AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

Tri godine od završetka, inovativni „One Tone Life“ projekat, koji su sprovele kompanije A-hus, Vatenfall i Volvo, nadahnuo je brojne porodice da odaberu njime propagiran klimatski optimizovan životni stil...

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

Jedna od tih porodica je i Jogensjö, čiji otac Jon, majka Tina i sin Nils, uživaju u ugodnoj, ekološki napravljenoj kući, koja je bila u srcu koncepta „života od jedne tone.“

„Oduvek smo poštovali životnu okolinu, ali još uvek smo prijatno iznenađeni kako je lako primeniti ugodan i klimatski efikasan životni stil, kada posvećenost zaštiti okoline ukomponujete s modernom tehnologijom“, ističe Tina Jogensjö, zaposlena u UNICEF-u.

Projekat „života od jedne tone“ privukao je mnogo pažnje tokom 2010. i 2011. godine. Bio je rezultat saradnje kompanija A-hus, Vattenfall i Volvo, koje su, zajedno sa specijalizovanim partnerima ICA i Siemens, stvorile ekološki prosvećeno domaćinstvo za porodicu Lindell (otac Nils, majka Alicja i deca Hannah i Jonathan), a koja je svoj dom iz 70-tih godina prošlog stoleća i dva 10 godina stara automobila zamenila potpuno novom, klimatski optimizovanom drvenom vilom (delo kompanije A-hus) i električnim Volvoom C30. Kompanija Vattenfall snabdevala je domaćinstvo obnovljivom energijom i tehnologijom, dok su specijalizovani partneri ICA i Siemens bili zaduženi za hranu i kućne aparate. Na kraju projekta, Lindellovi su prosečnu emisiju ugljen-dioksida smanjili sa 7,3 tone, na samo 1,5 tona godišnje.

„Bili smo jako zainteresovani, pa smo preko medija pažljivo pratili tok projekta. Smanjenje emisije ugljen-dioksida za 80 odsto pokazalo je da je kroz pravu motivaciju, znanje i tehnologiju, moguće napraviti veliku razliku. Procenili smo da možemo da prepolovimo emisiju ugljen-dioksida prosečne švedske porodice, bez kompromisa po pitanju kvalitete života“, napominje Tina Jogensjö.

Ljubav na prvi pogled
Porodica Jogensjö odmah se zaljubila u dizajn, prostranost i enterijer ekološki ustrojene kuće, pa je, bez mnogo razmišljanja, napustila stan u centru Stockholma. Porodica se fokusirala na vođenje energetski efikasnog života u vili od 155 kvadratnih metara, koju je dizajnirao Gert Wingårdh, a izgradila kompanija A-hus.

„Bili smo u mogućnosti da vodimo normalan život u predgrađu, a bonus je bila činjenica da živimo u klimatski najefikasnijoj kući u Švedskoj“, ističe Tina.

Vattenfallov EnergyWatch merač elektriciteta i Smart Plug utičnice omogućili su porodici veću kontrolu potrošnje električne energije. Dodatni elektricitet, dobijen od solarnih panela na krovu i fasadi, prodavao se elektroenergetskoj kompaniji.

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

„Kuća je sama po sebi maksimalno energetski efikasna. Ipak, sjajno je biti u mogućnosti da se meri potrošnja energije u realnom vremenu i otkriju nove opcije za uštedu. Tako smo otkrili da se Jon zaista predugo tušira, ali, na sreću, imali smo termalne kolektore na krovu garaže koji su obezbedili dovoljno tople vode u svakom trenutku.“

Porodična putovanja uz pomoć samostalno generisanog solarnog elektriciteta
Porodica je testirala i inovativni Volvo V60 Plug-in Hybrid koji su punili koristeći posebno napravljenu Vatenfall stanicu za punjenje. Tina Jogensjö je do posla i nazad u centar Stockholma išla električnim biciklom, dok je hibridni Volvo karavan korišćen za posete prijateljima i vikend putovanja.

„Stvarno je super da budete u mogućnosti da vozite udoban i prostran porodičan automobili, pokretan solarnim elektricitetom prikupljenim uz pomoć kuće. Domet od 50 km znači da sam mogla svakodnevni odlazak na posao i povratak kući da obavim bez da se startuje (‘pali’) dizel motor. A priključiti automobil na kućni punjač mnogo je jednostavnije od odlaska na benzinsku pumpu“, ističe Tina.

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

„Meni se svidelo što sam svaki put pokušavao da što više kilometara pređem samo na struju, što znači da sam razvio miran i efikasan stil vožnje“, napominje Jon.

A-hus - vodeći u gradnji klimatski efikasnih domova
Za osnivače projekta, kompanije A-hus, Vattenfall i Volvo Cars, iskustvo iz One Tonne Life projekta obezbeđuje dodatnu inspiraciju za razvoj novih projekata. A-hus je vodeći u razvoju klimatski efikasnih domova, s fokusom na dizajn i udobnost.

„Naše kuće su energetski efikasnije od aktuelnih energetskih standarda, bez obzira da li imaju moderan ili tradicionalan dizajn. One Tonne Life projekt nam pomaže da napravimo sledeći korak u razvoju energetski efikasnih domova, kao i da povećamo znanje o klimatski efikasnom životu“, ističe Susanne Ström, direktor marketinga pri kompaniji A-hus.

Vattenfall – pametna rešenja za niže troškove
Na inicijativama kao što je One Tonne Life projekt, Vatenfall je razvio niz novih proizvoda i rešenja za energetski efikasan život.

„Sada je moguće značajno smanjiti potrošnju energije i utjicaj na životnu okolinu aktivnim monitoringom potrošnje, korišćenjem energetski efikasnijih kućnih aparata, ali i promenom ponašanja. Pomažemo razvoj električnog transporta razvojem jednostavnih rešenja za punjenje, kako u kući, tako i javnoj infrastrukturi“, napominje Lars Ejeklint, energetski ekspert pri Vattenfallu.

Volvo Cars – uspeh za inovativni plug-in hybrid
„Test porodica“ One Tonne Life projekta, Lindels, vozila je Volvo C30 Electric, razvijen u saradnji s kompanijom Siemens. Projekt je pokazao da korišćenje električnih vozila može smanjiti štetne emisije u saobraćaju za čak 90 odsto. Test automobil porodice Jogensjö, Volvo V60 Plug-in Hybrid, jedan je od najprodavanijih plug-in hibrida u Evropi. I novi XC90, koji stiže krajem godine, dobiće istu, plug-in hibridnu verziju.

„Električni automobili sastavni su deo ekološki prosvećenog društva. Pametna kombinacija klasičnog motora s unutrašnjim sagorevanjem i elektromotora je tehnički najnapredniji pogon sadašnjice. To nas približava cilju da u budućnosti ponudimo automobile koji neće imati nikakve štetne emisije“, napominje Peter Mertens, stariji potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj pri Volvo Cars.

Više informacija o One Tonne Life projektu potražite na www.onetonnelife.com.

PR

Volvo XC60 najprodavaniji kompaktni SUV u Evropi

Volvo XC60 najprodavaniji kompaktni SUV u Evropi

Volvo XC60 uživa sve veću popularnost  na evropskom tržištu, gde je proteklu godinu završio na vodećoj poziciji po prodaji u svom segmentu, pokazuju podaci JATO Dynamics, vodeće svetske kompanije za prikupljanje podataka i istraživanje tržišta u automobilskoj industriji...

Prvi ruski crash test za Ladu Vestu

Prvi ruski crash test za Ladu Vestu

Lada Vesta je prvi automobil u novoj eri ruske kompanije AvtoVAZ, tako da javnost od ovog modela ima velika očekivanja. U najnovijem testiranju bezbednosti, u organizaciji ruskog časopisa Auto Review, Vesta je imala maksimalan rezultat...

U ponudi AK Kole iz Zemuna i lake prikolice

U ponudi AK Kole iz Zemuna i lake prikolice

Poslovne aktivnosti Auto kuće Kole iz Zemuna nedavno su proširene ponudom lakih prikolica za automobile i laka komercijalna vozila. Za početak, kupcima su na raspolaganju dva modela iz bogatog asortimana kompanije MOTORFLEX-REMONT iz Bečeja...

Zaljubi se u TIPA - Zakaži sastanak, Zrenjanin

Zaljubi se u TIPA - Zakaži sastanak, Zrenjanin

Pozivamo vas da zakažete svoju test vožnju i proverite zašto je Međunarodni žiri Autobesta – nezavisna organizacija osnovana 2001. godine – proglasio je Fiat Tipo najboljim automobilom 2016. godine. - poručuju iz AK Stojanov...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje