AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Borba za fabrike baterija za automobile u punom jeku. Gde je tu Srbija?

Borba za fabrike baterija za automobile u punom jeku. Gde je tu Srbija?

Automobilska industrija se menja iz korena. Zemlje u kojima će se proizvoditi baterije za električne automobile igraće važnu ulogu. Da li je među njima i Srbija?

Borba za fabrike baterija za automobile u punom jeku. Gde je tu Srbija?

Planirana PSA fabrika u Francuskoj (Nérac)

 

Borba proizvođača baterija za električne automobila se razbuktala. Na primer, kompanija LG je odlučila da u Poljskoj napravi svetski centar za proizvodnju litijum-jonskih baterija. Početkom godine, ova kompanija je objavila da planira da proširi svoj fabrički pogon u mestu Kobierzyce. Do kraja 2022. godine, u ovom fabrici će bii zaposleno na desetine hiljada ljudi.


Korejski koncern počeo je ulaganje u poljsku fabriku 2016. godine. Zbog značajnog povećanja potražnje za baterijama za električne automobile, fabrika se proširila 2017. godine. Treća faza izgradnje započeta je u proleće 2019. godine i završena je prošle godine. U avgustu 2020. godine, LG Energy Solution je podneo zahtev za podršku za četvrtu fazu izgradnje pogona u ovom poljskom mestu. Novi pogoni će biti završeni 2022. godine, ukupan iznos ulaganja premašiće vrednost od 3,1 milijarde evra, a fabrika će zaposliti 10.000 ljudi.

Borba za fabrike baterija za automobile u punom jeku. Gde je tu Srbija?

LG Chem fabrika baterija u Poljskoj

 

U Berlinu Tesla gradi svoju mega-fabriku, ali se ova američka kompanija još uvek bori sa prigovorima predstavnika iz oblasti zaštite životne sredine. Ova fabrika je praktično pred početkom proizvodnje, ali još uvek nema sve potrebne dozvole.


U Češkoj je pre godinu dana, u mestu Horní Suchá, otvorena jedna od najmodernijih fabrika baterija na svetu, iza koje stoje domaći investitori. Kompanija Magna Energy Storage (MES) tamo proizvodi inovativne patentirane litijum-jonske baterije HE3DA.


Kompanija Volkswagen, koja želi biti evropski lider u prodaji električnih automobila, planira da izgradi šest fabrika automobilskih baterija do 2025. godine. Pitate se gde? Prva fabrika bi trebala da za dve godine bude otvorena u švedskom mestu Skelleftea (investicija veća od 3 milijarde evra), gde bi trebala biti nastavljena saradnja sa Northvoltom. Druga će 2025. godine biti otvorena u nemačkom mestu Salzgitter. Novi fabrički pogoni za proizvodnju baterija biće otvorene u Španiji, Francuskoj ili Portugalu. Zanimljivo je, da bi četvrta fabrika koja će snabdevati VW baterijama trebalo da bude otvorena 2027. godine. Prema agenciji Bloomberg, u uži izbor su ušle tri zemlje: opet Poljska, pa opet Češka, a tu je i Slovačka.


Sledeće godine je planirano proširenje kapaciteta u slovačkoj Trnavi, gde postoji manja proizvodnja akumilatora. Iz Slovačke najavljuju da bi upravo Trnava mogla postati mesto značajne proizvodnje električne energije za automobile, a poznato je da je upravo u ovom mestu automobilska industrija veoma snažna. Tamo su fabrički pogoni francuske PSA grupacije.

Borba za fabrike baterija za automobile u punom jeku. Gde je tu Srbija?

Tesla Gigafactory u Berlinu

 

Ni Britanci ne spavaju, kada su u pitanju automobilske baterije. Regionalni zvaničnici u centralnoj Engleskoj pre nekoliko dana su objavili planove za izgradnju prave evropske giga-fabrike za proizvodnju baterija za električne automobile. Ona će biti sagrađena u blizini grada Coventry a trebala bi doneti preko 6.000 radnih mesta. Zanimljivo je da bi fabrika trebala biti sagrađena uz sami aerodrom Coventry. Lokacija je strateški odabrana, jer je samo nekoliko kilometara udaljena od fabrike Jaguar Land Rover i blizu fabrika Aston Martin Lagonda, BMW i LEVC, koja proizvodi slavni London Taxi. Očekuje se da će fabrika početi sa radom 2025. godine, a ulaganja će biti viša od 2 milijarde evra. Fabrika će proizvoditi baterije ukupnog kapaciteta do 60 gWh, što je više od nivoa energije koju će proizvoditi Tesla fabrika u Berlinu. To će biti treće velika fabrika automobilskih baterija u Velikoj Britaniji.


Početkom ovog meseca, Nissan je potvrdio milijardu evra vrednu investiciju u svoju fabriku u Sunderlandu, što uključuje proširenje proizvodnje baterija sa potencijalom do 35 gWh godišnje. Takođe, komšije Mađari su ugostili koncern Samsung, koji je u gradu Ged otvorio fabriku automobilskih baterija, čiji godišnji output iznosi 2,5 gWh + 7,5 gWh.


Posle svega navedenog, nameće se logično pitanje o tome koliki potencijal Srbija ima u ovoj oblasti. Očigledno je da automobilska industrija prolazi fazu redefinisanja strategije, što može biti šansa za zemlje u razvoju. S obzirom da su Velika Britanija, Nemačka, Poljska, Češka, Slovačka... već imaju razvijenu proizvodnju baterija za električne automobile, sigurno je da treba svi zajedno da pokrenemo inicijativu i da uz poštovanje svih ekoloških normmi, pokušamo da se nametnemo u ovoj oblasti. Ne treba da sedimo skrštenih ruku i da ovaj važan razvojni potencijal olako prođe pored nas.


Automagazin.rs

Kia nastavlja da obara rekorde u Srbiji

Kia nastavlja da obara rekorde u Srbiji

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o broju novoregistrovanih putničkih vozila u prvih devet meseci 2021. godine u Srbiji, Kia vozila zauzela su četvrto mesto među ukupno 46 marki automobila koje su registrovane u našoj zemlji...

Gazelle New Next opremljen VW 2.0 TDI motorom - promocija

Gazelle New Next opremljen VW 2.0 TDI motorom - promocija

Poznato je da GAZ laka komercijalna i dostavna kombi vozila inače karakterišu:visoka udobnost, odlična sposobnost upravljanja, bogata fabrička oprema, visok stepen bezbednosti, zaista najpovoljnije cene, veoma pristupačne cene rezervnih delova i izuzetno ekonomična potrošnja goriva...

Toyota nastavlja snažan rast u Evropi

Toyota nastavlja snažan rast u Evropi

Toyota Motor Europe (TME) u prva tri kvartala 2021. godine prodala je ukupno 864.904 vozila marke Toyota i Lexus, beležeći tako rast od 21% u odnosu na isti period prošle godine, kao i 3% veću prodaju u odnosu na 2019...

123456. . .1518
Bugatti Chiron Super Sport 300 (2021)
Slika nedelje