AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Evropa beleži značajan rast prodaje plug-in hibrida - u novembru povećanje prodaje od 80%!

Evropa beleži značajan rast prodaje plug-in hibrida - u novembru povećanje prodaje od 80%!

Evropska prodaja električnih automobila i plug-in hibrida u novembru mesecu protekle godine, postigla je treći najbolji rezultat u istoriji...

Prodaja elektromobila i plug-in hibrida na Statom kontinentu kontantno raste, što potvrđuju i novembarski rezultati. Prema informacijama EV Sales Blog, u novembru mesecu u Evropi je prodato 55.033 automobila koje je moguće ponuti električnom energijom, što predstavlja međugodišnji rast od 44 %.

Prodaja elektromobila zabeležila je rast od 23 %, što je ocenjeno kao najniži rast prodaje od juna prošle godine (na slici iznad - potpuno električni Renault Zoe). Na drugu stranu, prodaja plug-in hibrida zabeležila je impresivan rast od 80 %. Ipak, u ovom "dvoboju" i dalje prednost imaju elektromobili - 53% : 47%. U istom periodu prošle godine dominacija elektromobila u odnosu na plug-in hibride je iznosila 64:35.

U 2019. godini, ukupna prodaja plug-in hibrida i elektromobila, popela se na 3,3 % ukupnog tržišta novih automobila u Evropi, dok je godinu dana ranije iznosila 2,5 %. Očekuje se, da će rezultati prodaje iz decembra meseca biti značajno bolji, jer je potražnja za modelima Tesla Model 3 i Renault Zoe bila na visokom nivou.

Koji modeli su se najbolje prodavali u Evropi? Tesla Model 3 je na vrhu liste - u novembru je zabeležena prodaja od 7.800 primeraka ovog automobila. Slede Renault Zoe (3.231 primerak), VW e-Golf (2.753) i Nissan Leaf (2.722). Zapaženu potražnju imao je i plug-in hibrid BMW 330e, koji je pronašao put do 2.666 vlasnika i tokom cele godine se borio za ulazak u TOP 5.

Automagazin.rs

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje