AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Pažnja! Manje od 70% vozača u Srbiji koristi sigurnosni pojas

Pažnja! Manje od 70% vozača u Srbiji koristi sigurnosni pojas

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije je, uz podršku Evropskog saveta za bezbednost transporta (European Transport Safety Council) i Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizovala Međunarodnu konferenciju „Indikatori performansi bezbednosti saobraćaja“...

Konferencija koju je otvorio dr. Demir Hadžić, pomoćnik ministra saobraćaja, održana je 6. marta 2014. godine u Beogradu. Pored predstavnika domaćih institucija i organizacija koje se bave bezbednošću saobraćaja, na konferenciji je učestvovao i veliki broj stručnjaka iz inostranstva, svetski priznatih imena u ovoj oblasti, među kojima i Antonio Avenozo, direktor Evropskog saveta za bezbednost transporta.

Najvažniji povod za organizaciju konferencije je realizacija projekta „Metode praćenja indikatora bezbednosti saobraćaja i njihov značaj za strateško upravljanje bezbednošću saobraćaja u Srbiji“. Ovim projektom Agencija za bezbednost saobraćaja je napravila prekretnicu na polju praćenja i analize stanja bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji u skladu sa najboljom evropskom praksom. Ovo praktično znači da se za preduzimanje mera i akcija u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja neće čekati „prolivanje krvi na putevima“, već se na osnovu praćenja ponašanja učesnika u saobraćaju, poput upotrebe sigurnosnih pojaseva, prekoračenja brzine kretanja vozila, upotrebe mobilnog telefona, bezbednosnih sedišta za decu, stanja i ocene putne infrastrukture, brizi o povređenima posle saobraćajne nezgode i sl. dobijati ocena stanja bezbednosti saobraćaja i prepoznavati najvažniji problemi u saobraćaju na koje treba delovati. Praćenje indikatora bezbednosti saobraćaja je uobičajena praksa evropskih zemalja koje na godišnjem nivou izveštavaju Evropski savet za bezbednost saobraćaja, vlade svojih zemalja i druge relevantne institucije i organizacije o rezultatima snimanja indikatora.

Projekat koji je za potrebe Agencije sproveo Saobraćajni fakultet u Beogradu, obuhvatio je izradu metodologije prepoznavanja, identifikaciju, merenje i izbor ključnih indikatora za Republiku Srbiju, u skladu sa najboljom evropskom i svetskom praksom. Važan izlazni rezultat projekta su tzv. „mape indikatora bezbednosti saobraćaja“ čime je ispunjen osnovni zahtev projektnog zadatka, odnosno stvorena je mogućnost merenja, praćenja i poređenja stanja bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji.

Prema sprovedenim istraživanjima dobijeni su i sledeći rezultati:

  • procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva od strane vozača u proseku je manji od 70%, od strane suvozača je oko 66%, dok je na zadnjem sedištu 3,1%, što Srbiju svrstava među zemlje sa veoma niskim nivoom upotrebe sigurnosnih pojaseva u Evropi;
  • procenat upotrebe zaštitnih kaciga za mopediste je 84,2%, za motocikliste 93,7%, što Srbiju svrstava u zemlje sa srednjim nivoom upotrebe zaštitnih kaciga u Evropi;
  • procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu do 3 godine starosti je 32%, što Srbiju svrstava u zemlje veoma niskog nivoa upotrebe zaštitnih sistema za decu.
  • procenat vozača pod uticajem alkohola u saobraćajnom toku u Srbiji je 0,92%.


Realizacijom ovog projekta praktično je pokrenut sistem praćenja indikatora bezbednosti saobraćaja i izveštavanja Vlade i Skupštine Republike Srbije, stručne, naučne i najšire javnosti zainteresovane za bezbednost saobraćaja.

Agencija za bezbednost saobraćaja

Elegantna i minimalistička: limuzina Kia K900

Elegantna i minimalistička: limuzina Kia K900

Kako eksterijer tako je i kabina novog K900 nastala kao plod saradnje Kijinih dizajnerskih centara u kalifornijskom Irvineu i korejskom Namyangu, koji je inače glavno središte Kijinog dizajna, kao i istraživanja i razvoja...

Fordovi automobili u Srbiji i Evropi apsolutno bezbedni

Fordovi automobili u Srbiji i Evropi apsolutno bezbedni

Grand Motors, ovlašćeni uvoznik, distributer, prodavac i serviser automobila i lakih komercijalnih vozila Ford saopštava da su sva nova vozila ove marke namenjena kupcima u Srbiji i Evropi tehnički apsolutno bezbedna, bez ikakvih potreba za vanrednim pregledima ili eventualnim intervencijama.

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Nakon vrlo uspešnog starta – 10. marta u Subotici, jedinstven karavan nove generacije Fordovog modela Fiesta, koji će narednih nekoliko sedmica proći kroz najveće gradove Srbije, ove subote, 17. marta  gostuje u Novom Sadu.

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje