez kabla ubrzo bi mogao biti dostupan za sve

Spajanje automobila i telefona posredstvom sistema Android Auto obezbeđuje mnogobrojne benefite, ali ima jedan uslov - trenutno je moguća konekcija jedino preko kabla. To bi se uskoro moglo promeniti...

Jedina dostupna mogućnost je spajanje preko kabla, što nekim vozačima zadaje nove obaveze, jer je potrebno pronaći odgovarajući konektor. Većina automobila na tržištu i dalje koristi USB-A, dok su neki automobili, kao oni iz koncerna VW, opremljeni konektorima USB-C. Pored toga, ponuda kablova je zaista velika, ali postoje i razlike među njima, kako vizuelne, tako i u kvalitetu. Neki kablovi ne podržavaju prenos podataka ili ne podržavaju na nivou koji propisuje proizvođač automobila (čitaj software-a), što stvara nove probleme.


Rešenje bi moglo da bude bežično spajanje Androida sa sistemom Android Auto, što nije tako jednostavno kao što izgleda. Funkcija bežičnog povezivanja radi na tehnologiji 5GHz Wi-Fi, koju vaš telefon mora podržavati. Spekuliše se, da bi ovu funkciju moglo da ograniči zakonodavstvo Evropske unije, ali nadamo se da se to neće dogoditi. Google je ovom funkcijom opremio pre svih svoje vlastite telefone Pixel, a za sada je dostupno i za nekoliko Samsung modela. To bi se uskoro moglo promeniti. Google ja najavio, da će sa dolaskom novog mobilnog operativnog sistema Android 11, funkcija bežičnog povezivanja biti dostupna svim proizvođačima pametnih telefona. Ako budete imali pametni telefon sa Andorid 11 operativnim sistemom i podršku za ovu funkciju, biće vam potreban samo dovoljno brz Infotainment koji podržava bežično spajanje sa Android Auto. Ono što ohrabruje, jeste činjenica da su neki automobili već dostupni sa funkcijom bežičnog povezivanja, kako sa Andorid Auto, tako i sa Apple Car.


Android 11 biće predstavljen krajem tekuće godine, a Samsung je najavio da će svoje vodeće telefone ponuditi sa Android OS 11 već u novembru mesecu.


Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje