AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyoti Nurburgring nije dovoljan - zato gradi sopstvenu stazu

Toyoti Nurburgring nije dovoljan - zato gradi sopstvenu stazu

Novu test stazu Toyota Technical Center Shimoyama, već nazivaju Toyotaring.

Nürburgring je omiljeno mesto za mnoge automobilske kompanije iz celog sveta, koje tamo testiraju svoje najnovije proizvode i tehniku. Staza se sviđa inženjerima, zato što je po svojim karakteristikama veoma slična normalnim javnim putevima, ali u isto vreme tamo mogu svoje automobile staviti pod teške napore. Takođe, pristupačnost staze je važna prednost kod izbora testnih timova. 

Postoje i automobilske kompanije, koje žele da potpuno sakriju razvoj novih modela, što nije moguće na ovoj popularnoj stazi. Zato je Toyota odlučila da izgradi sopstvenu infrastrukturu, pod nazivom Toyota Technical Center Shimoyama, koje već nazivaju Toyotaring.


Toyota svoju novu test stazu i poligon gradi u okviru svog japanskog sedišta, poznatog pod imenom Toyota-shi. Iz japanske kompanije ističu, da je staza dizajnirana na osnovu dugogodišnjeg iskustva stečenog na Nürburgringu. Do sada je završen samo kraći deo Country Road Test, koji meri dužinu od 5,1 kilometar. Preostali delovi staze, kao što je "brza staza", biće završeni do 2023. godine.


Toyota Technical Center Shimoyama inspirisan je Nürburgringom i po načinu na koji se gradi. Veći deo staze nije veštački modifikovan i staza vodi obodom grada i po okolnim brdima. Razlika između najviše i najniže tačke iznosi 75 metara, a prema informacijama iz Toyote, čak 70% terena i zelenila u okolini je prošao bez promena.


Da li će se ova staza koristiti i za takmičenja, u ovom trenutku nije poznato. S obzirom na činjenicu da je predsednik ove komapanije, Akio Toyoda, učesnik mnogobrojnih automobilskih takmičenja, to nas ne bi iznenadilo.


Automagazin.rs
Toyota

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje