AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Autonomna vozila nisu bezbedna - evo šta ih može zbuniti (FOTO)

Autonomna vozila nisu bezbedna - evo šta ih može zbuniti (FOTO)

Američko istaživanje pokazuje, da će autonomna vozila moći da se "zbune" mnogo jednostavnije nego što se misli. Dovoljna je samo jedna nalepnica na saobraćajnom znaku, zbog koje data informacija ili limit neće moći da bude registrovan...

Autonomna vozila nisu bezbedna - evo šta ih može zbuniti (FOTO)

Autonomna vozila su u poslednje vreme sve češća tema, kojom se bave i najznačajniji šefovi svetskih automobilskih kompanija. Automobili sa potpuno automatizovanim sistemom vožnje, moraće značajno da se unaprede, kako bi ispunili sve bezbednosne standarde. Stručnjaci smatraju, da u sadašnjem obliku, ova vozila predstavljaju pretnju, a ne korak ka boljoj bezbednosti. To pokazuje i nedavno istraživanje američkog univerziteta u Washingtonu.


Kada govorimo o autonomnim vozilima, sve češće su tema i hakerski napadi, koji mogu da "zbune" automobil i od njega naprave "igračku na daljinski". Istraživanje univerziteta u Washingtonu pokazalo je da za "hakovanje" vozila nije potreban nikakav specijalni virus, već obična nalepnica na saobraćajnom znaku. Ako se ona zalepi na određenom delu znaka, sistem može pogrešiti i zameniti znak sa nekim drugim.

Autonomna vozila nisu bezbedna - evo šta ih može zbuniti (FOTO)

Istraživači su napravili nekoliko opcija. Na znak STOP su nalepili nekoliko crnih i belih nalepnica, a zatim su na znak dodali reči LOVE i HATE (ljubav i mržnja), što su uobičajeni grafiti vandala.


Dovoljno je da se na znak zalepi nekoliko pravouganih nalepnica i sistem će biti nemoćan da to prepozna. U jednom slučaju, ograničenje brzine od 45 mph (72 km/h), zbog nekoliko nalepnica, sistem je pogrešno pročitao i to u 67 % slučajeva. Natpisi LOVE i HATE na saobraćajnom znaku su pogrešno pročitani u 73 % slučajeva. U ovom istraživanju, sistem je prepoznavao znakove iz različitih uglova i različitih rastojanja.


Kako "hakovati" vozilo?


Većina današnjih autonomnih sistema koristi detektore objekata i klasifikatore. Dok prvi "vidi" saobraćajni znak, drugi ga interpretira, odnosno definiše šta on znači. Međutim, klasifikator se može lako prevariti. Hakeru pristup obezbeđuju algoritmi i fotografije konkretnog saobraćajnog znaka. Haker dalje samo koristi ranjovost ovog sistema, koji je već ranije "naučen" da prepoznaje semafore, saobraćajne znakove i okolna vozila u saobraćaju. Takođe, treba istaći da autonomna vozila imaju mnogštvo senzora i da samo možemo zamisliti šta haker može da uradi na automobilu a da mi to i ne znamo.

Univerzitet u Washingtonu nastaviće da istražuje u ovoj oblasti. Dosadašnji zaključci nam govore da autonomna vozila još uvek nisu tako blizu kako nam to neki proizvođači tvrde.


PR

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje