AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 2.dan (aktuelizovano u 22:24)

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 2.dan (aktuelizovano u 22:24)

Nakon jučer odveženog brzinca Toyota i njezini piloti su demonstrirali snagu i brzinu. Prije svih Al Attiyah je pokazao da ga interesira samo pobjeda i u tom stilu, maksimalno agresivnom vožnjom i velikim rizikom je svima dao do znanja...

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 2.dan (aktuelizovano u 22:24)

Mislite li me pobjediti i vi ćete se morati voziti tako. Jučer sam već dosta rekao o snazi i brzini Toyote ali ono što je ostalo nepoznanica je izdržljivost. U svijetu oktanskih sportova volimo to nazvati dječijim bolestima. Upravo to se desilo letećem Kataraninu koji je zadnjih deset kilometara brzinca počeo osječati miris paljevine u kokpitu. Što reći na to, jednostavno imao je veliku sreću što se morao zaustaviti tek nakon cilja brzinca da bi ugasio vatru i otklonio opasnost od požara. Timski kolega De Villiers ga je otšlepao do bivaka.


Takve situacije nisu ništa novo ili ne viđeno na Dakru. Jednostavno novi modeli trkaćih bolida bez obzira na tisuće odvezenih kilometara testiranja znaju iznenaditi svoje pilote i konstruktore. Prošle godine sve posade Peugeota osim Peterhansela su imali problema sa tzv. dječijim bolestima. 2015. Roma koji je trebao braniti titulu iz 2014. sa najnovijom evolucijom Minija stao je 40km nakon starta 1 brzinca i tamo ostao puna 4 sata. Trka pravo nije ni počela a on je već izgubio svaku šansu za pobjedu. Stalno ističem faktor sreće kao najbitnji segment za pobjedu na Dakru. Al Attiyah je jučer imao ogromnu sreću, Da mu je problem sa paljevinom kulminirao samo 10km ranije on bi već jučer izgubio svaku šansu za pobjedu.

Današnja etapa sa 275km brzinskog ispita će biti nešto sasvim drugačije. Tehnički brzinac koji će večim dijelom više sličiti WRC brzincu sa nekoliko teških dionica koje će podsječati na endurance i offroad mogle bi neoprezne skupo koštati. U drugom dijelu brzinca je dionica gdje će se izmjenjivati velika prašina i blato a to bi Al Attiyah mogao kapitalizirati. Njemu prašina neće smetati jer danas starta kao prvi. Problem uskih i prašnjavih staza je što u slučaju kad nekog sustigneta, preticanje je nemoguće jer im zbog slabe vidljivosti ne možete prići dovoljno blizu da bi on mogao čuti vaš znak da ste iza i da vas propusti. U automobilima postoji sistem upozorenja koji uključujete da bi vas vozilo tj posada ispred vas čula. To se zove Sentinel i njegov domet je oko 150metara a kad je velika prašina toliko blizu je nemoguće prići, pa to postaje veliki problem jer vas onaj ispred usporava.


U svakom slučaju danas ćemo dosta toga saznati vezano za Toyotiu i njezinu pouzdanost. Nadam se da je jučerašnji problem s Al Attiyahom bolidom bio samo izolirani slučaj.


I za kraj još se moram ispričati zbog jučerašnje pogreške vezano za našeg Gabora. On na žalost nije završio kao 65. nego 95. a ja sam u želji da što prije napišem komentar uzeo podatke iz prve organizatorove objave rezultata koja je očito bila pogrešna. Ustvari službena stranica Dakra slabo funkcionira i to je problem svake godine nama koji izvještavamo i stalno smo u utrci s vremenom.


Kako god Gabor se odlučio na oprez i s obzirom na jučerašnje okolnosti na stazi to je bila dobra odluka jer se ništa nije moglu dobiti a sve se moglo izgubiti.

 ----------------------------------------------------

Aktuelizovano u 18:43

 

Drugi brzinski ispit ovogodišnjeg Dakara, sa svojih 275 km ne spada u kategoriju dugačkih, ali će biti veoma indikativan po postignutim vremenima, jer će nam dati nagoveštaj ko će biti glavni igrači u borbi za postolje. Kako zbog svoje dužine, tako i zbog konfiguracije terena, današnji brzinac ne svrstavam u kategoriju teških, međutim veliki deo ovogodišnje trase biće jako sličan današnjoj vrsti terena. Prema info koje sam do sada prikupio, biće veoma puno relijaških brzinaca, pa ne čudi što do sada dominira Sebastien Loeb.


Najbrži su već stigli do četvrtog WP-a, i od samog starta vođstvo je preuzeo 9-struki WRC šampion, a uporno ga sledi Al-Attyiah. Nakon 200 odvoženih kilometara, deli ih samo 1 min 35 s. Trećeplasnirani je Južno-afrikanac Giniel de Villiers, koji kasni 2 minuta, a na četvrtom mestu je isti kao juče, sa "plusom" od 2:35 min, a petoplasirani je pobednik iz 2014. godine, Nani Roma, sa kašnjenjem od 2:57 min. Tek na 6. mestu imamo prvog Minija, za čijim volanom je Saudijac, Al-Rajhi, koji je prema mojim predviđanjima najbrži u Minijevoj ergeli i veoma mogući kandidat za postolje. Iza njega je, takođe u Miniju, Mikko Hirvonen, ali njegov zaostatak je za vodećim Loebom već preko 5:30 min.


Prema dosadašnjim rezultatima očito je da jučerašnji rezultat Toyote nije slučajnost. Do cilja brzinca je ostalo još nekih 70-ak kilometara i u tom delu se nalazi najteža deonica u oblasti Chaco, koja je poznata po specifičnosti podloge - jer to nije klasičan pesak, nego je osušena zemlja, koja se čim padne kiša pretvara u veoma klizavu glinu i to je kao da se vozite po ledu. Sa takvom podlogam se susreo 2011-e na brzincu od Kordobe do Tucuman a Jujuyija i taj deo brzinca je obeležio veliki broj izletanja sa staze. U jednom trenutku i ja sam se našao izvan staze. Iako su mi dva točka bila na stazi, trebalo mi je preko 3 minuta da se vratim nazad. Evo već drugi dan, ostali smo bez jednog od favorita, jučerašnji drugoplasirani Španac, Xavi Pons, ispalio je sa staze i jako oštetio zadnji deo automobila, otkinuvši jedan od točkova. Nije u mogućnosti da nastavi takmičenje i prisiljen je čekati asistenciju, takozvani T4 kamion. Međutim, to čekanje će trajati sigurno tri do četiri sata.

 

-------------------------------------------

 

Aktuelizovano u 22:24

 

Drugi dan Dakra je za nama, barem što se tiče onih najbržih. Dok ovo pišem još uvijek je veliki broj onih koji su na stazi. Nažalost, među onima koji su danas gadno pogriješili je i jedan od kandidata za postolje, to je Španjolac Pons, koji se današnjim razbijanjem oprostio od mogučnosti osvajanja jednog od mjesta na postolju. Ali da ne bi stavili akcent na gubitnike okrećem se danas najuspješnijima.


Prije svih to je danas dominantni alfa mužijak Sebastien Loeb. O njemu ne mogu reći ništa što već nije rečeno. Poveo je od starta i u stilu pravog galskog pijetla, juriš nije usporio sve do cilja danas 275 kilometara dugačkog brzinca. Jedini koji je držao priključak s njim je bio Al Attiyah. Po mjernim točkama, a bilo ih je pet i šesta ciljna, Loeb je polako ali sigurno gradio prednost pred katarskim lovcem na glinene golubove. Nemojte zaboraviti da je Al Attiyah osvajač brončane medalje na olimpijskim igrama u Londonu u disciplini Skat. Kad malo bolje razmislim, Loeb ima sreće što se u toj šuterskoj disciplini gađaju glineni golubovi a ne pijetlovi. Brzom Francuzu ne bi bilo svejedno dizati prašinu ispred Naserovog nišana jer upravo to će se sutra desiti. Startni poredak se formira po rezultatima od prethodnog dana, što znači da Loeb kreće prvi a pratit će ga Al Attiyah.


Danas je Loeb gradio svoju prednost na prve četiri mjerne točka da bi Naser na 5. wp-u smanjio zaostatak za jednu sekundu i onda do cilja uspio skinuti još 10 sekundi danas neuhvatljivom Francuzu.


Nisu samo njih dvojica danas vodili ljuti boj, De Villiers i Sainz su se borili čitav dan i nakon 275 kilometara jurnjave dijeli ih samo jedna tanašna sekunda. Sainz je treći a Devilliers četvrti. Neuobičajeno visoki (skoro 2 metra) za motocikliste i još k tome Španjolac čija nacija nije poznata po visokim ljudima, Nani Roma, završio je kao peti. Na šestom mjestu je Saudijac Al Rajhi a skorom dvije minute iza njega je Mr. Dakar, Stephane Peterhansel. Njegovo sedmo mjesto u današnjoj etapi nije toliko zabrinjavajuće kao 7-minutni zaostatak za vodećim dvojcem. Da u generalnom poretku Loeb i Al Attiyah bježe već 7 minuta Peterhanselu. Želi li zadržati kakav takav priključak za vodećima dvanaesterostruki pobjednik Dakra će od sutra morati dati petama vjetra i početi više riskirati. Mislim da na ovakvom tipu brzinaca kao što je bio današnji on u srazu sa Loebom i Al Attiyahom nema što tražiti. Njegovo vrijeme će doći kad počnu pustinjski tereni i komplicirana navigacija.


Sve u svemu, današnji brzinac nam je pokazao da su Toyotini bolidi kompletan proizvod i da imaju sve što im je potrebno za pobjedu: snagu, brzinu, trakciju i pouzdanost. Novi agregat nova šasija sa promijenjenom geometrijom i težištem je očito pun pogodak. U nastavku utrke će biti interesantno gledati dvoboj dvije potpuno različite koncepcije vozila. Mislim da će dizelski turbo motori manje patiti od benzinskog atmosferca koji pokreće Toyote, u uvjetima razrijeđenog zraka koji ih čeka u Boliviji. Bilo bi glupo već sada otpisati Minije jer i oni imaju svoje adute. Iako sam sklon ustvrditi da njemački koncern ima slabiju vozačku postavu. Sven Quandt direktor Mini tima je poslovični germanski škrtac i nije sklon odriješiti kesu za top posade zato su mu svi najbolji piloti napustili "konjušnicu".


Razočaran sam dosadašnjim performansom Argentinca Terranove, očekivao sam puno više od njega naročito u ovim argentinskim etapama. Neuobičajeno je suzdržan i već kasni velikih 13 minuta.


Sutrašnja 780 km dugačka etapa sa 199 km brzinca će biti dosta teži test jer je teren bitno zahtjevniji od današnjeg. Za sada nemam puno informacija o kakvom se točno terenu radi i pokušat ću do sutra ujutro prikupiti nešto insajderskih informacija. Jedno je sigurno sutra prosječna brzina pobjednika neće biti preko 130km/h kao što je bila danas. Na službenoj stranici za 3. brzinac je već najavljeno puno više endurance vožnje a počinju i malo ozbiljnije nadmorske visine. Sve će to uticati na prosječnu brzinu. Danas je Loebu trebalo 2 sata i 6 minuta da prođe 275 km vidjet ćemo koliko će vremena trebati sutrašnjem pobjedniku da savlada 364 km brzinca.


Gabor Seghmeister je danas završio kao 89. i trenutno se nalazi na 88. mjestu u generalnom poretku. Interesantno je da je već 10 motociklista otpalo iz utrke. Mislim za sada ih toliko nedostaje na cilju, možda se tokom noži još neko dovuće u bivak ali to je nama manje bitno. Važno je da je Gabor stigao na cilj drugog dana.


Dražen Ćurić

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje